Tehno
6857 prikaza

Amerika je bila blizu da dobije svoj Černobil

Apokalipsa
1/4
Thinkstock
SAD su službeno imale 32 incidenta, koja su se dogodila najčešće prilikom transporta tih oružja s jedne na drugu lokaciju

Emitiranje HBO-ve mini serije Černobil, potaknuo je niz novih pitanja o sigurnosti svjetskog nuklearnog arsenala. Sigurnost tih nuklearnih reaktora čija je namjena stvaranje energije postaje iznimno važno pitanje, no važno je znati da takve elektrane nisu jedine lokacije na kojima se nalazi nuklearna energija. Američko ministarstvo obrane tako ima 'zalihu' od oko 4000 bojevih glava. Nezgode s ovim oružjem za masovno uništenje opisuju se kao incidenti Broken Arrow (Slomljena strijela).

SAD je službeno imao 32 takva incidenta koja su se dogodila najčešće prilikom transporta tih oružja s jedne na drugu lokaciju. Ni jedan od njih nije izazvao veliku nesreću, posebno ne neku černobilskih razmjera. Dvije su bačene u Sjevernoj Karolini 1961. godine i tako su ostavile svog traga u povijesti. No takvih zapisa nije bilo za nesreću koja se dogodila 1980. godine i u kojoj je eksplodiralo lansirno vozilo Titan II noseći termonuklearni reaktor koji je u blizini Damascusa u Arkansasu, piše Popular Mechanics. 

Ovaj incident kao i onaj iz 1961. godine poput Černobila ostali su dokumentirani u filmu Command and Control, redatelja Roberta Kennera, utemeljeni na knjizi Erica Schlossera.  Taj film na najbolji način pokazuje kako priča o lažima i problemima u rukovanju s nuklearnim oružjem nije samo obilježje Sovjetskog saveza. 

18. listopada 1980. godine rutinsko održavanje na Titanu II pošlo je naopako. Propellant Transfer System (PTS) tim radio je na vozilu pod nadzorom američkih zračnih snaga. Upotrebom pogrešnog alata, umjesto ključa su upotrijebili čegrtaljku, i nakon problema s utičnicom,došlo je do bušenja spremnika goriva prvog stupnja. Pokušaji stabilizacije nisu uspjeli, a kasnije tijekom večeri je eksplodirala, pri čemu su poginula dvojica muškaraca. Jedan od njih David Livingston, preminuo je 12 sati nakon. Bojeva glava pronađena je kasnije na nekom polju. 

Arhivska snimka SSSR-a o Černobilu Anatolij Djatlov Life Eksplozija u Černobilu: "Mislio sam da će mi oči iskočiti"

Niz je razlika između Damascusa i Černobila. Poštivala se zapovjedna odgovornost i razni protokoli, iako je onaj kojem se dogodilo da je ispustio određenu utičnicu, teško izgovorio što se zapravo dogodilo. Možda svi ti protokoli nisu mogli spriječiti eksploziju, no držali su bojevu glavu pod kontrolom. 

Upravo iz filma Command and Control sasvim je jasno da SAD sa znanstvenicima u Černobilu dijeli puno više nego što bi mnogi priznali. Posebno na području kulture laganja, koja je vidljiva iz pokušaja SAD-a da sakrije istinu o onome što se dogodilo u Damascusu, ali i u tisućama ostalih nuklearnih nesreća tijekom desetljeća. Što se tiče donošenja finalnih odluka u Damascusu, dokumentarac prikazuje kako strategija zapovjedništva donosi odluke s vrlo malo razumijevanja onog što se događa na tlu, a upravo te odluke  dovele su do Livingstonove smrti. 

Redatelj i scenarist Černobila Craig Mazin naglasio je da serija nije prvenstveno fokusirana na nuklearnu moć, već je riječ o kompleksnom pitanju, koje možda i najbolje prezentira Valerij Legasov, kojeg glumi Jared Harris, u posljednjoj epizodi. Sličnost između Damascusa i Černobila vidljiva je u vjerovanju da se s nuklearnom snagom i moći može sigurno, i bez ikakve sumnje, upravljati. 

Nuklearna katastrofa Herojski čin Life Odred samoubojica iz Černobila: Spasili su milijune

Objašnjavajući kako funkcionira ta moć na sovjetskom sudu, Legasov opisuje ples koji može generirati golemu količinu energije. Kako prikazuje Adam HigginbottomMidnight in Chernobyl to je ples kojeg ljudi pokušavaju naučiti godinama. Sovjeti su za nesreću okrivili tim znanstvenika, no u bilo kojem plesu, pa čak i sa najboljim plesačima na svijetu, pogreška u koracima uvijek je moguća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.