Tehno
7598 prikaza

50 godina pluta svemirom i sad su shvatili gdje je

Lunarni modul Snoopy
1/2
NASA
Lunarni modul Snoopy bio je dio misije Apollo 10 i tada 'pušten' u svemir u kojem i danas pluta

Prije pedeset godina, u srpnju ove godine, SAD su poslale čovjeka na Mjesec, i tako uspješno završile svemirsku utrku. Postali su 'vlasnici' jednog od najpoznatijih događaja u ljudskoj povijesti. Napori koje su uložili u taj veliki trenutak trajali su godinama. Danas jedan komad tog uređaja koji se koristio u utrci, koji je od tada bio izgubljen i kojeg stručnjaci traže od kada su ga prije pet desetljeća poslali u svemir, možda je i napokon pronađen. 

Lunarni modul Snoopy bio je dio misije Apollo 10 i tada je 'pušten' u svemir u kojem desetljećima pluta. Tada NASA nije pratila njegovu putanju, pa su na njega i zaboravili, sve dok Nick Howes, iz britanskog Royal Astronomical Society, nije nedavno objavio da je možda pronašao taj modul sa svojim timom amaterskih astronoma. 

Svoju su potragu započeli 2011. godine, potpuno svjesni koliko je nevjerojatno da ga ikada pronađu. No čini se kako su se njihovi napori isplatili ove godine kada je Howes objavio kako su "98 posto sigurni" da su locirali izgubljeni modul, piše Popular Mechanics.  

"Bio je to skup niza opservacija i poruka koje pokazuju da je NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) učinio ono isto što i mi, i smjestio taj objekt tamo gdje bi Snoopy trebao biti 1969. godine zbog čega vjerujemo da smo ga konačno 'uhvatili'", rekao je Howes. 

Apollo 10 Apollo 10 Life Došli su na 14 km od Mjeseca i rekli im da se vrate

No to ne mogu i službeno potvrditi dok ga ne posjeti svemirska letjelica, naglašava. 

Program Apollo nazvao je "najvećim tehničkim postignućem u ljudskoj povijesti", pa je Howes predložio da netko poput Elona Muska, koji bi mogao Snoopyja vratiti sa svojim SpaceX-om učini upravo to. I tako pozvao Muska da na Zemlju vrati jedan davni i vrijedni komadić povijesti. 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 09:13 14.Lipanj 2019.

    Dojavite gdje je našim sakupljačima starog željeza