Tehno
41654 prikaza

5 aplikacija smjesta trebate izbrisati s mobitela

Aplikacije
Thinkstock
Bilo da se uz njih mogu pratiti korisnici, troše puno baterije ili zauzimaju memoriju - ove aplikacije vam samo štete

Smartphone, unatoč svim čarobnim mogućnostima koje donosi u naš život, predstavlja i opterećenje - a ovo je lista aplikacija na njemu koje bi najbolje bilo izbrisati. Bilo da vas se uz pomoć njih može pratiti, predstavljaju prijetnju mentalnom zdravlju ili vam samo "sišu" bateriju i memoriju, PopularMechanics navodi njih šest koje je najbolje uopće ne imati na svom mobitelu.

1. Angry Birds

Depresivna, ali istinita činjenica - Angry Birds nije vaš prijatelj, čak niti nakon svih ovih godina provedenih zajedno. Naime, ta igrica koju je 2009. osmislio finski developer Rovio Entertainment, preko noći je postala hit. Što je pošlo po zlu?

Sve je počelo s Edwardom Snowdenom, koji je tvrdio kako ta igrica uzima enormnu količinu podataka o korisniku, a to se potvrdili kad je otkriveno da US National Security i britanski Communication Headquarters preko nje prikupljali privatne podatke o ljudima.

Caspar W. Weinberger i predsjendik Zaira Mobutu Sese Seku Razvoj tehnologije Tehno 80-ih su im prodavali mobitele za 33.000 kuna

Osim toga, reklamna kampanja skrivena u kodu igrice omogućila je ciljano oglašavanje te su preko nje najosjetljiviji podaci poput telefonskih brojeva, lokacija, političkih informacija, pa čak i informacija o seksualnoj orijentaciji korisnika postala vidljiva. Iako developeri kažu kako je aplikacija sada sigurna za korištenje, možda nije loše malo se odmoriti od pucanja u svinje i igranja s pticama.

2. IPVanish VPN

VPN-i ili virtualne privatne mreže u posljednjih su 10 godina postale vrlo popularne, iako postoje još od 1996. Njihova svrha je maskirati internetsku aktivnost i osigurati online privatnost kreirajući privatnu internet vezu od javnih veza. VPN-i maskiraju vaš internet protokol IP lokaciju, zbog čega vas je gotovo nemoguće locirati. 

Ironično, većina VPN-ova nisu sigurni, uključujući i neke od najpopularnijih providera, poput IPVanish VPN-a, za kojeg je otkriveno da, ironično, prosljeđuje informacije o svojim korisnicima.

3. Facebook

Facebook | Author: PIXSELL PIXSELL

Ne bojte se, nitko vam ne želi oduzeti Facebook. Ipak, činjenica je da, osim što je nametljiva, ova aplikacija troši bateriju više nego bilo koja druga. Stoga umjesto aplikacije koristite Facebook boomark koji će stajati na vašem početkom ekranu i otvoriti vaš profil unutar internetskog preglednika.

4. Accu Weather

Koliko god bile korisne, ovakve aplikacije itekako iscrpljuju vašu bateriju, jer konstantno ažurira podatke. Izbrišite i widget za prikaz vremenske prognoze, ako ga koristite. Umjesto aplikacije za vremensku prognozu koristite glasovnu “OK, Google” opciju.

5. Aplikacije s brzim punjenjem

Postoji bezbroj aplikacija koja nude obećanja da ćete moći brzo napuniti svoj mobitel. Činjenica jest da ništa ne može napuniti vaš mobitel brže od toga što to omogućavaju vaše postavke. Takve aplikacije su puka prevara. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar JenniferWE92
    JenniferWE92 06:47 03.Lipanj 2020.

    Вilа sаm zaistа lоša djevоjкa. Kаznite me svojim kuraсem u ustima! –– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar BarbaraAO96
    BarbaraAO96 04:22 31.Svibanj 2020.

    Susan, 27. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

  • Avatar ElizabethGE88
    ElizabethGE88 16:21 29.Svibanj 2020.

    Jeste li iкad рrоbali суbеrsex? Dajmо večeras jеdno dгugom zadоvоljstvо! –– w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m