Style
5749 prikaza

U Kimovom vlaku: Roze fotelje, štapići od srebra...

Vlak Kim Jong Una
KCNA/REUTERS/PIXSELL
Vlak ima brzinu oko 60 kilometara na sat, vjerojatno jer je svaki vagon otporan na metke što ga čini mnogo težim

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un stigao je u Vijetnam, radi drugog susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Umjesto da sjedne na avion, on se odlučio za obiteljski armirani vlak. Put od Pjongjanga do destinacije prolazi istočnom i južnom Kinom, a trajao je oko tri dana.

Jedan je od razloga korištenja vlaka možda i to što mu je bilo neugodno od Kine posuditi avion.

Vlak ima 21 vagon, zelene je boje, a prepoznatljiv je jer dužinom vlaka se proteže žuta crta. Viđen je kako putuje Kinom.

Malo se zna o vlaku obitelji Kim, ali one fotografije koje postoje, kao i izjave svjedoka, ukazuju na to da je prepun uvezenih francuskih vina, Apple računala i kožnatih sjedala.

Fotografije sjevernokorejskih medija daju rijedak uvid u neobično vozilo.

Vlak je snimljen kako prolazi kroz grad Yongzhou na jugoistoku Kine, a nema sumnje o tome kome pripada.

Posljednji je puta vlakom putovao van zemlje, piše Business Insider, u Peking kada je svoj 35. rođendan slavio u društvu kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Sjevernokorejska ga je tada televizija prikazala kako hoda po crvenom tepihu kako bi ušao u vlak usput pozdravljajući desetke službenika i vojnika koji su se poredali kako bi ga otpratili.

Kim je vlak koristio i za svoje prvo putovanje u Kinu, u ožujku 2018. godine. Put je bio tajan no promatrači i stručnjaci su odmah prepoznali vlak kojeg je koristio i njegov otac Kim Jong Il.

via GIPHY

Kada je Kim Jong Il putovao druge bi tračnice bile "isključene" kako mu se nitko ne bi mogao ispriječiti.

Vlak Kim Jong Una | Author: KCNA/REUTERS/PIXSELL KCNA/REUTERS/PIXSELL

Vlak ima brzinu oko 60 kilometara na sat, vjerojatno jer je svaki vagon otporan na metke što ga čini mnogo težim od običnog vlaka.

Vlak Kim Jong Una | Author: Anna Ogorodnik/AP Anna Ogorodnik/AP

Rampa kojom se vođa uspinje u vlak prekrivena je crvenim tepihićem.

Vlak Kim Jong Una | Author: IA Port Amur, www.portamur.ru/AP IA Port Amur, www.portamur.ru/AP

Unutar jednog vagona su fotelje prekrivene ružičastom kožom sa malim drvenim stolićima između. Fotografija prikazuje Kima, njegovu suprugu Ri Sol Ju i druge službenike oko njih.

Vlak Kim Jong Una | Author: KCNA/REUTERS/PIXSELL KCNA/REUTERS/PIXSELL

Čini se kao da vagon može primiti barem dvadesetak osoba.

Vlak Kim Jong Una | Author: KCNA/REUTERS/PIXSELL KCNA/REUTERS/PIXSELL

Osim boje kože na sjedalima dizajn vagona minimalno se, kao što je vidljivo iz ovog videa iz 2011., promijenio od vladavine Kim Jong Il-a.

Stariji je Kim imao i veliki televizor, drveni radni stol i računalo u jednom od vagona. Stol i računalo se sada čuvaju u njegovom mauzoleju u Pjongjangu dok se ne zna gdje je televizor.

Vlak Kim Jong Una | Author: Curtis Melvin/YouTube Curtis Melvin/YouTube

Kim Jong Un se na vlaku bavi i svakodnevnim političkim poslom. Fotografija iz 2015. prikazuje ga na sastanku tijekom puta unutar granica zemlje, u posve bijeloj konferencijskoj sobi.

Vlak Kim Jong Una | Author: North Korean state media/YouTube North Korean state media/YouTube

Iza njega je jasno vidljiv MacBook kojeg očigledno preferira više no stolno računalo.

Vlak Kim Jong Una | Author: North Korean state media/YouTube North Korean state media/YouTube

Kada se putuje, putuje se glamurozno. Vlak je nakrcan skupocjenim francuskim vinima, štapićima za jedenje od srebra te svime onime što si veliki vođa zaželi.

Vlak Kim Jong Una | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Tako kaže Konstantin Pulikovski, ruski službenik koji je putovao s pokojnim vođom 2000. godine kada je ostatak Sjeverne Koreje ovisio o humanitarnoj pomoći nakon godina gladi.

"Bilo je moguće naručiti bilo koje jelo - rusko, kinesko, korejsko, japansko ili francusko", rekao je Rus tada. Video prikazuje dio vagona s blagovaonom koji je, navodno, od doba Kim Jong Il-a renoviran.

Ne zna se nakrcava li i sin vlak s dekadentnom hranom i vinima kao što je to činio otac, ali se zna da jako voli švicarski sir, šampanjac Cristal i Hennessy konjak.

Vlak Kim Jong Una | Author: KCNA/via Reuters KCNA/via Reuters

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.