Life Kraljevsko vjenčanje
11557 prikaza

Stroga pravila kraljevskih vjenčanja za Harryja i Meghan

Princ Harry i Meghan Markle posjetili su udrugu Terrence Higgins
1/7
M6027D/Press Association/PIXSELL
Tijekom povijesti u engleskoj kraljevskoj obitelij bilo je ukupno 30 vjenčanja, a ona su stvorila niz običaja

Iako će na svom vjenčanju princ Harry i Meghan Markle izbjeći mnoge staromodne tradicijske običaje, ipak će se morati povinovati nekim striktnim pravilima kad su u pitanju kraljevske zaruke i vjenčanja koja su se poštovala na svih 30 vjenčanja koliko ih je bilo kroz povijest. Evo nekih od njih:

1. Mlada mora odjenuti bijelu vjenčanicu, a to se pravilo primjenjuje od 1840. godine i kraljice Viktorije.

2. Vjenčanja u kraljevskoj obitelji javnosti priopćava vikar. 

3. Uvijek moraju pozirati za službeni portret. Budući da je vjenčanje Harry i Megan dogovoreno za svibanj, na portretu će se vjerojatno naći i treće dijete Williama i Kate Middleton, budući da će ona roditi u travnju. 

Zajednički portret s vjenčanja princa Charlesa i Lady Di | Author: Wikipedia Wikipedia

4. Povodom kraljevskog vjenčanja mladenci uvijek moraju dati intervju.

5. Kraljica Elizabetha - Williamova i Harryjeva baka šalje pozivnice. Za Williamovo i Kateino vjenčanje poslala ih je 1900.

6. Svadbena torta uvijek je voćna i bijele boje.

7. Mlada uvijek polaže buket cvijeća na grob neznanog junaka. Nalazi se u Westminsterskoj opatiji, tradicionalnom mjestu krunidbe i pokopa vladara Ujedinjenog kraljevstva.

8. Mlada uvijek ima buket od mirte, koja se smatra 'biljkom ljubavi' a ovaj je običaj uvela kraljica Viktorija.

9. Najpoznatiji prizor sa svih vjenčanja je Kraljevska kapelica u palači St. James. To je bilo mjesto vjenčanja kraljice Anne, Georgea III, Georgea IV, kraljice Viktorije i Georgea V.Harry i Megan neće se tamo vjenčati. Oni su najavili da će to biti u kapelici u dvorcu Windsor i izbjeći će ovaj običaj. 

 | Author: Wikipedia Wikipedia

10. Mlada uvijek mora nositi tijaru. Kraljica Elizabeta dala je tzv 'Cambridge Lover's Knot Tiara' ili u slobodnom prijevodu - 'simbol bračnog zavjeta' - princezi Dijani kao svadbeni dar, a nosi ga često i Kate Middleton. 

11. Kraljevska obitelj na vjenčanjima se obično vozi u 'Glass Coachu' - limuzini s velikim prozorima, a Diana i Charles odabrali su kočiju.

12. Najmlađi članovi kraljevske obitelji obično su paževi i djeveruše. 

13. Ako je mladoženja član kraljevske obitelji, osim kuma ima još nekog iz svoje obitelji 'kao podršku' Princ William nije poštovao taj običaj i za kuma je uzeo brata Harryja. 

14. Kraljevsko prstenje izrađeno je od zlata iz Walesa. Ovaj običaj uvela je Kraljica majka 1923. godine. Tri je puta vrednije od zlata iz Australije ili Južne Afrike. 

Vjenčanje Diane i Charlesa | Author: News Syndication/PIXSELL News Syndication/PIXSELL
15. Kraljevska obitelj uvijek snosi troškove vjenčanja.

16. Kraljevska obitelj uvijek tijekom vjenčanja sjedi u desnom dijelu crkve, osim u slučaju da je riječ o vjenčanju princeze. U tom slučaju kraljevska obitelj sjedi u lijevom dijelu.

Princeza Beatrice s ekstravagantnim šeširom | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

17. Aktom 1701. članovima kraljevske obitelji zabranjeno je da se vjenčaju s katolicima. Kraljevska obitelj je glava Crkve u Engleskoj a to je protestantsko-anglikanska crkva i cilj joj je da zadrži protestantsko naslijeđe živim. Stoga će Megan Markle biti prije vjenčanja prekrštena. 

18. Šeširi su obavezni ukras za sve uzvanice. To je obaveza za kraljevsko vjenčanje, naročito ak je ono u proljeće.

19. Na kraljevskim vjenčanjima u uvijek dva okupljanja. Najprije za ručak koji se zove 'svadbenim doručkom', a zatim opet na večeri.

20. Članovi kraljevske obitelji moraju dobiti kraljičino dopuštenje. Megan Markle susrela se s kraljicom nekoliko puta i provela s njom neko vrijeme u druženju prije no što ju je Harry zaprosio. Tako propisuje Akt 1772 o kraljevskim vjenčanjima. To naročito vrijedi ako u obitelj dolazi netko tko nema plavu krv - to je bila i Dijana,a  to su i Kate i Megan.

 | Author: Wikipedia Wikipedia

21. Žene koje se udaju za muške kraljevske nasljednike dobivaju titulu prema svojim muževima. S tom razlikom da se titula princeze u tom slučaju izgovara nakon imena. Kad je u pitanju nasljednica iz kraljevske obitelji, onda se 'princeza' izgovara prije imena.

22. Ako se žena uda za princa, to ne znači automatski da postaje princeza. Razlika je između princeze i vojvotkinje, a još se uvijek debatira je li Kate i jedno i drugo. Megan neće biti princeza jer nema kraljevsku krv. Zapravo ni Dijana nije bila princeza iako ju se zvalo Princeza Dijana. Ona je bila zapravo Dijana - princeza od Walesa.

23. Osim momačke večeri, muški izdanci kraljevske obitelji imaju i tzv. 'nevidljivi party'. Žene imaju 'djevojačku večer'.

24. Nakon vjenčanja, mladi bračni par uvijek se mora pojaviti u Buckinghamskoj palači i poljubiti se pred okupljenim mnoštvom. 

 | Author: wikimedia wikimedia

25. Mladoženja uvijek na vjenčanju odijeva vojničko svečano odijelo jer, prema tradiciji, uvijek služe vojsku.

26. Vjenčanica se uvijek izrađuje od čipke. Kate ju je izradila kod Sarah Burton, dok je Dijana nosila onu koju joj je dizajnirala Elizabeth Emanuel. Još se ne zna tko će dizajnirati ovu za Megan.

27. Kad se jednom udaš za člana kraljevske obitelji, ne možeš se više baviti politikom jer je najvažnija zadaća kraljevske obitelji da služi svima. Princ Harry morao se družiti i s Melanijom jer je bio jako dobar prijatelj s Barakom i Michelle Obama.

28. Komad svatovske torte šalje se naknadno svim uzvanicima u znak zahvalnosti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.