Style
8232 prikaza

Slavna i opsceno skupa jahta opet u prodaji

Jahta 'Octopus'
Wikipedia Commons
Kad plovi ekonomičnom brzinom od 12,5 čvorova, bez pristajanja može prijeći i do 12 500 nautičkih milja ili oko 20.000 kilometara

Jedna od najpoznatijih svjetskih superjahti odnedavno se prodaje. Jahta 'Octopus', duga 126,2 metra traži novog vlasnika nakon što su Burgess i Fraser imenovani za zajedničke središnje agente.

Trenutno se nalazi na jugu Francuske i bit će usidrena za vrijeme predstojećeg Salona Monaco Yacht, objavio je Superyacht Times.

Jedna je od jahti koje posjećuju udaljene destinacije poput  Australije, Aljaske, Francuska Polinezije, Maldive i Južnu Afriku. Ima osam paluba i unutarnju zapreminu od 9.932 BT. 'Octopus' je dobro održavan i prolazio je opsežne servise svakih pet godina, a svoj je posljednji remont dovršio 2019. u Blohm + Voss kako bi bila spremna za prodaju po očekivanoj cijeni od 325 milijuna dolara.

Novi vlasnik Octopusa moći će uživati ​​u interijerima Jonathan Quinn Barnett, koji uključuju privatni bar, namjensko dizalo, jacuzzi na provi i al fresco blagovaonicu na krmi. Prima do 26 gostiju koji su smješteni u 13 kabina, a za njih će se brinuti 63-člana posada kojoj je namijenjeno 30 kabina.

Superjahta Adastra Adastra Style Prodaje se najluđa superjahta na svijetu - evo što sve ima

Svi oni koji su na brodu moći će koristiti prostrani bazen, blagovaonicu alfresco, bar, a na brodu je i krušna peć za pizzu na palubi. Sve su palube povezane, a tu su i sadržaji poput spa centra, knjižnice, bara, kina, teretane, ležaljke, promatračnice prema provi, te igralište za košarku. Na palubi spremnika nalazi se i stakleno dno za promatranje podmorja. 

Otkad ga je brodogradilište Lürssen isporučilo ovaj brod 2003., 'Octopus' je dao i svoj doprinos rznim ekspedicijama i istraživačima iz cijelog svijeta. Nekoć je pripadala magnatu Paulu Allenu, suosnivaču Microsofta. Iz tog vremena datira i ova snimka s rijetkim fotografijama interijera:

Za Kraljevsku mornaricu ovaj je brod pomogao da se popravi brodsko zvono s olupine Hood, Hobotnica je pomogla da se obnovi brodsko zvono od olupine svojedobno najmoćnijeg ratnog broda 'Hood', a 1,7 milja dalje otkrilli su olupine ratnih brodova iz Drugog svjetskog rata potopljenih uz obale Filipina. 

S dizel-električnim pogonom i osam generatora za podršku, 'Octopus' može raditi autonomno do maksimalne brzine od 19 čvorova zahvaljujući svom hibridnom pogonskom sustavu. Kada putuje svojom ekonomičnom brzinom od 12,5 čvorova, ima doseg poput prekooceanskog broda i bez pristajanja može ploviti do 12 500 nautičkih milja ili oko 20.000 kilometara.

Jahta solo Krenula sezona Style Dalmacija puna milijardera s jahtama - evo tko je sve došao

Pored dva čamca za spašavanje, ima i podmornicu ROV-a koja može zaroniti na 1,9 milja. Tu je i nekoliko jet-skija, te dva helikoptera - po jedan na prednjem i jedan na stražnjem helidromu. Ima i dva tendera - jedan je 13 metarski Hinckley Talaria, a drugi je podmornica Pagoo za 8 putnika i dva člana posade a može roniti i do osam sati.

Osim toga, tu je i ronilački centar, baro-komora u slučaju nezgode, a tu su i klub s plažom i barom na bočnoj strani.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 21:02 10.Rujan 2019.

    kapitalisti uzivaju danas