Style
1871 prikaza

Skoro stoljeće dizajniraju Ferrari - pogledajte tu električnu zvijer

Pininfarina HK GT Concept
Screenshot
100 km/h dostiže za 2,7 sekundi, razvija brzinu od 350 km/h, a to je samo dio priče

Poznati igrači u automobilskoj industriji nazivaju ih 'razaračima'. Oni su zapravo "novi klinci u kvartu" s hrpom novaca, odvažnim idejama i bez utega iz prošlosti koji bi ih ometali u razvoju. Njihove ideje izazivaju oduševljenje publike ali i šefova drugih automobilskih tvrtki. Ono što ih sada zanima i na čemu rade je razvoj elegantnog i modernog električnog automobila.

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi predstavljen je niz automobila koji su kroz zanimljive koncepte pokazali spoj tradicionalnog dizajna i modernih ideja. Jedan od njih bio je i automobil kojeg je predstavila tvrtka Pininfarina. U suradnji s hi-tech kompanijom Hybrid Kinetic Group iz Hong Konga razvijen je koncept HK GT, piše CNN.

Pininfarina HK GT Concept | Author: Screenshot Screenshot

To je četvrti koncept kojeg su razvili za ovu tvrtku. Talijanska tvrtka Pininfarina osnovana je 1930. godine i kreirala je neke od najljepših Ferrarija u povijesti. Relativno nepoznata tvrtka iz Hong Konga njihov je krucijalni klijent koji im pomažu da se oporave nakon gubitaka koje su ostvarili za vrijeme krize.

Riječ je o automobilu elegantnog dizajna koji je spojio interpretaciju Gran Turismo automobila s klasičnom arhitekturom talijanske automobilske škole. Ima aluminijsku šasiju i najsuvremenije pogonsko napajanje s akumulatorom od 38kWh i generatorom mikroturbina koji može raditi na različitim gorivima.

HK GT koncept ima četiri elektromotora s ukupno 1073KS i baterije od 38 kWh. Brzinu od 100 km/h postiže za samo 2,7 sekunde a najveća brzina koju postiže je 350 km/h. Ako je potrebno, može voziti na struju više od 160 km. Uz to tu su i atraktivna gullwing vrata koja se otvaraju u vis.

Chevrolet LINE-X Camaro 1SS Coupe West Coast Customs Style Rade najluđe automobile samo za najbogatije ljude

HK GT je elegantan i udoban automobil s vještom kombinacijom čistog dizajna i tehnologije koja vodi brigu o okolišu. Dužine oko 5 metara. "Već dugo surađujemo s HK i ne samo na razvoju automobila. Ovim automobilom htjeli smo razviti koncept automobila koji može biti naš glavni projekt", objasnio je dopredsjednik tvrtke Carlo Bonzanigo.

Automobil ima mjesta za četvero a unutrašnjost mu je prekrivena posebnim materijalom. "Koža na sjedalima kombinira procese koji joj daju malo stariji izgled, pa tako izgleda poput iznošene ali dobro očuvane kožne jakne. Pod je prekriven tepihom od vune kako bi se u automobilu osjećali kao da ste u ugodnom salonu ", naglašava Bonzanigo.

Auto je opremljen vrhunskom tehnologijom. Veliki zaslon osjetljiv na dodir nalazi se ispred suvozača, a putem središnje konzole upravlja se svime od grijanja, ventilacije do mjenjača. Zasloni se nalaze i na unutrašnjima vratima pa su tako informacije vidljive i ostalim putnicima.

Iako zvuči i izgleda odlično pravo je pitanje hoće li ovaj koncept zaživjeti, hoće li se ovaj automobil početi proizvoditi. S obzirom na razvoj tehnologije, čini se kako bi ga za nekoliko godina mogli vidjeti na ulicama. Potreba za električnim automobilima, održivost i prednosti proizvodnje malog broja primjeraka uz sveobuhvatnu želju imućnijih da kupe nešto ekskluzivno, a k tome lijepo i u trendu, mogla bi dovesti do 'oživljavanja' ovog elegantnog koncepta. 

"O ovome će odlučiti Hybrid Kinetic. Počeli smo s pripremom proizvodnje koncepta HK H600 sedan kojeg smo predstavili prošle godine i sad radimo na tom. Za sada", naglašava Bonzanigo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.