Style
1537 prikaza

Prodan viski koji košta kao dvosoban stan u Londonu

Macallan viski
Screenshot
Na aukciji je prodana najskuplja boca viskija u povijesti, a ne zna se koliko je još takvih boca preostalo

U glavnom gradu Škotske, Edinburghu, na aukciji je za 848.000 funti prodana boca alkohola imena Macallan Valerio Adami 1926 - riječ je o 60 godina staroj boci viskija.

Usporedbe radi, za taj se novac može kupiti jednosoban stan u Londonu, jednom od najskupljih gradova svijeta.

Na Bonhams Whisky aukciji našla se ova boca koju stručnjaci nazivaju "svetim gralom viskija" radi svoje rijetkosti, starosti i jedinstvene umjetničke izrade boce i naljepnice.

Sam viski je 60 godina godina držan u bačvi (od 1926.) a onda buteljiran jedan je od samo 12 takvih boca napravljenih, a ne zna se koliko ih je, ako uopće, opstalo.

Jedna je sasvim sigurno nastradala 2011. godine tijekom potresa u Japanu, a jedna je sigurno - popijena.

Macallan je naručio umjetnike Petera Blakea i Valeria Adamija da ručno naslikaju omote boca (svaki po 12 boca), što im također diže cijenu.

Jedna boca Macallan Valerio Adami 1926 prodana je ove godine u aukcijskoj kući Bonhams u Hong Kongu na proljeće ove godine te je, do ove boce, držala svjetski rekord kada je riječ o cijeni viskija.

Usporedbe radi najskuplja boca vina prodana na aukciji na istoku Francuske za 103.700 eura. Riječ je o butelji koja je proizvedena 1774. u regiji Jura sa grožđem iz doba kralja Luja XVI.

Vino je proizveo vinar Anatoile Vercel, a prodali su ga njegovi potomci. Najskuplje plaćena boca prije ovog rekordera iznosila je 57.000 eura.

Godine 1994. panel od 24 neovisna eksperta vinu je dao ocjenu 9.4 od 10.

Što se tiče viskija rekordera, on dolazi u specijalno ručno napravljenom drvenom kabinetu, a prijašnji ga je vlasnik 1994. kupio direktno iz Macallan destilerije. Ne zna se koliko ga je tada platio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.