Style
3311 prikaza

Ova tvrtka printa kuće - iznajmit će vam ih

3D kuće u Eindhovenu
1/4
VanWijnen građevinari
Za kuće već postoji lista čekanja, a grade se od cementa koji je kao šlag

Čitav mini-kvart 3D kuća i stanova "narasti" će na širem području grada Eindhovena na jugu Nizozemske, a u na tržištu će se naći već sljedeće godine. Prvi je to projekt takve vrste na svijetu. Najmanja će kuća imati dvije spavaće sobe, a za sada je planirano pet kuća različitih veličina.

Vanjski dio građevina, i unutarnji zidovi biti će napravljeni printerom koji se nalazi u velikom studiju građevinske kompanije Van Wijnen. Iako je 3D printanje popularno, građevinare je na ovaj potez potaknuo nedostatak radne snage (zidara) koja zna raditi sa ciglom i cementom.

3D printer | Author: VanWijnen građevinari VanWijnen građevinari
"Do 2023. mislim da će više od 5 posto domova biti napravljeno tom tehnikom. U Nizozemskoj imamo nedostatak zidara i ljudi voljnih da rade na takvim poslovima. Osim toga, to će vrlo skoro biti jeftinije od tradicionalnih metoda. Klasične građevinarske metode postaju sve skuplje i uz cigle te drvo ovo će biti treći put", kaže za britanski Guardian Rudy van Gurp, menadžer u Van Wijnen.

3D printer je golema robotska ruka koja izbacuje cement koji teksturom nalikuje na šlag prema matrici koju u sustav "ubaci" arhitekt. Nikada se ne potroši više cementa no što li je potrebno, što ih svrstava u kategoriju održivih građevina. Uz to odlično zadržavaju toplinu, te izoliraju vodu.

Mnogi su primijetili i kreativni i jedinstveni izgled naselja koji je na stranicama kompanije opisan kao "nepravilne forme u moru zelenila". 

3D printer | Author: VanWijnen građevinari VanWijnen građevinari
"Odlučili smo se za štuko (stucco) vanjsku formu jer je to bezvremensko i popularno. Naše izgledaju kao menhiri koje je na leđima nosio Obelix. Uz to idu plohe stakla. Taj format najbolje ilustrira kako je riječ o potpuno fleksibilnom materijalu dok su "standardne kuće" uvijek na neki način nalikovale jedna na drugu. ", kaže Van Gurp o bijelim blokovima oblih kutova koje nalikuju na nešto iz "Ratova zvijezda".

Napominje kako je budućnost u tome da kupci doslovno nacrtaju ljušturu koja im se sviđa, a građevinari isprintaju njihove želje. Također najavljuje da će kuće biti opremljene bežičnim senzorima u zidovima kako bi bile istinski "pametne" te pod jednu "kapu" uključile nadzor nad svijetlom, grijanjem i zaštitnim sustavima.

3D kuće u Eindhovenu | Author: VanWijnen građevinari VanWijnen građevinari
Pet je kuća građeno na šumovitom terenu kraj distrikta Meerhoven blizu aerodroma u Eindhovenu. Kada se i posljednja završi biti će iznajmljene preko agencije za nekretnine Vesteda, a samo za najmanju je na popisu čekanja već 20 obitelji. U gradnji resursima sudjeluju i lokalni tehnički fakulteti, grad te sama kompanija.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:34 08.Lipanj 2018.

    bezveze