Style
1735 prikaza

Nepoželjne goste tjeraju dječjim pjesmuljcima

Beskućnik
Paul Zinken/DPA/PIXSELL
U velikim gradovima problem su bukači koji se noću okupljaju u parkovima ispod stambenih zgrada

Koliko biste dugo izdržali u parku na klupi kad bi vam iz zvučnika neprekidno potiho puštali zaraznu dječju pjesmicu 'Medo bere jagode'? Ili 'Bratec Martin'?

Ovih dana stanari splitskog naselja Lokve požalili su se da se u njihovom parku već godinama noću skupljaju sumnjivi tipovi i narkomani, a ujutro iza njih ostaju odbačene igle i šprice. Slično je u svim većim hrvatskim gradovima. Postoje punktovi na kojima se noću okupljaju bukači i nitko se još nije dosjetio kako riješiti problem iako jednostavno rješenje već odavno postoji po svjetskim metropolama.

Beskućnik Radikalna mjera Life Beskućnici na udaru: Zakonom zabranjuju život na ulici

Gradske vlasti u mnogim gradovima dosjetile su se da bi se bitka protiv partijanera, narkomana i beskućnika koji noću sjede po parkovima i rade buku i nered, lako mogla dobiti 'nježnim' oružjem – glazbom, piše CNN..

West Palm Beach na Floridi već odavno primjenjuje ovu taktiku. U parku ispred Paviljona Waterfornt Lake, cijelu noć sviraju dvije grozomorne dječje pjesmice, od koji je jedna 'Baby Shark' i koja traje skoro četiri i pol minute. Uostalom – poslušajte:

Druga je jednako strašna i lijepi se za uho na prvo slušanje a zove se 'Raining Tacos'. Obje pjesmice koriste se kako bi otjerale bukače iz okolice Paviljona u kojem se održavaju ekskluzivni eventi, a najam prostora plaća se i do 500 dolara po satu.

Kathleen Walter, glasnogovornica grada, izjavila je da glazbu puštaju samo noću kako bi 'obeshrabrili druženja u blizini zgrade i natjerala ljude da potraže drugu lokaciju'.

Keith Flint GUBITAK Top News Priča iza Firestartera: Kako je nastao epski hit

Pribjegava se ponekad i 'neprijateljskoj arhitekturi' poput nagnutih ili segmentiranih klupa, neravnih pločnika ili ukrasnih metalnih stožaca sa zaobljenim vrhom koji se postavljaju na ravne površine. Ali već su se počele voditi rasprave je li takva gradnja diskriminatorna i neetička. Stoga se pribjeglo glazbi.

Prvi su na tu ideju došli u Kanadi još 1985. godine. Trgovački lanac '7Eleven' počeo je puštati noću klasičnu glazbu na svojim parkiralištima kako bi otamo otjerali tinejdžere koji su se okupljali i pili tamo alkohol ili se drogirali. Krenuli su s Mozartom i Beethovenom.

Zatim je 20 godina kasnije ovu taktiku primijenio i London u svojim metroima. U desecima stanica podzemne željeznice počeli su puštati ozbiljnu glazbu i otkrili da je od tada fizičko i verbalno zlostavljanje u tim prostorima, u noćnim satima, smanjeno za nevjerojatnih 33% .

I mnoga istraživanja pokazala su da glazba može utjecati na naše raspoloženje, no nije još sasvim poznato kako to klasična glazba može imati baš te specifične učinke.

U riječkom tunelu Kalvarije pronađene igle | Author: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL

Smatra se da djeluje umirujuće a to je pak povezano s proizvodnjom dopamina, neurotransmitera koji nam daje osjećaj ugode i koji se nalazi u tzv. centrima za užitak u našem mozgu. Tinejdžeri, s druge strane, imaju tendenciju da ne vole klasičnu glazbu, pa proizlazi da bi ona imala suprotan učinak.

Prošle godine njemački nacionalni željeznički prijevoznik Deutsche Bahn objavio je kako planira koristiti atonalnu glazbu na gradskim željezničkim stanicama kako bi otjerali narkomane i beskućnike.

Atonalna glazba eksperimentalna je vrsta glazbe stvorena početkom 20. stoljeća koja se ne oslanja na konvencionalne harmonije i ritmove. Evo kako bi primjerice 'Happy Birthday' zvučao u atonalnoj interpretaciji:

Vjeruje se da bi ovakva glazba mogla za neke biti uznemirujuća i neugodna za slušanje. Ipak, Deutsche Bahn je odustao od tog nauma jer su dobili pritužbe putnika i glazbenika koji su prosvjedovali protiv uporabe ove glazbe kao 'sredstva zastrašivanja'. Čak su i održali koncert da bi promicali vrline ove glazbe.

Poznato je i da je britanska mornarica koristila glazbu u rastjerivanju pirata iz Adenskog zaljeva koji su vrebali putničke i trgovačke brodove. Iz zvučnika su puštali hitove Britney Spears jer je poznato da su pirati veliki protivnici bilo kakve 'zapadnjačke' kulture i to bi ih užasavalo.

No, vratimo se Hrvatskoj. Možda bi ova taktika pomogla i stanovnicima splitskih Lokvi. Budući da smo u Hrvatskoj naviknuli probleme rješavati šakama i palicama, možda bi umjesto pesnica i pendreka bolje bilo pokušati s primjerice s dva zvučnika i pjesmicom 'Do nam želi dobar dan... Mi je znak da bude mir!'.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:09 03.Rujan 2019.

    nema milicije više