Style
5450 prikaza

Najvrjednije dinastije na svijetu djeci ostavile milijarde

Djevojke iz najbogatijih mahom američkih bogatih obitelji na 58. International Debutante Ball u Waldorf Astoriji, NY
Antondbe/ CC BY-SA 4.0
Obiteljska bogatstva prenose se iz generacije na generaciju, oplemenjuju, a u nekim slučajevima i gube

Za jako bogate ljude imamo osjećaj da žive u nekom paralelnom svijetu, s kojim mi obični nemamo nikakvih veza. U našem običnom životu iz generacije u generaciju najčešće se prenose dugovi, krediti i sl., a oni će s oca na sina prenijeti milijune i milijarde. I to je sasvim uredu. 

Kao što je i izvor naših dugova drugačiji tako se i porijeklo bogatstva poznatih milijardera kreće od čokoladica do šalova, supermarketa, hotela, ljekarni i sličnih unosnih poslova. Ultra/super bogate poznate obitelji vrijedne su ukupno bilijun dolara, no to su zapravo još male procjene. Bogatstvo poput onoga Rothschilda ili Rockefellera toliko je raspršeno da je gotovo nemoguće procijeniti njegovu ukupnu vrijednost. Priroda bogatstva mnogih dinastija mijenjala se tijekom godina i stoljeća i tako se zapravo zamaskirao pravi obujam njihovih sredstava. 

Bloombergova kategorizacija obiteljskih bogataša izostavila je obitelji za koje se precizno ne može utvrditi iznos vrijednosti, one koji su prva generacija bogataša ili one obitelji u kojima je bogatstvo u rukama samo jednog nasljednika. Na popisu su tako samo tri azijske obitelji, a nijedna iz Kine, zbog relativno novijeg booma kojeg je zemlja doživjela po pitanju bogataša. To bi se uskoro moglo i promijeniti. Obiteljskih poslova je u regiji sve više, a poznati tajkuni poput Li Ka-shinga svoja carstva predaju u ruke sinova i kćeri.

Selo Huaxi Kakva utopija Life Ovdje žive samo bogataši, ali ne smiju otići

I kod bogataša ima puno onih koji su svoje bogatstvo s godinama umanjili kao što su primjeri Pulitzera, Vanderbilta i Woolworthsa.

"Niz je prepreka koje obitelji moraju prijeći kako bi osigurali da njihovo bogatstvo potraje, da se održi tijekom generacija. Strateško planiranje, edukacija i komunikacija je ključ", rekla je Rebecca Gooch iz Campden Wealtha

Neki među njima odabrali su svoje bogatstvo, barem manji dio njega, dijeliti sa cijelim svijetom, poput Bill Gatesa i Mark Zuckerberga koji se pridržavaju obećanja kojeg su potpisali sa Warren Buffettom. Oni će tako, kako su obećali, dio svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe. 

Filantropiju u svijetu bogataša gotovo je 'izmislio' Andrew Carnegie, škotsko-američki industrijalac koji je predvodio veliku ekspanziju američke industrije čelika krajem 19. stoljeća. No poznat je i kao veliki dobrotvor.

"Prvu trećinu života treba provesti školujući se koliko god možete. Drugu trećinu treba provesti zarađujući čim više možete, a u posljednjoj trećini života sve zarađeno treba dati za svjetski važne ciljeve", govorio je tako čovjek kojeg je magazin Forbes prozvao jednim od najbogatijih ljudi u povijesti. U trenutku svoje smrti te 1919. godine Forbes je njegovu vrijednost procijenio na današnjih 298,3 milijardi dolara. 

U nastavku vam predstavljamo neke od najbogatijih obitelji na svijetu. 

Walmart | Author: Jose CABEZAS/REUTERS/PIXSELL Jose CABEZAS/REUTERS/PIXSELL
1. Obitelj Walton

Nosi titulu najbogatije obitelji u SAD-u i među najbogatijima na svijetu. Većina tog bogatstva utemeljena je na naslijeđu Buda i Sama Waltona, osnivača Walmarta koji danas ima 12.000 trgovina diljem svijeta. Njihovo bogatstvo procjenjuje se na oko 151,5 milijardi dolara.

2. Obitelj Koch

Braća Frederick, Charles, David i William naslijedili su očevu rafineriju nafte. Nakon bratske svađe oko kontrole kompanije Frederick i William su napustili obiteljski posao, dok su Charles i David ostali i pod njihovim vodstvom tvrtku razvili u pravi konglomerat Koch Industries, s godišnjim prihodima od 100 milijardi dolara. Obitelj vrijedi nešto manje, 98,7 milijardi dolara. 

3. Obitelj Mars

Poznata je to obitelj koja se obogatila na čokoladicama. Frank Mars još je kao školarac naučio kako umakati čokoladice u razne preljeve. Kompanija koju je osnovao postala je poznata upravo po svojim čokoladicama M&Ms, Milky Way i Mars Bars iako su za polovicu njihovih godišnjih prihoda zaslužni proizvodnju za njegu životinja. Kompanija Mars u potpunosti je u obiteljskom vlasništvu, a obitelj ima vrijednost 89,7 milijardi dolara.

Mars čokoladice | Author: Wikipedia Wikipedia
4. Obitelji Van Damme, De Spoelberch, De Mevius 

Poslovanje ovih triju belgijskih proizvođača piva vuče korijene iz 14. stoljeća. Obitelj Van Damme priključila se drugima 1987. godine kada je spajanje Piedboeuf i Artois dovelo do kreiranja Interbrewa koji se sa brazilskim AmBevom spojio 2004. godine. Verlinvest upravlja bogatstvom obitelji, dvije milijarde dolara imovine. 

5. Obitelj Dumas

Jean-Louis Dumas glavna je i odgovorna osoba zašto je kompanija Hermes postala globalni div na području luksuzne mode. Iako je glavni Dumas preminuo 2010. godine na važnim položajima u kompaniji Hermes ostaju Pierre-Alexis Dumas, umjetnički direktor i predsjednik tvrtke Axel Dumas. Vrijednost im se procjenjuje na 49,2 milijarde dolara.

Otvaranje nove Hermes trgovine u Rimu | Author: Vincenzo Landi/Milestone Media/PIXSELL Vincenzo Landi/Milestone Media/PIXSELL
6. Obitelj Wertheimer

Braća Alain i Gerard Wertheimer uživaju u tome što je njihov djed financirao dizajnericu Coco Chanel 20-ih godina prošlog stoljeća u Parizu. I danas je sjedište Chanela u Parizu a braća su vlasnici velike modne kuće koja je svijetu predstavila malu crnu haljinu. Vlasnici su i trkaćih konja i vinograda, a prošle godine zabilježili prohode u iznosu do 9,6 milijardi dolara, a ukupno su vrijedni 43,4 milijarde dolara.

Chanel proizvodi | Author: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL
7. Obitelj Ambani

Dhirubhai Ambani, osnivač prethodnika danas uspješne i vrijedne kompanije Reliance Industries, preminuo je 2002. godine bez oporuke. Njegova udovica tada je kontrolu nad obiteljskim bogatstvom podijelili na sinove. Jedan od njih Mukeshi na čelu je ovog konglomerata i vlasnik je najvećeg kompleksa rafinerija nafte na svijetu. Stanuje u palači na 27 katova koju se naziva najskupljom privatnoj stambenom jedinicom. Vrijednost obitelji procjenjuje se na 43,4 milijarde. 

8. Obitelj Quandt

Herbert Quandt omogućio je BMW-u da od malog proizvođača automobila postane jedan od najvećih proizvođača luksuznih automobila. Nakon smrti Johanne Quandt 2015. godine kontrolu nad BMW-om preuzela su njezina djeca Stefan Quandt i Susanne Klatten. Imaju udjele i u njemačkoj logističkoj kompaniji Logwin i nizozemskoj Gemalto. Vrijednost im je procijenjena na 42,7 milijardi dolara. 

BMW | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
9. Obitelj Cargill, MaCmillan

Ove obitelji su većinski vlasnici kompanije Cargill Inc. koju je osnovao William W. Cargill 1865. godine s nekoliko sjemenki. Danas je to velika i vrijedna poljoprivredna tvrtka, a obiteljsko bogatstvo procjenjuje se na 42,3 milijarde dolara. 

10. Obitelji Boehringer, Von Baumbach

Njemačkog proizvođača lijekova osnovao je je 1885. godine Albert Boehringer. Danas 130 godina nakon obitelj i dalje na čelu kompanije Boehringer Ingelheim. Obiteljska vrijednost procjenjuje se na 42,2 milijarde.

11. Obitelj Albrecht

Braća Theo i Karl Albrecht nakon povrataka iz 2. svjetskog rata preuzeli su upravljanje nad obiteljskom trgovinom mješovite robe i nazvali ju Aldi, a brzo su se razvile u nacionalni lanac supermarketa. Tvrtku su podijelili tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. Sada dvije grane Aldi Nord i Aldi Sud imaju više od 10.000 trgovina. Obiteljska vrijednost procjenjuje se na 38,8 milijardi. 

12. Obitelj Mulliez

Ova je obitelj već izgradila svoje carstvo prije nego je Gerard Mulliez pokrenuo Auchan, francusku verziju Walmart 1961. godine, koji je danas izrastao u jedan od najvećih europskih lanaca supermarketa. Između ostalog vlasnici su i lanca sportske opreme Decathlon. Obiteljsko bogatstvo procjenjuje se na 37,5 milijardi dolara. 

13. Obitelj Kwok 

Kwok Tak-seng osnovao je Sun Hung Kai nekretnine 1972. godine. Od tada je ta kompanija postala najveći hongkonški graditelj stambenih naselja i temelj njihovog golemog bogatstva, koje se procjenjuje na 34 milijarde dolara.

14. Obitelj Cox

Kontroliraju Cox Enterprises, kompaniju koja ima godišnje prihode na razini od 20 milijardi dolara, a njihova Cox Communications kompanija treća je kablovska kompanija u SAD-u. Tvrtku je James M. Cox osnovao 1898. godine, a njegovi potomci ostali su vlasnici dionica u grupi. Obitelj je 'teška' 33,6 milijardi dolara. 

15. Obitelj Pritzker

Sin poljske migrantice A.N. Pritzker počeo je istraživati tržište nekretnina dok je radio za očevu odvjetničku tvrtku. Bogatstvo jedne od američkih najstarijih dinastija polagano je raslo a između ostalog u njemu se nalaze i Hyatt hoteli. Obitelj je politički angažirana, podržavaju Demokratsku stranku. Penny Pritzker bila je dio administracije Baracka Obame, a njezin mlađi brat J.B. natječe se za guvernera Illinoisa. Vrijedni su 33,5 milijardi dolara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • stranac1971 19:12 21.Listopad 2018.

    sta mislite bandic --koliko ce ostaviti a dosao u japankama ---mamic nosac ugljena u zdralovima -----zadro ---cerni ratni profiter --rojs ---i ti vrijedni ljudi