Style
9136 prikaza

Najskuplja kuća na svijetu - košta milijardu dolara

Kuća Mukesha Ambanija
1/12
Screenshot Youtube
Mjesečni račun za struju u ovoj palači iznosi nevjerojatnih 109.000 dolara, a tu se često okupljaju glumačke i sportske zvijezde

Antilia nebesko imanje, u vlasništvu Mukesha Ambanija u indijskom gradu Mumbaiju, najskuplja je privatna kuća na svijetu. Cijena joj je oko 1.000.000.000 (milijardu) dolara.  

Kuća ima svoj vlastiti studio za jogu, veliku plesnu dvoranu u kojoj je 80 posto stropa prekriveno lusterima, ima čak i vanjske vrtove na četiri etaže.

Baba Ramdev Vrlo opasan Life Izgradio je milijarderski poslovni imperij na jogi

O tome da će najbogatiji Indijac izgraditi nešto posebno, počelo se pričati početkom tisućljeća, nedugo nakon što je umro njegov otac. Poslovni magnat kupio je zemljište na Altamount Roadu i raspisao natječaj za arhitekte. Prvi projekti prikazivali su veliki 'eko-toranj' s bujnim zelenilom i biljkama koje su se trebale spuštati niz svaku stranu zgrade s velikih terasa.

No, Residence Antilia, brzo je postala poznata kao najskuplja privatna kuća na svijetu. Riječ je zapravo o vertikalnoj palači koja se uzdiže iznad grada u kojem polovina od oko 19.000.000 stanovnika, i dalje živi u slamovima, piše openthemagazine.com.

Kuća Mukesha Ambanija | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Točka je to na priču o siromašnom dečku iz indijske radničke obitelji koji se uspeo na socijalni vrh svijeta. Jer Mukesh je danas, prema Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, dospio na visoko 19. mjesto, a daleko je najbogatiji Indijac ikada, čije se poslovno i privatno carstvo procjenjuju na oko 40 milijardi dolara.

No, za one koji bolje poznaju obiteljske prilike Ambanijevih, znaju da ova zgrada ima mnogo dublju simboliku. Naime, temelje carstva izgradio je Dirubai Ambani koji je umro 2002. u 70. godini, ali nije ostavio oporuku.

Bio je uvjeren da će njegova dvojica sinova zajedničkim snagama nastaviti tamo gdje je on stao - a to je bila tvrtka Reliance u okviru koje je bila tvornica polimera, tekstilna tvornica, zatim naftne bušotine, kao i telekomunikacijska tvrtka, a sve to je donosilo milijune. 

Palača Mukesha Ambania | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
U to vrijeme Mukesh je imao 45, a Anil 43. No, braća su bila potpuno različita i karakterom i interesima. Stariji je bio profinjen, introvertiran i jako dobro organiziran. Onaj mlađi je pak bio temperamentan i financijski čarobnjak.

Dok je otac bio živ i sve nadzirao, njih dvojica su marljivo radili bez trzavica, no sve se preokrenulo očevom smrću. Zaratili su tako žestoko da je njihova bitka za prevlast nad tvrtkom dobila epske razmjere. Počela je medijskim ratom, a nastavila se na sudu i praktički su podijelili Indiju i Indijce na dva tabora - one koji su bili za Mukesha i one koji su bili za Anila. 

Živjeli su čak i u istoj velikoj kući s majkom Kokilaben, no svojski su se trudili da se nikad ne sretnu u liftu ili negdje u vrtu. Podijelili su i tvrtku, odnosno sektore, pa je Mukesh dobio telekomunikacije. U samo pet i pol mjeseci broj pretplatnika na njegovoj mreži narastao je na 170.000.000 ljudi. 

Princ Charles i Camilla kod Mukesha Ambanija | Author: John Stillwell/Press Association/PIXSELL John Stillwell/Press Association/PIXSELL
Kad je konačno dovršena, zgrada je visinom stršala visoko iznad 20-milijunskog grada. U ulici u kojoj je smještena, pred ulazom stoje dobro naoružani stražari. Ulazi se kroz ogradu od kovanog željeza i zlata visoku oko tri metra. Gosti se temeljito provjeravaju i

Unutra zgrada podsjeća na raskošni hotel. Foaje s ukrasnim cvjetovima i velikim slikama oca Dirubaia Ambanija.

Tu je i ogromna plesna dvorana u kojoj se održavaju korporativna slavlja ili velika obiteljska okupljanja. Strop je kompletno prekriven kristalnim lusterima, a u vrtu stoji divovski zlatni kip Bude okružen elegantnim vodoskocima

Njegova supruga Nita preuzela je odgovornost uređenja interijera koji se često pretvaraju u pistu za privatne ili poluprivatne modne revije, DJ-eve koji ovdje održavaju partije, a nerijetko ovamo doputuju glumci iz Broadwaya da bi samo za posebne uzvanike odigrali neki mjuzikl i već sutradan se vratili kući u New York.

Mukesh Ambani i princ Charles | Author: John Stillwell/Press Association/PIXSELL John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Okuplja se tu nerijetko i gomila bollywoodskih zvijezda, slavni igrači kriketa, važni političari ili drugi tajkuni jer ova zgrada i njezin udobni dom najbogatijeg Indijca zapravo su ulaz u novu indijsku aristokraciju.

Sa najviše terase najbolji je pogled na vatromete za vrijeme velikog indijskog festivala svjetlosti Diwalija

Vila u Grimsbyju IZNIMKA Life Dobio je na lutriji, a sad mu je dosadio život bogataša

Ako nije mjesto za zabavu, onda je utočište mira i mjesto odakle se rukovodi poslovnim carstvom.

A ima mjesta i za opuštanje. Ovdje na gornjim katovima ima i sportskih dvorana, pa je najstariji sin Akash ovamo pozivao prijatelje da igraju nogomet i treniraju uz plaćene Nikeove trenere svima koji to žele.

Mukesh i Nita Ambani | Author: FRANCIS MASCARENHAS/REUTERS/PIXSELL FRANCIS MASCARENHAS/REUTERS/PIXSELL
Tu je i kućno kino, prostor za nastup bendova ili stand-up komičara - ukratko - mala zatvorena zajednica na pola puta između sirotinje i neba.

Kad je zgrada dovršena 2010. godine, lokalni novinar uspio je saznati koliki je mjesečni račun za struju. Iznos je nevjerojatan - oko 109.000 dolara, što je izazvalo nemalu konsternaciju u zemlji u kojoj mnogi siromašni jedva mjesečno žive s 20-30 dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.