Style
2754 prikaza

Mercedes star 60 godina košta 9 milijuna kuna

Mercedes SL 300 Seagull
1/4
instagram
Riječ je o trkaćem automobilu napravljenom za vožnju cestom, a takvi primjerci danas koštaju i do 2.000.000 dolara

Kad se pojavio na tržištu, Mercedes serije 300 bio je revolucionaran. Prepoznatljiva vrata koja su se otvarala prema gore, izravno ubrizgavanje goriva, ali i činjenica da je bio najbrži serijski automobil 50-ih, učinilo ga je povijesnim modelom.  

Mercedes serije 300 razvijen je s 3-litarskim motorom koji omogućavao automobilu moćnih 170 konjskih snaga. Sama školjka automobila težila je tek 50 kilograma i bila je izrađena od aluminija. Ubrzo su zaredali uspjesi na trkaćim stazama, a nekadašnji ljepotan u kojeg je proizvođač tada uložio svu svoju pamet, naći će se uskoro na dražbi. Aukcijska kuća očekuje da bi automobil mogao dosegnuti cijenu od oko milijun i dvjesto tisuća eura što je gotovo devet milijuna kuna.

Mercedes 300 SL Gullwing iz 1955. s klasične srebrne boje uskoro će imati novog vlasnika. Prvi vlasnik je Ambie Collins iz New Yorka, a prije nego što je krenuo preko Atlantskog oceana, automobil je od 1979. godine, bio dio zbirke Wiesenthal u Beču. Auto ima još uvijek tamne registarske pločice W-7990 izdane 28. veljače 1979., pa je sigurno da će biti jedan od posljednjih Gullwinga na svijetu s crnom registarskom tablicom. Model je potpuno obnovljen početkom 90-ih i dobio je nove dokumente, a originalni interijer zamijenjen je crnom kožom.

Mercedes SL 300 Seagull | Author: instagram instagram
Proći će još dugo vremena prije no što će se neki automobil moći natjecati s ovim modelom koji je bio čak 40 godina u vlasništvu iste tvrtke.

Mercedes SL 300 Seagull | Author: instagram instagram
S prekrasnom patinom iznutra i izvanrednom restauracijom izvedenom izvana, njegov ukupni izgled čini ga jednim od najugodnijih iznenađenja na aukcijskoj sceni. 300 SL je uvijek bio više od običnog automobila: to je trkaći automobil koji je dizajniran za cestu, više umjetničko djelo nego li automobil. Inače ova serija i danas drži cijenu između 1.000.000 i 2.000.000 dolara, a ovako uščuvani primjerak s tkvom pričom, košta sigurno i više.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.