Style
6215 prikaza

Maserati objavio rat Tesli: Imamo najbolji električni auto

Alfieri Maserati
1/7
Maserati
Šefovi Maseratija prestavili su "prekrasno dizajniranu zvijer" s kojom planiraju svrgnuti Muska

Talijanski proizvođač automobila Maserati, piše Fortune, kao cilj si je postavio svrgavanje Tesle sa trona. Njihovo oružje je potpuno električni Alfieri sportski automobil čija je najveća moguća brzina 300 km/sat, a u manje od dvije sekunde postiže ubrzanje od nule do gotovo sto kilometara na sat. 

Alfieri Maserati | Author: Maserati Maserati

Teslinom modelu S P100D za taj je "skok" potrebno gotovo četvrtina sekunde više. Okvir novog Alfierija je aluminijski, a riječ o autu koji dolazi i u kabriolet varijanti. Motor dolazi iz radionice Ferrarija. Automobil je dobio ime po jednom od braće utemeljitelja, a na tržištu bi se trebao naći za dvije godine, iako je vjerojatnije do 2022.

Kompaniju su 1914. osnovala braća Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore i Ernesto.

Elon Musk Na putu prema dolje Ekonomix Pad Tesle: Musk do kraja godine neće imati ni za račune

"Da nije preminuo u 45. godini života Alfieri Maserati bio bi mnogo veća legenda no što je danas. To mu je oduzela prerana smrt. Radi njegove centralne uloge u kompaniji koja nosi njegovo obiteljsko ime i činjenice da joj je bio na čelu prvih 18 godina, njegovoj važnosti nema premca. Upravo je zato za ovaj "concept" automobil, predstavljen 2014. na Geneva Motor Showu, odabrano njegovo ime", stoji im na stranici.

Automobil je, piše Fortune, predstavljen na prezentaciji strategije roditeljske kompanije, Fiat Chryslera, kraj talijanskog Torina. Liste čekanja su, navodno, već napravljene a broj primjeraka će biti ograničen. Ne zna se niti cijena, a već kruži šala da "ako morate pitati onda vam je zasigurno i preskup".

Maserati Alfieri | Author: Maserati Maserati

"Ako vam se čini da ciljamo na Teslu, onda ste potpuno u pravu. To ćemo postići tako što ćemo na tržište staviti nešto s čime se nitko u industriji uopće ne može mjeriti", kaže šef Maseratija Tim Kuniskis.

Dizajn je, kaže Kuniskis, "vrlo talijanski" što će biti važno svima onima koji misle da su "Teslini automobili ružni". 

Elon Musk Upozorenje investitora Ekonomix "Tesla će propasti, nikad nisam vidio lošiju kompaniju"

"Automobil izgleda kao da lebdi. Talijanska škola uvijek se igrala volumenom, oblicima i dizajnom kako bi mašina izgledala lakše i "sportskije" no što zaista jest. Ideja je da se kombiniraju kutevi i obla plohe kako bi se dobio osjećaj atletizma, to je nešto što, recimo, Nijemcima nije važno", stoji na stranici o dizajnu.

Alfieri je prvi puta javnosti predstavljen kao konceptualni automobil prije četiri godine, Maseratiju je cilj udvostručiti broj prodanih automobila do 2022. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.