Style
4664 prikaza

Kako su šeširi američke konjice stigli na Zemunik

Promocija pilota Kiowa
1/4
MORH/ T. Brandt
Osim što je proslavljeno pojavom u kultnom filmu, ovo pokrivalo za glavu i danas uživa veliku popularnost

Ikonska uloga pukovnika Kilgore u filmu Apokalipsa danas obilježila je karijeru Robertu Duvallu. Možda i najprepoznatljiviji dio bio je njegov šešir kojeg je ponosno nosio kroz brojne operacije u Vijetnamu.

Naizgled identičan šešir dobili su i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon uspješno završene obuke za upravljanje helikopterima Kiowa Warrior.  Obuku je uspješno završila prva skupina hrvatskih pilota te cijeli sastav zrakoplovnih tehničara, a obučni proces pilota i tehničara vodili su američki instruktori letenja i održavanja tehnike.

Na promociji završetka obuke u bazi Zemunik sudjelovali su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kao i zapovjednika HRZ i PZO-a brigadir Michael Križanec, zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Mario Pleša te pripadnici Eskadrile helikoptera HRZ i PZO-a, stoji u priopćenju na stranicama MORH-a.

Šeširi koštaju oko 330 dolara svaki i specifično se rade prema šeširu pukovnika Kilgorea. Naime, kako pojašnjava jedan od proizvođača, šešir je specifičan i po tome što ima znatno manji rub od uobičajenog "stetsona" kakav se koristio u to vrijeme,.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.