Style
8137 prikaza

Isušuju more: Monaku fali kvadrata, šire se u Mediteran

Monako
1/4
Thinkstock
Malenoj državi milijunaša nedostaje kvadratnih metara, pa su krenuli u projekt 'težak' 2,5 milijarde dolara

Druga najmanja država na svijetu, ali i jedna od najbogatijih, svojih je 38.000 stanovnika 'ugnjezdila' na površinu od 2.02 kilometra kvadratna, s jedne strane ograđenih morem a s druge klisurama. Kada se tome nadoda 40.000 ljudi koji svaki dan dolaze raditi u Monako iz Italije i Francuske jasno je da grad-država ima problema s prostorom.

Upravo je iz tog razloga krenulo 'nasipavanje' mora i širenje Monaka u Mediteran. Na umjetno stvorenom komadu kopna čija će kontstrukcija koštati 2.3 milijarde dolara moći će ugodno stanovati do tisuću ljudi. Za milijun dolara u Monaku možete kupiti 17 metara kvadratnih vile ili stana. Usporedbe radi, za taj isti novac u New Yorku možete kupiti 26, a u Londonu 30 metara kvadratnih. Trećina stanovnika Monaka su milijunaši, a porezni raj mikrodržave znači da priljev bogataša neće stati. Građana rođenih u Monaku je samo 10.000.

Monako | Author: Valode&Pistre Valode&Pistre

Novi distrikt - Portier Cove - nalazi se  blizini Monte Carlo kasina, istog onog kasina koji se pojavio u tri James Bond filma. Izvršna vlast parlamentarne monarhije nadgleda projekt i bira izvođače, dok će privatni investitori dobiti profit (oko 4 milijarde dolara) od prodaje nekretnina.

Arhitekt Denis Valode iz pariškog arhitektonskog ureda Valode & Pistre najavio je kako je riječ o ekološkom distriktu gdje je posebna pažnja posvećena tome da se ne naruši životinjski i biljni svijet mora.

Monako | Author: Valode&Pistre Valode&Pistre

- Poluotok će imati ovalni oblik kako ne bismo presjekli morske struje koje nose kisik. Izrazito smo ambiciozni kada je u pitanju stabilnost eko sustava i održivost projekta. Ispod površine vode planiramo čak i na betonskim nosačima napraviti staništa za mnoštvo vrsta, a prije početka radova smo desetine tisuća biljaka presadili. Poluotok će biti prekriven mediteranskim biljem, a svaka će vila imati i solarne panele - najavljuje Valode te kaže kako će ih tijekom rada nadgledati samostalna znanstvena komisija.

Radovi su sada u fazi ispiranja mulja kako bi se ogolilo kameno dno, a bazen će se napuniti kamenjem, betonom i na kraju pijeskom sa sjevera Sicilije. Platforma i infrastruktura trebali bi biti gotovi do 2020., a za javnost bi novi 'kvart' trebao biti otvoren do 2025.

Monako | Author: Valode&Pistre Valode&Pistre

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.