Style
60883 prikaza

Imate stare Levisice? Evo koliko možete zaraditi

Traperice
Thinkstock
Tamne Levisice starije od 20 godina vrijede više od izblijedjelih, a na cijeni su one s užim strukom

Što starije, to bolje - vrijedi za stare traperice, po mogućnosti poznate marke Levis koja naviše drži cijenu među kolekcionarima. Naime, oni danas za stare Levisice plaćaju u tisućama dolara, a nema veze čak i ako su u lošem stanju.

Sve od 1980-ih prilika je za zaradu

 Na cijeni su traperice i traper jakne izrađene prije 1980-e, osobito model Levis 501, a jedan je model na eBayu prodan za čak 45.000 kuna.

Ipak, kolekcionari nemaju namjeru objesiti Levisice i diviti im se, već ih nositi sa svim njihovim rupama, šavovima i mrljama.

Ponuda, ali i potražnja je velika, pa je tako na eBayu moguće pronaći i traperice iz 1940-ih i 1950-ih, a prema tvrtki Denim Traders specijaliziranoj za vintage Levisice, nekoliko faktora određuje cijenu para traperica.

Prepoznajte one koje vrijede više

Tako one tamne boje vrijede više nego svijetle, a nenošeni ili slabo nošeni par postiže najbolju cijenu. Također, poželjnije su one manjih veličina, ističu kolekcionari.

Vrednovanje traperica

Tamni traper vrijedi više od izblijedjelog

Kolekcionarske Levis traperice | Author: denimtraders.com denimtraders.com
Štampano E na Levis natpisu vrijedi više od malog

Kolekcionarske Levis traperice | Author: denimtraders.com denimtraders.com
Bakrene zakovice znak su pravog vintage primjerka

Kolekcionarske Levis traperice | Author: denimtraders.com denimtraders.com
Kožna zakrpa iznad džepa vrijedi više od papirnate

Struk manji od 76 cm čini traperice skupljima

Kolekcionarske Levis traperice | Author: denimtraders.com denimtraders.com
Original stari šavovi također određuju vrijednost

Traže ih i ispod zemlje

Traperice iz 1873. godine, koje je pronašao jedan američki par u napuštenom rudniku zlata, dostigle su na eBay- u prosincu 2013. vrijednost od 50.000 dolara.

Prvi tragači za trapericama kopača zlata pojavili su se početkom 80-tih godina prošlog stoljeća, i oni i danas lutaju zabačenim pustim naseljima američkog Divljeg zapada izgrađenim sredinom 19. i početkom 20. stoljeća.

Oni silaze nekoliko metara ispod zemlje u nadi da će naći radne hlače od trapera na kojima se može zaraditi čitavo bogatstvo.

Najstariji par vrijedi 150 tisuća dolara

Najstariji par "levisica", vrijedan 150.000 dolara, čuva se u sefu kompanije u San Franciscu. Prve traperice su nastale tako što je krojač iz Nevade Davis Jacobs, suočen sa žalbama mušterija da im se džepovi na hlačama trgaju dok rade fizičke poslove, došao na ideju da ih na kutevima ojača zakovicama.

Iako se smatraju tipično američkim proizvodom, po nekim izvorima, traperice su rađene još u 17. stoljeću u Genovi za pripadnike mornarice.

U početku je jeans bio radnička uniforma rudara, tvorničkih radnika i farmera, ali su one, zahvaljujući popularnosti vestern filmova i glumačkih zvijezda kao što su bili John Wayne, Marlon Brando i James Dean, kojima su traperice bile sastavni dio imidža buntovnih zavodnika, postale modni hit na ulicama širom svijeta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:30 24.Listopad 2017.

    ne volim stare levisice .šta će mi?