Style
1658 prikaza

I prije Franke Eurosong su potresali "plagijat" skandali

Franka Batelić
Youtube
Povijest Eurosonga prepuna je utemeljenih, kao i namjerno napuhanih, optužbi za plagiranje

Hrvatsku predstavnicu na nadolazećem Eurosongu, Franku Batelić, rumunjski je pjevač Guez optužio da joj je pjesma "Crazy" plagijat njegove "Ceea ce iubim" a Batelić bi mogla biti i diskvalificirana.

Frankin autorski tim je priznao kako su samplovi i kompjuterska podloga Frankine pjesme greškom prodane Guezu. 

- Pjesma je u potpunosti naše autorsko djelo, a za produkciju pjesme ‘Crazy’ sam i ranije istaknuo da sam radio zajedno s kolegom Denisom Mevljom, koji inače radi i prodaje beatove, a na stranicu za prodaju zabunom je stavio krivi dokument pod nazivom druge pjesme, odnosno stavio je pjesmu koja je rađena za Eurosong, za koju nema odobrenje mene kao koautora za prodaju - rekao je tad Branimir Mihaljević

Ksenija Urličić napomenula je kako na Eurosongu svako malo netko nekoga opuži za plagijat, no nitko još radi toga nije "izletio" sa natjecanja.

Švedski su mediji tako 2016. pisali kako je pjesma 'Lighthouse', s kojom nas je Nina Kraljić te godine predstavljala i na Eurosongu u Stockholmu, vrlo slična pjesmi 'Uncover' njihove nacionalne zvijezde Zare Larson. Neki su čak naglašavali kako je riječ o plagijatu, no kako sličnosti nisu bile velike, Ninu nitko nije prijavio. 

I Loreen je 2012. s pjesmom "Euphoria" bila optužena da je riječ o plagijatu pjesme srpske pjevačice Dunje Ilić, a još se nekoliko glazbenika našlo koji su tvrdili da su "pokradeni".

Godinu dana kasnije njemačka je grupa Cascada optužena kako je besramno kopirala prošlogodišnju pobjednicu "Euphoriju" za svoju pjesmu "Glorious".

"Refren je jednako akcentuiran, pjevačice čak koriste i iste metode disanja", rekla je tada stručnjakinja Tina John.

Nije ovo niti prvi puta da su se Rumunji našli usred skandala o plagiranju. Pjesma "Make it" Giulije Nahmany bila je istraživana radi sličnosti s tri godine starijom pjesmom "Risin'" koju je pjevala Belgijanka Natalia.

I ovogodišnji predstavnik Portugala Diogo Piçarra optužen je kako je njegova pjesma “Canção Do Fim” plagijat brazilske pjesme iz sedamdesetih imena “Abre os meus olhos”.

I Fransova pjesma "If I Were Sorry" proglašena je sumnjivo sličnom pjesmi “Catch & Release” Matta Simona.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.