Style
33297 prikaza

Groblje dvoraca: Jezivi grad duhova s identičnim vilama

Selo Burj Al Babas
Screenshot Youtube
Nisu dozvoljene promjene na eksterijeru vila, svaka mora biti ista - sivi mini-dvorac sa dvije kupole, na tri kata i gotičkim ukrasima

Izgleda kao polusagrađeni set nekog horor filma koji bi se trebao zbivati u Disneylandu, a zapravo je luksuzni građevinski projekt u Turskoj koji je zapeo na polovici izvedbe.

Burj Al Babas je 200 milijuna dolara "težak" projekt, lociran nedaleko mjesta Mudurnu, u sjeverozapadnoj Turskoj, na pola puta između Ankare i Istanbula, piše CNN.

Kada su građevinari i ulagači Sarot Property grupe upali u financijske probleme (koje je dodatno produbila ekonomska kriza) stotine vila nalik na prepoznatljive francuske dvorce (chateau) napušteno je usred gradnje.

Gradnja zajednice Burj Al Babas započela je 2014. godine, a svaki dvorac u Burj Al Babasu trebao se prodavati za 400.000 do 500.000 dolara. Ideja je bila da će nekretnine "planuti" kada na njih nasrnu bogataši.

Nešto se i prodalo, no investitori su se u međuvremenu povukli.

"Nešto se od prodaja čak moralo poništiti", kaže potpredsjednik Sarota, Mezher Yerdelen za AFP.

Nisu dozvoljene promjene na eksterijeru vila, svaka mora biti identični - sivi mini-dvorac sa dvije kupole, na tri kata i gotičkim ukrasima (ako to tako možemo nazvati). Interijer je svaki kupac mogao oblikovati prema vlastitom ukusu.

Svaka se vila proteže na 324 metara kvadratnih ali je gotovo "zalijepljena" za susjednu identičnu vilu, što znači da nema mjesta vrtu ili zelenilu, a kamoli privatnosti.

U središtu "naselja" trebala je biti klasicistička građevina koja bi sadržavala trgovine, vrtić, tursku kupelj, kina i sportske dvorane. Kompleks će, osim centralne zgrade, imati i čitav niz sportskih terena, kao i aqua-park.

Prije sveopćeg bankrota sagrađeno je 587 vila, a dio se preostalih izvođača i ulagača nada da se projekt može ponovno, i uspješno, upogoniti, te da će se do kraja završiti svih 732 vile. Dio je, u ovom trenutku, do kraja završen (čak i kupljen), veliki je dio u različitim fazama roh-baua, neke čak izgledaju kao da su prošle rat.

Iako se sakupilo dugova u vrijednosti 27 milijuna dolara, piše Bloomberg, a prenosi Dezeen, Yerdelen je uvjeren kako će se izvući.

"Trebamo prodati samo 100 vila kako bi otplatili dug, mislim da se te "krize" možemo osloboditi za četiri do pet mjeseci i djelomično inaugurirati projekt 2019."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.