Style
6068 prikaza

Grad duhova je upravo prodan za 9 milijuna kuna

Cerro Gordo
1/9
Flickr
Deseci napuštenih grada skrivaju se duboko u planinama Kalifornije

Cerro Gordo, napušteni rudarski grad u Kaliforniji, prodan je prošlog tjedna za 1,4 milijuna dolara. Kupci su skupina investitora iz Los Angelesa i njima je cilj udahnuti novi život u grad duhova, a istovremeno žele očuvati povijest mjesta.

"Dobili smo tucet ponuda i posebno smo razmatrali pobjedničku. Plan očuvanja i javnog korištenja nam se svidio", kazao je agent za nekretnine Jake Rasmuson za CNN.

Cerro Gordo | Author: LCGS Russ LCGS Russ

Grad ima 22 građevine i prostire se na otprilike kilometar kvadratni je nastao u drugoj polovici 19. stoljeća kad je u obližnjim planinama pronađeno srebro. "Na vrhuncu su imali ubojstvo svakog tjedan. Stvarno je bio dio divljeg zapada", dodao je Rasmuson.

Krajem sedamdesetih godina 19. stoljeća, požar je uništio grad, a dotukao ga je pad cijena srebra i olova. Razne minerale su izvlačili iz zemlje sve do pred sami početak Drugog svjetskog rata, a desetljećima je u vlasništvu jedne obitelji koji su ga otvorili turistima. 

Cerro Gordo | Author: Flickr Flickr

Brent Underwood i Jon Bier, novi vlasnici grada, žele renovirati zgrade, dovesti vodu i struju te dodati i dašak luksuza uvođenjem pristupa internetu. Planiraju u budućnosti organizirati koncerte, kazalište predstave ili svečana događanja, sve u okruženju autentičnog rudarskog grada iz divljeg zapada.

"Želimo očuvati povijest grada i istovremeno dodati neke neophodne stvari kako bismo omogućili ljudima uživanje u ovom dijelu američke povijesti", kazao je Underwood za San Francisco Chronicle. "Jako puno vremena sam proveo s trenutačnim vlasnicima i čuvarima kako bih naučio o povijesti ovog grada. Pročitao sam sve knjige koje sam mogao pronaći. Ne mogu opisati koliko smo uzbuđeni što ćemo moči nastaviti brinuti se za ovo prekrasno mjesto", dodao je on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.