Style
2399 prikaza

Gdje je dinja luksuz - košta više do 1000 kuna

Prodaja dinja
1/2
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Par dinja prodan je po rekordnoj cijeni od gotovo 300.000 kuna, bili su to savršeni prvi primjerci, trofeji, prodani na aukciji na početku sezone

Njihova cijena u našim trgovinama kreće se oko pet i više kuna, ovisno o tome kada ih želite kupiti. Nama su dinje ukusan desert, no u Japanu su one luksuz koji se poklanja lijepo upakiran.

Osim što izgledaju drugačije od onih koje se mogu pronaći u našim trgovinama, ove japanske i cijenom odskaču od nama poznati. Prosječna cijena kreće im se oko tisuću kuna, a nedavno je na aukciji par dinja prodan za nevjerojatnih pet milijuna jena, tj. gotovo 300.000 kuna

Bik DOSTOJAN PICASSA Ekonomix Najskuplji bik: 32.000 kuna za par kapi njegove sperme

Japan ima dugogodišnju tradiciju gotovo umjetničkog uzgoja ovog slatkog voća. Ozbiljan je to posao, uključuje svakodnevnu brigu, a dinje tako postaju cijenjene ne samo zbog svog okusa već i izgleda. Krunske dinje jedna su od najpoznatijih sorti a mogu se pronaći u gotovo svakoj, boljoj trgovini voća i povrća u Japanu. 

Uzgajaju jedino u prefekturi Shizuoka, u središnjem Japanu, i koštaju više od 1000 kuna po komadu. Za razliku od onih koje mi možemo pronaći u našim trgovinama, ove dinje zahtijevaju posebnu pažnju. Obitelj Fumiyoshi Chujya uzgojem dinja bavi se već 60 godina na farmi u blizini Fukuroija.

"Jedna od karakteristika dinja koje mi uzgajamo je to što ih sadimo na uzdignutom položaju, i tako ih držimo podalje od tla. Radimo to tako kako bi ih mogli brati tijekom cijele godine i u istom dobrom okusu uživati i ljeti i zimi", kaže. 

Svakoj dinji treba 100 dana da izraste, a uzgaja se cijele godine. Postoji oko 20 različitih vrsta sjemena ove dinje, ovisno o sezoni u kojoj će se uzgajati. Poljoprivrednici kontroliraju količinu vode koju dobiva svaka biljka, a uz pomoć klima uređaja i grijalica održavaju temperaturu tijekom godine, piše Business Insider

Ove dinje imaju četiri razreda: Fuji, Yama, Shiro, i Yuki. Najbolje su Fuji, što se procjenjuje na temelju njihovog okusa i izgleda. Njih nije tako lako naći, a čine 0,1 posto tržišta. Najteži dio posla uzgoja počinje 50 dana nakon sjetve, kada biljka počinje cvjetati. Sva njega koja im je potreba odrađuje se ručno, a cilj joj je i da svaki komad bude savršenog izgleda. 

Tržište luksuzne vode Pomodarstvo Style Svijet luksuznih voda: Plaćaju 600 kn za bocu vode

"Kad se počne pojavljivati mali plod, ostavimo dva ili tri dobra i ostalo odrežemo. Nakon još jednog tjedna, od te tri odabiremo onu najboljeg oblika, koja nema nikakvog oštećenja. Samo jednu. Sa svakog stabla ubrat ćemo samo jednu dinju, onu savršenu", kaže.  

Dok plodovi rastu pažljivo se omotavaju bijelim papirom koji ih štiti. Nakon što se počne razvijati mreža na njihovoj vanjskoj strani, započinje i masaža i poliranje, i to sve ručno. Obavezno se pokrivaju kako bi se zaštitile od sunca u toj svojoj posljednjoj fazi rasta.

"Kod tipične dinje uzorak mreže pojavljuje se prirodno, no mi pokušavamo uzgojiti velike kako bi imali te savršene uzorke. Dinje se cijene po tome koliko je lijepa ta mreža na njihovoj kori. Najteže je kontrolirati utjecaj klimatskih promjena koji ostavlja traga i na njihovim mrežama. Zato se svaka dinja ručno zalijeva. To je najteži dio uzgoja, ali i dio koji je čini skupocjenom. To je dinja, ali zapravo je poput umjetničkog djela", rekao je uzgajivač.

Kompanija Shizuoka Crown Melon nadzire distribuciju i pregledava dinje uzgojene na više do 200 farmi. Osiguravaju njihovu kvalitetu i čuvaju cijenu. Svaka ta dinja posebnog je okusa, ugodno izbalansirano slatka i sočna. Unatoč cijeni koja nam se čini jako velika, prodaja dinja u Japanu nikada nije bila ugrožena.

Otok Hashima HASHIMA Life Ovako izgleda otok s kojeg su svi otišli prije 30 godina

Ljubitelji će spremno platiti visoku cijenu kako bi dobili savršeni dar, posebno jer znaju koliko je truda uloženo u njihovu proizvodnju. Najčešće se prodaju u ukrasnim kutijama, na svili ili sijenu, a dolaze ukrašene mašnom. Prilikom odabira ovog posebnog poklona cijena je često dokaz kvalitete.

Dinje koje su prodane po cijeni od gotovo 300.000 kuna savršeni su prvi primjerci koji se prodaju na aukcijama na početku svake sezone. One su trofeji za onog tko postane njihovim vlasnikom, a svake godine postižu se novi rekordi u cijenama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 19:10 17.Kolovoz 2019.

    Sad će naši trgovci dići cijene dinja do neba