Style
24181 prikaza

"Da! Bogate smo, uspješne i vozimo skupe i brze aute"

Arapske Gazele
Screenshot Instagram
Od 2016. postoji auto-moto klub koji okuplja ljubiteljice skupocjenih jurilica, a članice su uspješne poslovne žene, studentice i domaćice

Nema dugo vremena kako se Hanan Mazouzi Sobati morala nositi s izrazitim seksizmom. Na autodromu u Dubaiu održava se svake godine Track days - dani kad vlasnici jurilica mogu u sigurnim uvjetima na pisti isprobati mogućnosti svojih luksuznih automobila.

Naravno, smatra se da su na takvim mjestima žene samo ukras, no odnedavno su shvatili da to nije tako i muški rod morat će se pomiriti s činjenicom da u desetak automobila sjede i žene. 

Sobati, inače direktorica tvrtke koja se bavi trgovinom naftnim proizvodima, obožava juriti svojim sportskim automobilom.

"U početku su uvijek mislili da sam nečija pratnja i da sjedim na suvozačkom mjestu. Uopće me nisu doživljavali i za njih sam bila nevidljiva!", kaže Sobati. 

Njezina kolegica Jalyn Jarvi kaže da je i s njom bila slična situacija.

"Pojavite li se na takvim događanjima, a žena ste, budite sigurni da svi misle da ste nečija djevojka ili žena. Svi bulje u tebe i to zna biti dosta neugodna situacija."

Bar na krovu nebodera u Dubaiju Novi hit Life Toliko su bogati da su sad počeli jesti zlato

"Počeo me nervirati što ne samo da se od vas očekuje da ne budete tamo, nego stvarno tu niste dobrodošli", kaže Sobati.

Usred užasne buke motora, dima spaljenih guma i mirisa benzina, rodila se ideja - osnovati Arabian Gazelles, prvi ženski supercar-klub. 

Na temelju fotografija s Instagrama, većina Dubai doživljava kao Diznilend za odrasle - mjesto gdje se ispunjavaju sve želje i gdje sunce uvijek sja. 

"Ovamo dolaziš zaraditi novac. Ovdje si s razlogom, ali također možeš u tome i uživati", kaže Jarvi, kapetanica na interkontinentalnim komercijalnim letovima, rođena u Americi.

Jarvi je odrastala maštajući da će jednog dana imati svoj Porsche ili pa obilaziti Emirate u svom Ferrariju 599 sa 620 konjskih snaga. 

Prekomjerno bogatstvo nekima dopušta da ispune sve svoje fantazije, a njihova želja da posjeduju uvijek najnovije modele, omogućila je i drugima da dođu za manje novaca do jurilica. Dovoljno je pogledati lokalnu web-stranicu Dubizzle i vidjeti da tamo ima doista automobila za svačiji ukus. 

"Ovdje su cijene za takve automobile 50% niže nego li u drugim velikim gradovima širom svijeta. Bila bih glupa da to ne iskoristim i ne kupim si sportski auto", kaže Jarvi.  

Ona je jedna od 80 žena iz 17 zemalja koje je Sobati privukla u klub Arapskih Gazela. Većina njih su vlasnice i direktorice tvrtki, ali ima i visokopozicioniranih djelatnica ili pak i domaćica. Klub je osnovan prije dvije godine, a iz dana u dan raste broj članica.  

Sobati otprije ima iskustva s industrijom luksuza. Rođena je u Alžiru, odrasla u Velikoj Britaniji, a u Dubai je došla iz Katara. 

Na fotografijama iz djetinjstva često ju se moglo vidjeti kako se igra s bratovim autićima

"Jedan od najgorih dana u mom životu je kad je poginuo Ayrton Senna", kaže ona. 

Kaže da u kupovinu automobila ide sa svojim mužem, no dodaje da se on u njih baš i ne razumije previše i nije toliko zaluđen njima. 

U svojoj kolekciji već ima Rolls Royce Drophead Phantom i Morgan Aero Supersport. Kupila ih je kad je bila članica kluba u kojem su 99% bili muškarci pa je pomislila da sigurno nije jedina žena koja gaji ljubav prema brzim automobilima.

"Zato sam krenula za njima u potragu", kaže ona.

Sobati je prvi put došla na 'Track days' s dvije susjede 2016. godine, piše CNN. 

"Prije no što sam kupila vlastiti automobil, vozila sam automobil svog muža i zbog toga sam na svečanom večernjem partyju bila u neku ruku - grozna žena. Drugi muževi su bili sablažnjeni mojom pojavom jer su se bojali da ne pokvarim njihove supruge", smije se Sobati. 

No, društvene mreže odradile su svoj posao i proširile vijest po svijetu:

"Ja sam Arapske Gazele pronašla na Instagramu", kaže 18-godišnja Ghala Al Ketbi, članica kluba i studentica međunarodnih odnosa na Sharjah University, te vlasnica Porschea 911 Carrera.  

Rosemont Hotel ČUDO LUKSUZA Style U Dubaiju hotel kakav svijet još nikad nije vidio

Klub vrlo često organizira razne aktivnosti, a sve više robnih marki i proizvođača postaju sponzorirati klupske događaje, pa su se tako uključili i Michelin i McLaren koji za članice organiziraju i razne radionice. 

Tvrtke su svjesne da je dobro povezati se s 'Arapskim Gazelama' jer bi im se svaki uloženi novac mogao ubrzo vratiti sa zaradom. 

Sobati kaže da su nedavno imali testiranje Ferrarija California T, vrijednog 200.000 dolara za pet odabranih članica, a nakon probnih vožnji dvije su odmah naručile taj automobil. Ferrarijev direktor prodaje rekao mi je da je to bio najbrži povrat ulaganja ikada."

No postoji i prostor za stvarne promjene u ovoj industriji. BMW je nedavno pozvao Gazele na okrugli stol na kojem se razgovaralo o percepciji brenda i dizajnu automobila.

 

Taming the Raging Bull! #lamborghini #arabiangazelles

A post shared by Arabian Gazelles_supercarclub (@arabiangazelles) on

"Voljela bih da ima više takvih događanja", kaže Sobati koja je sudjelovala i na Međunarodnom sajmu automobila u Dubaiju prošlog studenog, na forumu na kojem prije gotovo da žena nije ni bilo. 

"Mislim da se stvari mijenjaju. Proizvođači i trgovci sve ozbiljnije doživljavaju žene i traže njihovo mišljenje. Stvari se doista kreću u željenom smjeru", kaže Sobati. Sada osjećam da se stvari kreću onako kako želimo."

A situacija se doista jako mijenja. Potkraj lipnja Saudijska Arabija prestala je biti jedina zemlja na svijetu u kojoj žene nisu smjele voziti. 

Novi SUV-ovi na tržištu U 2018. Tehno SUV manija: Stiže preko 100 novih auta!

"Saudijske su žene već vozile s Gazelama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a kad se zabrana ukine, naš klub planira prijeći granicu i uzvratiti posjet", kaže Sobati.

"Ono što želim da se promijeni jest percepcija žena vozačica brzih automobila. Želim da se shvati kako one ne moraju biti samo 'komadi' koji sjede na suvozačkom mjestu, nego 'komadi' za volanom. Super je pripadati ekipi žena koje barataju s mnogo informacija o autima i o njima superiorno razgovaraju", kaže Jarvi. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sakramenski 16:38 10.Srpanj 2018.

    Koke u godinama, čiji su muževi pronašli mlađe, a njima kupili igračke da ne gnjave previše.

  • 1tomica2 09:15 10.Srpanj 2018.

    Cudno,a svi znamo da ispod kreveta lezi bogato nalaziste nafte.