Style
1284 prikaza

Chanel naljutio pola planete zbog bumeranga

Chanelov bumerang
screenshot/youtube
Aktivisti su izazvali pravu malu pobunu preko društvenih mreža kad je Chanel predstavio novi proizvod

Francuska modna kuća Chanel suočena je s optužbama za kulturalnu aproprijaciju nakon što su objavili da će prodavati bumerang po cijeni od oko 1.500 dolara. Inače, bumeranzi su važan simbol naslijeđa australskih Aboridžina i mogu se vidjeti na nekima od najstarijih rukotvorina ikad otkrivenih. Kako piše Time, Chanelovo pretvaranje oružja u statusni simbol izazvalo je brojne kontroverze.

"Kad pomislim o kulturi Aboridžina, prvo pomislim na Chanel", napisala je spisateljica i aktivistica Nayuka Gorrie te dodala: "Odlučila sam štedjeti tri godine kako bih se mogla povezati s vlastitom kulturom preko Chanela".

U razgovoru za britanski Guardian, Nathan Sentenace, šef domorodačkog projekta u muzeju Australije kaže da taj bumerang košta gotovo 10% godišnjeg prihoda prosječnog australskog domoroca.

Chanelov bumerang izrađen je od drva i smole te predstavlja jednu četvrtinu "luksuzne sportske kolekcije". Ostatak tvore reket za tenis po cijeni od 1.600 dolara, set za plažu od 3.600 dolara te pakiranje teniskih loptica za 422 dolara.

U priopćenju za medije, Chanel je ustvrdio: "Ekstremno smo posvećeni poštivanju svih kultura i žalimo da su se neki našli uvrijeđenima".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.