Life
1806 prikaza

Znanost u Igri prijestolja: Kako se ubija poljupcem?

Igra prijestolja
1/3
Screenshot
Što je moguće ili nije od onoga što se događa u seriji koju godinama prate milijuni obožavatelja?

Osma sezona popularne serije Igra prijestolja kraj je velike sage koju pratimo već godinama. Uz sve nevjerojatne stvari koje su se dogodile u serijalu, i koje smo već prihvatili takvima, nevjerojatnim i nemogućima, obožavatelji diljem svijeta pitaju se ipak, jesu li neke stvari moguće.

Je li moguće ubiti nekoga poljupcem? Nekome zgnječiti lubanju rukama ili imati prijatelja Strahovuka?

Znamo i sami da nije moguće jahati zmaja, i da oni uopće ne postoje, pa se isto tako i ne pitamo previše o mogućnosti postojanja Strahovuka. No možda bi ipak mogli. Ovaj fantasy serijal čini se puno je više od same mašte, a neki dijelovi u njemu uprizorenje su onoga što se dogodilo ili se može dogoditi i u ovom našem stvarnom svijetu.

Game of Thrones Igra prijestolja Life 5 likova s najviše šanse za Željezno prijestolje

Neki se dijelovi priče mogu i znanstveno objasniti, pa tako i Long Night (Duga noć).

"Strah vlada od Duge noći, kada se sunce ne pokazuje godinama a djeca se rađaju i umiru u mraku. Kraljevi se smrzavaju u svojim dvorcima, kao i pastiri u svojim kolibama", rekla je Stara Nan. 

Bijeli hodači | Author: HBO HBO

Uz pratnju Bijelih hodača duga je noć posebno opasna i strašna, nezamisliva čak. No čini se da bi se mogla dogoditi u našem svijetu, a zapravo se već i dogodila. 20.000 godina prije nekoliko metara debeli ledeni pokrivač prekrivao je većinu Kanade i dijelove SAD-a, a 25 posto planeta tijekom godine bio je okovan ledom. Svijet je tada bio pet stupnjeva hladniji nego danas, a u nekim dijelovima temperatura je bila 22 stupnja niža od današnje. Tu veliku hladnoću zemlji nisu donijeli Bijeli hodači, već regularni ciklus klimatskih promjena, ledeno doba.

Posebno hladno razdoblje u kojem je hladnoća okovala svijet. Najvjerojatnije se to dogodilo zbog manjka svijetla u gornjim dijelovima sjeverne hemisfere zbog niza različitih faktora. Posljednji put kada s eto dogodilo ledeni pokrivač okovao je i područje današnjeg New Yorka i putovao na istok. 

Jon Snow iz Igre prijestolja Neobično Style Nećete vjerovati: Ovo su stvari iz Ikee u Igri prijestolja

Zakopan je bio Manhattan, no dijelovi Brooklyna i Queensa ostali su bez leda. Tako ej zapravo to područje bilo pout pravog Winterfella, sa 60 metarskim zidom, grebenom, piše Business Insider. 

"Zima dolazi", govorio je meštar Aemon.

I sada se pitamo dolazi li novo ledeno doba? Mi smo trenutačno u sredini onoga što nazivamo holocenom, interglacijalnim, međuledenim, razdoblje. Ono prethodi naravno i novom ledenom dobu, koje će sa sobom donijeti i velike količine leda. Tako da slobodno možemo reći, da, zima dolazi. Ne znamo još kada, no znamo da će biti mračna i hladna. Jednom kad stigne. 

Strahovuci | Author: HBO HBO
Likovi koji su se posebno svidjeli obožavateljima ove serije su neustrašivi i lojalni Strahovukovuci, njih šest. Magično su povezani sa obitelji Stark i mogu otkriti zombije. Strahovuci su i stvarno hodali zemljom, vrsta su izumrlog pretpovijesnog vuka, canis dirusa, čiji su fosili prvi put pronađeni u Sjevernoj Americi godine 1854. godine. Zemljom su lutali između 125.000 i 10.000 godina. Lovili su u čoporima, a mogli ubiti plijen težak i 300 kilograma. 

No za razliku od onih koje smo imali priliku gledati u seriji, ovi pravi nikada nisu bili te veličine, iako su bili veliki, oko dvije trećine veći od današnjih sivih vukova. I dok su ljudi i ti vukovi živjeli na istom području, nisu se družili, nisu bili toliko bliski kao vukovi obitelji Stark. I nisu prethodnici naših današnjih kućnih ljubimaca, već su im bliži bili sivi vukovi. Po nekim istraživanjima psi su se prvi put pojavili prije 20.000 do 40.000 godina na području Azije i Bliskog istoka, na različitom kontinentu od onog kojem su lutali Strahovuci. 

Hrabri vukovi spremno su obranili svoje od bilo kakvog napada, no ni oni sami ne bi mogli napraviti ništa ako ih se suoči sa otrovnim napitkom, od kojeg su stradali mnogi. Posebno opasan onaj je koji se širi poljupcem, Long Farewell.

Joffrey Baratheon | Author: HBO HBO
Tyene Sand rekla je kako je riječ o otrovu kojem treba neko vrijeme da djeluje, no malena kapljica kada dođe u kontakt sa kožom, dovodi do smrti. I sličan je zmijskom otrovu, kaže Steve Trim. 

"Otrovi azijskih i afričkih Echis pyramidum uzrokuju krvarenje iz nosa, jer slabi kapilare i krvne žile, pa krv počinje curiti", rekao je.

Veliki je obožavatelj serije i poznavatelj otrova pa je primijetio da postoje zmije (sand viper) koje proizvode otrov koji bi mogao imati isti učinak. A tko ga je koristio u seriji? Ellaria Sand,  majka djevojaka koje su se nazivale Sand Snakes.

No taj se otrov ne može prenijeti putem kože, već je potrebno da zahvati veću površinu. I zato vam je potreban otrov poput novičoka, koji je toliko snažan da bi samo udisanje moglo ubiti. No on ne uzrokuje unutarnje krvarenje na način kojeg smo vidjeli u serijalu, tako da bi možda i dalje mogao biti dio fantazije. 

Ellaria Sand | Author: HBO HBO
Tako se čini da je Long Farawell samo dio fantazije, no ni novičok nije otrov od kojeg se lako umire. Smrt nije toliko strašna koliko je ona od ruku prave planine, Gregora Clegana koji je rukama mrvio glave. Na sreću ova prijetnja nije stvarna, jer je ljudska lubanja jako izdržljiva i nije ju moguće slomiti gnječenjem. Čvršća je od betona ili čelika, a može ju smrviti samo snaga dva puta veća od one Gregorove. 

No mogao bi uništiti protivnikove oči, kao što to i čini, jer je taj mekši dio tkiva osjetljiviji i ranjiviji od ostataka glave. No zbog toga Oberynova glava ne bi eksplodirala, pa tako ova situacija zapravo uopće nema smisla. 

Tako su ledane doba i strahovuk stvarniji nego što to one ne magične scene jesu. Zapravo Igra prijestolja dosta je dobra što se tiče suživota realizma i magije, pa tako koristi malo jednog i drugog. Na zadovoljstvo svojih fanova.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.