Life Svjetsko prvenstvo 2018
9301 prikaza

"Znamo kad Ante dolazi, jer naruči jumbo pizzu da ga čeka"

Ante Rebić
1/16
Privatni arhiv
Rebić je “načeo” Argentinu, a onda nastavio sa sjajnim igrama na prvenstvu

Ma jel’ se to već snima neka emisija? E neka ste došli, baš je zaslužio!, komentiraju s veseljem susjedi u Vinjanima Donjim dok nas “niz Rebića stranu” upućuju na roditeljsku kuću novog nacionalnog nogometnog heroja.

"Pokazao je da ima muda, dišpet, i svaka mu čast. I Daliću koji ga je prepoznao, a Ante mu je vratio golom, pod ozljedom. Ma on je čudo od igrača!", govori Branislav Škeva Mićo, već četvrt stoljeća direktor NK Vinjana.

U pitanju je, naravno, Ante Rebić, koji je “načeo” Argentinu, a onda nastavio sa sjajnim igrama na prvenstvu.

Prije se znalo reći: Ante Rebić je Messi iz Vinjana Donjih. Sad da je Messi Rebić iz Rosaria”, dodaje Mićo, koji je među prvima prepoznao njegov potencijal. Nije međutim sve išlo glatko, nikako.

Ante Rebić | Author: REUTERS REUTERS
"Mi smo znali njegove kvalitete od malih nogu, ali nisi mogao izaći na kraj s njime! Već s 12 godina nas je zaje...., bio je živo i tvrdoglavo dijete. Zato je uvijek davao sve od sebe i imao je svoj stav", prisjeća se Mićo.

Nakon Vinjana, zaigrao je u Imotskom pa je s Hajdukom otišao na turnir u Bari kao 16-godišnjak.

Službena verzija je da ga u Hajduku “nisu prepoznali”, no istina se vjerojatno krije negdje drugdje, jer svi tvrde da je Ante već tad pokazao potencijal... I tako je preko Splita završio u Fiorentini, a zapravo se afirmirao u Eintrachtu pod Nikom Kovačem.

"Niko ga je definitivno vratio, jer Italija nije za naše mlade igrače. Kovač ga je vodio i u mladoj reprezentaciji, imao je strpljenja s njim kao ćaća jer je znao što Ante može, zato ga je i povukao sa sobom u Frankfurt, pomogao je i njemu i sebi i nama", kaže Mićo i posebno hvali Antinu povezanost s rodnom grudom.

"Voli Vinjane, Imotski, a da ne govorim Hrvatsku. Pravo je domaće dite. Kad god može, pa makar i na jedan dan, dođe kući. I svaki put je tu na misi, u crkvi sv. Nikole Tavelića.

Uz teren na kojem je Ante Rebić započeo svoj nogometni put je kafić i pizzerija “Lučica”. Tu se gledaju utakmice, navija i fešta, a tu je sa svojom ekipom uvijek dolazio i Ante...

"I danas znam kad stigne doma jer uvijek naruči jumbo pizzu, da ga čeka", govori vlasnica Mira Perković, oduševljena rezultatom, kao i igrom “malog Ante”.

Ante Rebić | Author: REUTERS REUTERS
"Uvijek je isti, obožava nogomet, omiljen među prijateljima, a na terenu pun snage", dodaje Mira.

Nedaleko je i Antina rodna kuća.

"Dašta nego smo se veselili, on je naš", nisu skrivali ponos ni prvi susjedi Rebićevih, koji su gledali utakmicu s Antinim ocem Boškom kod rođaka.

Znaju i oni za Antinu buntovnu narav, kažu da je uvijek reagirao na nepravde. Pa je tako reagirao i na prljave startove Argentinaca jedino kako zna. Mogu i ja tako...

"Vidjelo se da u sebi ‘kuha’, čitali su Anti misli njegovi najbliži.

Sin je poznati nogometaš, no roditelji Boško i Nediljka nisu promijenili način života. Otac i dalje radi za hotelijera Jaku Andabaku, vozi radnike u Brela, a majka “u općini”, kako se kaže u Vinjanima.

Ima Ante i dvije sestre, Maru i Katu. Ipak, u renoviranoj obiteljskoj kući dočekao nas je tek Antin ljubimac, mops Snoopy. Obitelj nije bila raspoložena za priču o Anti, ali sve nam je zapravo rekla starija žena koja je po kišnom danu prošetala “u inspekciju”, provjeriti tko se to mota oko susjeda, obiteljske kuće Rebićevih:

"Ne tribate ništa snimat ni pitat, ne žele oni to... Ante je pokaza na televiziji cilom svitu šta i kako!"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.