Life
36762 prikaza

Žive od Melanije, ali im se popela navrh glave

Melania Trump
1/6
REUTERS
Po njoj su nazvali papuče, vino, burger, tortu... Godinama na njoj zarađuju, ali sad im je već dosta gungule oko nje

Sevnica u Sloveniji; Melanijina torta, Melanijin sladoled, Melanijino vino, Melanijin čaj, Melanijine papuče, Melanijina salama, Melanijine jabuke s čokoladnim preljevom. U Sevnici, malom ruralnom mjestu u Sloveniji gdje je Melania Trump odrasla, malo je proizvoda koje tamošnji obrtnici nisu nazvali imenom prve gospođe SAD-a, primijetio je New York Timesov Patrick Kingsley koji je otišao ispitati kako stvari stoje.

Ograničenja copyrighta imaju utjecaj dotle da većina proizvoda samo aludiraju na njen identitet: Vino se zove "Prva dama", papuče (srebrnaste s pahuljastim zečjim repom) zovu se "Bijela kuća". No, ako se pravnu zbrku ostavi po strani, gospođa Trump je korisna po Sevnicu, gradić od oko 5000 stanovnika koji leži u šumovitoj dolini rijeke, nekih 90 minuta automobilom od Ljubljane, glavnog grada Slovenije. Jedini hotel u gradu ponovno je otvoren ove godine.

Sevnica, rodni gradić Melanie Trump, svečano praćenje inauguracije u siječnju 2017. | Author: Marko Prpić/PIXSELL Marko Prpić/PIXSELL

Godišnji posjet turista, potpomognut naravno obilascima na temu Melanie, porastao je za 15 posto, na 20.000. Sve to tri godine otkako je suprug gospođe Trump, tada još nekretninski mogul i zvijezda realityja, postao kandidat za predsjednika:

"Nakon Melanie, stvari su se zbilja promijenile", kazao je Srećko Ocvirk, gradonačelnik. "Sada imamo turiste iz cijelog svijeta."

U Kopitarni, tvornici obuće koja proizvodi papuče na temu Melanie, poslovodstvo i radnici tvrtke slave gospođu Trump zato što je označila Sloveniju na zemljopisnoj karti.

"Mnogi drugi ljudi", kazala je Marija Balinc, poslovotkinja za izvoz, "mislili su da se mi zapravo zovemo Slovačka."

Ali, ako se zagrebe malo dublje, može se vidjeti da je novitet samo površinski, čak i za ljude poput Lidije Ogorevc, jedne od lokalnih vodiča koja povremeno vodi ture po lokacijama koje imaju veze s Melaniom po cijeni od oko 35 dolara po osobi.

"Da, to je Melanijino vino", uzdahnula je Ogorevc tijekom ture dok je prolazila pored boce "Prva dama", izložene na prodaju u dvorcu iz 12. stoljeća.

"Ali ovo", dodala je pokazujući na obližnju bocu "Grajske kri", "ovo je vrhunsko vino."

Melania Trump UŽASNO Top News Melanijina jakna iz Zare: "Zašto šalje takvu poruku?"

Ovih dana Ogorevc ne skriva svoju indiferentnost prema cijeloj toj gunguli oko Melanie.

"Mene stvarno nije briga za takve stvari", kaže Ogorevc, ne obazirući se kako bi to moglo zvučati na Melanijinom obilasku. "Sevnica ima toliko toga više za pokazati od same ove priče."

Za nju je Sevnica slavna po svom dvorcu na obližnjem brdu s romantičnim pogledom na rijeku Savu dolje u dolini. "Možete li samo zamisliti kako ovo izgleda ljeti?", kazala je gledajući po dolini s vrata dvorca.

"Uh! Zbilja lijepo!"

Raspoloženje joj se pokvarilo kako smo se dovezli nazad u Sevnicu i parkirali pred tornjem iz komunističke ere na rubu grada.

"Sada ćemo obići stambenu zgradu u kojoj je ona živjela", rekla je, govoreći o budućoj prvoj dami, koja se tada još zvala Melanija Knavs.

Neodređeno je mahnula prema zgradi i slegnula ramenima.

"Ne mogu vam reći gdje je točno stanovala jer nemam tu informaciju", kazala je pomalo iznervirano.

Malo dalje, u turističkom uredu, posjetitelji mogu kupiti knjigu o ranom životu gospođe Trump, "Melania Trump: Slovenska strana priče", kao i širok raspon proizvoda o prvom dami, poput jabuke s čokoladnim preljevom.

Sevnica, rodni gradić Melanie Trump, hamburger posvećen Donaldu Trumpu | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

No, voditeljica lokalne turističke zajednice Mojca Pernovšek na razgovor je pristala samo ako Melaniu ne spominjemo. Razgovarati možemo o toliko drugih stvari ovih dana, kazala je. O dolini u kojoj se smjestio gradić. O pješačenju. O sječi stabala. O festivalu salame samo za muškarce. O vinskom festivalu (za oba spola). O pecanju i festivalima piva. I, naravno, o dvorcu.

"Ne bih htjela razgovarati o politici", kazala je Pernovšek.

Prije 2016., kada je Trump postao svjetski faktor, bilo je malo razloga za upitati. Sevnica je tada bila poznatija kao malo industrijsko središte, po Kopitarni, po tvornici Stilles koja namještajem opskrbljuje hotele po inozemstvu, te po slovenskoj najvećoj tvornici donjeg rublja Lisca. Dok je gospođa Trump još bila dijete, njena majka Amalija radila je u jednoj drugoj tvornici odjeće koja se u međuvremenu zatvorila. Njen otac Viktor navodno je prodavao automobilske dijelove. Malo tko ih se sjeća iz tog vremena, čak niti gradonačelnik Ocvirk koji je od gospođe Trump stariji samo jednu godinu, što znači da je osnovnu školu pohađao u isto vrijeme kao i ona.

Gospođa Trump je Sevnicu napustila prije 30 godina, prvo kako bi studirala u Ljubljani krajem 80-ih, a potom nekoliko godina poslije kako bi radila u SAD-u.

Za neke od mlađih u Sevnici, koji su rođeni nakon što je napustila gradić, asocijacija je još uvijek uzbudljiva.

Melania Trump i njezin stil odijevanja Diskretne poruke Top News Melania se osvećuje Trumpu za sva poniženja

"Ne poznajem je osobno, ali sam svejedno vrlo ponosna što je iz moga grada", kazala je Maja Kozole Popadić, vlasnica kafića koji prodaje pitu od jabuka na temu Melanie. "Za nekoga iz ovako malog grada, postati prva dama SAD-a baš je velika stvar za nas."

No, gospođa Trump, otkako je ušla u Bijelu kuću, javno još nije posjetila Sevnicu ili Sloveniju i za većinu ova poveznica ostaje tek prilika za zaradu.

U restoranu Rondo može se naručiti "Predsjednički burger" kojem je na vrh peciva postavljen komad sira kako bi, uvjerljivo, podsjećao na kosu predsjednika Trumpa. Međutim, ne dijele svi zaposleni ovakvo oduševljenje Donaldom i Melaniom.

"Mislim da su ljudi bili uzbuđeni u doba kada je izabran, ali to do sada kao da je okopnjelo", kazala je Mia Podlešnik, mlada konobarica u Rondu.

"Udati se za nekoga, ne mislim da je to baš nekakvo postignuće."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lotus 19:53 23.Srpanj 2018.

    Popela se i nama Melita na vrh glave, a ni ne živimo od nje.....još sitno.:)))