Life
14461 prikaza

ZG krimosi: Švercom droge htjeli su financirati Maksimir

Utakmica Dinama
Sanjin Strukić/PIXSELL
Donosimo seriju feljtona nagrađivanog novinara Hajrudina Merdanovića i Vilima Cvoka o hrvatskoj mafiji i najgorim kriminalcima Balkana

Nakon završetka Domovinskog rata tijekom kojega su krimogeni elementi povezani s djelatnicima tajnih službi basnoslovne svote novaca zarađivali švercom oružja i nafte, kriminalna ekonomija stasalih mafijaša bazirala se najvećim dijelom na preprodaji droge. Već tijekom rata, zajedno s oružjem, išla je i droga. Tada stvoreni kanali ostali su i nakon završetka rata, no poduzetni duh doveo je i do stvaranja novih kanala. 

“A tko je Skender?”- zapitao je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman na radnom sastanku 3. ožujka 1997. godine u Predsjedničkim dvorima. Transkript razgovora državnog vrha o hrvatskoj narkomafiji i kriminalnom podzemlju objavio je “Feral Tribune” u jesen 2000. godine. Na sastanku su bili ministar obrane Gojko Šušak, predsjednikov savjetnik Ivić Pašalić, ravnatelj HIS-a, krovne hrvatske obavještajne službe, Miroslav Tuđman, i ministar policije Ivan Penić koji je htio predsjednika Tuđmana izvijestiti kako je osoba po imenu Skender jako dobro poznata krim policiji u Zagrebu. 

Kokain Čista droga Top News Europa preplavljena najčišćim kokainom u zadnjih 10 godina

Šušak je bez krzmanja kazao da je upravo Skender glavni diler heroina i kokaina u Splitu, da suradničkom mrežom prekriva cijelu Dalmaciju i Hercegovinu te da je u izravnoj vezi s Vinkom Martinovićem Štelom, danas već bivšim haaškim osuđenikom koji je odrobijao za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Mostara. Iz Šuškova obrazloženja predsjedniku Tuđmanu shvatilo se da Skenderu, unatoč brojnim privođenjima, policija ne može stati na kraj, što je ukazivalo na to da u policijsko-političkoj strukturi ima jake zaštitnike. 

Svi osim predsjednika Tuđmana su, ispada, znali da Skender uživa moćnu zaštitu u vrhu MUP-a, MORH-a, SUZUP-a i SIS-a, i da je vrijeme između 1993. i 1996. godine bilo njegovo “zlatno doba”. Navodno je Skender bio veletrgovac drogom koji je u vojnu bazu u Šepurinama, kraj Zadra, tada drogu dovozio cessnama. Tamo se prepakiravala i slala na ”tržište”. Švercao je, tvrdilo se, i aute s bli- skim suradnikom, pukovnikom HV-a, Željkom Maglovom, biv- šim zapovjednikom 73. bojne Vojne policije. Kokain je tijekom 1992., 1993. i 1994. stizao u hrvatsku iz luka srednje Amerike, preko “bolivijske veze”, a heroin iz Turske, preko “hercegovačke veze”. Nerijetko je droga bila skrivena među naoružanjem koje je pod strogom kontrolom, u dobro plombiranim kamionima, preko Mađarske stizalo u Hrvatsku. 

Vođa narko bande Edgar Valdez Villarreal La Barbie Life Kralj kokaina - zovu ga Barbie zbog plavih očiju

Skender je uspostavio dobre veze s njemačkim i hrvatskim podzemljem u Njemačkoj, a svoju organizaciju u Hrvatskoj počeo je razvijati u Zagrebu, Slavoniji, Međimurju, pisao je “Nacional”. Nakon tekstova objavljenih u jesen 2000. godine, pisalo se da je napravio plastičnu operaciju i da je pobjegao iz zemlje. 

Piscu ovih redaka sam Skender je, 27. listopada 2000. godine, rekao: - Kao što možete vidjeti, nisam bio na plastičnim operacijama - rekao je Skender. Sve je negirao. I da je narko diler i da je organizirao da se avionima dovozi droga. 

- Maglova, recimo, znam kao zapovjednika 73. Bojne Vojne policije iz Splita, ali nikad s njime nisam pričao ili popio piće. Uostalom, zar je grijeh nekoga poznavati - pitao se tada Skender. Odgovorio je i na pisanja da je intenzivno surađivao s pripadnicima Kažnjeničke bojne, Vinkom Martinovićem Štelom i Vinkom Žuljevićem Klicom te generalom Ivanom Andabakom te da je 1999. godine morao pobjeći iz Mostara jer ga je u travnju te godine SNS, federalna obavještajna služba BIH, označila kao jednog od ozbiljnijih nositelja organiziranog kriminala. 

Luka Bojović Rat na ulicama Life Bombom raznijeli bliskog suradnika šefa zemunskog klana

- Vinka Žuljevića ne poznajem, a Andabaka i Martinovića poznajem s ratišta. Nisam služio u Kažnjeničkoj bojni, nego u postrojbama HV-a i sretali smo se na istim ratištima. Andabaka sam čak i viđao, on ima neku rodbinu u Splitu. Štela je isto tako moj prijatelj i on je znao doći na odmor u Split. Da, istina je da smo se viđali. Bio sam u Splitu i kad se Štela predao policiji i mislim da su od tog trenutka počeli svi moji problemi, rekao mi je tada Skender, ne želeći ulaziti u detalje. 

O njegovu povezivanju s reketarenjem bankara Ibrahima Dedića i atentatima na njega rekao je: - Zaista me šokiralo kad sam u novinama pročitao s čime me povezuju. Ničega se ne bojim pa ni da bi mi tajne službe ili poli- cija mogli nešto napakirati. Svi moji poslovi uvijek su bili u skladu sa zakonom i nemam se čega bojati. Da se bojim, ne bih sad ovdje sjedio s vama, bio bih već negdje pobjegao - rekao mi je tada Skender. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Monamossa
    Monamossa 01:57 21.Srpanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • crazy.dictator 11:48 20.Srpanj 2018.

    imao sam poznanika koj je u to vrijeme radio u VP. pricao je da je jednom od zapovjednika dobio zapovjed da ode u Varazdin i preuzme paket i dostavi ga u Zagreb. Potaknut mirisom otvorio je paket i ugledao lijepu ... prikaži još!u hrpu fine"travice"(tvrdio je vrlo kvalitetne). povratkom u bazu paket je predao zapovjedniku i rekao da ce mu slijedeci puta pucati u nogu ako ga posalje po nesto takovo.