Life
1158 prikaza

Žene u sportu trpe s*anja: "Vid' je, žensko, a trči!"

Nogometašica Ada Hegerberg na dodjeli Zlatne lopte u Parizu
1/6
BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
Posljednji primjer na svečanoj dodjeli Zlatne lopte oživio je problem s kojim se susreću sportašice

Biti žena u sportu, posebno uspješna sportašica, nije lako. Primjer onoga što su mnoge žene doživjele na svojoj koži, mogli smo vidjeti i jučer tijekom svečane ceremonije dodjela nagrada Zlatne lopte u Parizu.

"Znate li twerkati?'', pitao je voditelj svečane dodjele DJ Martin Solveig nagrađenu nogometašicu Lyona Adu Hegerberg dok je na pozornici preuzimala svoju Zlatnu loptu. Njezin odgovor na to postavljeno pitanje bilo je vrlo kratko i jednostavno Ne i ona je zatim otišla sa pozornice. Nakon niza kritika koje je dobio taj njegov komentar Solveig se ispričao i rekao kako nije mislio uvrijediti nikoga.

"Bila je to samo šala, najvjerojatnije jako loša šala i htio bih se zbog toga ispričati svima koje sam uvrijedio. Žao mi je zbog toga", rekao je.

Kada su ju poslije pitali za njezin komentar i odgovor na to neprimjereno pitanje, 23-godišnja Hegerberg je rekla kako ga nije doživjela kao seksualno uznemiravanje.

"Došao je do mene nakon toga, i bio je jako tužan što sam otišla. Nisam o tome u tom trenutku razmišljala, i nisam to doživjela kao seksualno uznemiravanje ili nešto slično. Da budem iskrena jednostavno sam bila sretna što sam mogla plesati i proslaviti osvajanje Zlatne lopte", rekla je, piše CNN. 

Najuspješnija je to nogometašica u francuskoj ligi sa postignutim 31 golom, i 15 u Ligi prvaka. Ponosna je što je primila ovu nagradu koja se prvi puta dodijelila nogometašici.

Nogometašica Ada Hegerberg na dodjeli Zlatne lopte u Parizu | Author: BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
"Ovo mi je velika motivacija da nastavim sa marljivim radom kako bi osvojili još naslova. Želja bih završiti sa porukom mladim ženama diljem svijeta - vjerujte u sebe", naglasila je.

Pitanje koje joj je postavljeno, razljutilo je mnoge sportaše i navijače diljem svijeta. Među njima bio je i britanski tenisač Andy Murray koji je na svom Instagram profilu napao voditelja zbog dvostrukih seksističkih standarda.

"To je još jedan primjer seksizma koji je i dalje prisutan u sportu. Zašto žene i dalje moraju podnositi takvo sranje? Što je pitao Modrića i Mbappea? Pretpostavljam da je bilo nešto vezano uz nogomet. I svima koji misle da je to pretjerivanje i samo šala...a nije da nisam proveo svoj cijeli život u sportu i da je razina seksizma nestvarna", napisao je Murray.

Odgovori na njegovog neprimjereni komentar bili su od "apsolutnog smeća", do "sranja s kojim se sportašice moraju baviti svaki dan diljem svijeta".

Arantxa Sanchez Vicario Bankrotirana Life Bila je na vrhu s Majoli, a roditelji su je opljačkali

No nažalost njezin primjer nije jedini u svijetu, a sličnih komentara naslušale su se i sportašice u hrvatskom sportu. Da je riječ o neprimjerenom ponašanju, za svaku osudu, smatra i Morana Paliković Gruden, dopredsjednica HOO i članica Komisije za ravnopravnost spolova pri HOO.

"To nije šala, to je po mom sudu neumjesna primjedba, sportašicu identificirati kroz takve poruke. To naravno nije ni prvi ni zadnji put, i ne mogu to prihvatiti. Mislim da bi trebalo odustati od takvih neumjesnih komentara i šala'', naglašava Paliković Gruden.

Da je problem statusa žena u nogometu svjetski ali i hrvatski problem pokazuje kroz niz primjera djevojčica koje igraju nogomet i onda u kasnijim fazama od njega odustanu. U Hrvatskoj tako postoje samo dva nogometna kluba u kojima se igra ženski nogometa, objašnjava nam Paliković Gruden.

Nogometašica Ada Hegerberg na dodjeli Zlatne lopte u Parizu | Author: BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
"Očekuje se od sportašice koja ima fantastične rezultate da se ponaša kao manekenka, a takvo ponašanje nije dobrodošlo. Sportašica i njezini rezultati trebaju govoriti o njoj, i treba ju slaviti po tome što je postigla u sportu. I ženama treba dati jednake šanse kao i muškim sportašima'', naglašava.

Najbolja situacija, kako kaže, je u rukometu, u kojem gotovo ravnopravno sudjeluju i žene i muškarci. Ženski je sport uvijek prvi na redu za bilo kakvo ukidanje i uskraćivanje financiranja, napominje, te posebno naglašava kako je najgore stanje u nogometu.

"Kad je kriza u društvu prisutna onda strada ženski kolektivni sport, kada se mora birati između ženske i muške ekipe, uvijek nastrada ženska. To nije samo kod nas, nego i u svijetu. Kod nas je posebno zapušten ženski nogomet. Smatram da je obaveza HNS-a, posebno nakon što je naša reprezentacija ove godina zabilježila planetarni uspjeh, da dio energije, novaca i znanja, strateški ulože u razvoj ženskog nogometa'', naglašava Paliković Gruden.

Zlatko Dalić s klupom Veliki uspjeh Life Hrvatska predvodi nogometnu revoluciju i to izvan terena

Unatoč mjerama koje provodi Komisija za ravnopravnost spolova i HOO i dalje se mogu čuti rečenice na kojima su neke sportašice odrastale.

"Možete često čuti primjedbe vidi ju, žensko a može trčati. Ili se muškarcu kaže, ako postiže slabije rezultate od ostalih, vidi ga trči kao curica. To je za svaku osudu. Neprihvatljivo je da se to još danas pojavljuje. Primjer nogometašice Hegerberg odražava stanje u sportu, i bez obzira na niz naših napora, još uvijek se u tzv. muškim sportovima žene tretiraju kao neznalice", pojašnjava nam Martina Zmaić, koordinatorica u Komisiji za ravnopravnost spolova.

Problem ovakvo doživljavanja žena, kao manekenki koje se bave tamo nekim ženskim sportom, za kojeg će mnogi reći da ne može i nikada neće moći postići iste rezultate kao muški sport, nasreću nije imala atletičarka Andreja Ivančević, sprinterica i vlasnica nekoliko hrvatskih državnih rekorda.

"Čula sam za svakakve komentare i primjedbe od svojih kolegica iz drugih sportova, i sa Kineziološkog fakulteta, no nasreću ja tako nešto nikada nisam doživjela. Mi treniramo svi zajedno od mladih dana i takvo ponašanje, u potpunosti neprimjereno, ne pokazuje se kod nas. Izuzetno me veseli što smo kod nas na stazi svi ravnopravni, bez obzira na spol", zaključuje Ivančević.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.