Life
7044 prikaza

'Zbog spontanog pobačaja sam dobila 30 godina zatvora'

Teodora Velasquez
Amnesty International
Maksimalna zatvorska kazna za pobačaj je osam godina, no u većini slučajeva žene se osuđuju zbog teškog ubojstva i na kaznu od 30 godina zatvora

Teodora del Carmen Vásquez izašla je na slobodu nakon što je odslužila 11 godina zatvorske kazne zbog teškog ubojstva. Ona je 2016. godine osuđena na strogu kaznu od 30 godina zatvora i to zbog spontanog pobačaja.

Naime, Vásquez živi u El Salvadoru koji je poznat po svom oštrom zakonu koji zabranjuje pobačaj, i to bilo kakav i pod bilo kojim uvjetima. Njezina kazna, nasreću je smanjena nakon odluke vrhovnog suda u kojoj stoji da nije pronađeno dovoljno znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da je namjerno rodila mrtvorođenče.

Vásquez je 2007.godine bila u devetom mjesecu trudnoće i s uzbuđenjem je očekivala dolazak bebe. Jedan dan na poslu osjetila je oštru bol u trbuhu, pozvala je hitnu pomoć, no prije njihovog dolaska zbog velikog krvarenja izgubila je svijest. Kada se probudila dočekali su ju policajci i optužili da je pokušala ubiti svoje dijete inducirajući pobačaj.

"Rekli su mi da će me uhititi zbog ubojstva. Policajka me gurnula u stranu i rekla: Kujo, istrunut ćeš u zatvoru", prisjeća se Vásquez tog dana kada je izgubila svoje dijete i završila u zatvoru.

"Rekli su mi da sam ubila svoje dijete a ja sam još uvijek mislila da je dijete u meni", dodaje Vásquez.

Prije nego što je shvatila što se događa, odvedena je u zatvor i osuđena na 30 godina. Tada je imala 24 godine i 4-godišnjeg sina. 

Obiteljsko nasilje Začarani krug Life Djevojčice-majke: Siluje ih obitelj, ne smiju na abortus

Njezina priča samo je jedna od mnogih u zemlji koja ne razlikuje spontani pobačaj od namjerno izazvanog, koja pobačaj zabranjuje čak i kada je riječ o ženama koje su silovane, ako im je ugrožen život ili zdravlje ili ako je fetus deformiran. Oštar zakon, koji je u ovoj konzervativnoj zemlji na snazi od 1998. godine, doveo je do niza napade na žene koje su napustile, slučajno ili namjerno, svoju prirodnu ulogu majke.

Većina njih, poput Vásquez, siromašne su, same i postaju laka meta 'zakonskih' napada posebno nakon što su zbog komplikacija doživjele spontani pobačaj ili su rodile mrtvorođenče. Nakon oslobađanja mnoge se boje različitih napada i ispitivanja koje će uslijediti. I Vásquez misli kako bi za nju bilo najbolje da napusti El Salvador.

"Htjela bih otići i nikad se ne vratiti. Vjerujte mi moja se zemlja nije lijepo ponijela prema meni. Nisam to očekivala. Nisam to očekivala od svoje zemlje", naglašava Vásquez.

Teodora del Carmen Vasquez | Author: Jose CABEZAS/REUTERS/PIXSELL Jose CABEZAS/REUTERS/PIXSELL
Ovim ženama u njihovoj borbi pomažu i američke agencije koje se trenutačno bore u ime devet žena koje su osuđene na zatvor zbog ozbiljnih komplikacija u trudnoći. Poznat je i slučaj žene koja je zbog ozbiljnih komplikacija u trudnoći izgubila dijete, a u zatvoru je umrla zbog ne liječenja Hodgkinove bolesti.

16 žena oslobođeno je nakon niza žalbi i kampanja mnogih grupa i odvjetnika koji rade u jako neprijateljskim uvjetima s konzervativni medijima i snažnim grupama koje se bore protiv pobačaja.

Teodora je ostala bez nade nakon što joj je sud odbio žalbu i odlučio da ostaje u zatvoru i to 30 godina unatoč dokazima neovisnih forenzičara koji su potvrdili da je autopsija njezinog djeteta neadekvatna. No drugi put su ipak uspjeli.

Prosvjedi u Poljskoj Prava žena Top News Zbog pobačaja: Sprema se ženska revolucija u Poljskoj

"Teodora je trebala biti puštena na slobodu već puno ranije. Sud je konačno potvrdio kako je kazna bila nepravedna,neprimjerena i teška. El Salvador mora napraviti reformu zakona o pobačaju i pustiti iz zatvora sve žene koje su pogrešno osuđene", rekla je Nancy Northup, predsjednica newyorškog Centra za reproduktivna prava (CRR).

Maksimalna zatvorska kazna za pobačaj je osam godina, no u većini slučajeva žene se optužuju zbog teškog ubojstva. I njihova kazna je teška. Vladi je predan prijedlog o fleksibilnijem zakonu još prošle godine, no do sada se o njemu nije glasalo.

Maria Teresa Rivera puštena je iz zatvora 2016. godine, a nakon što je odslužila četiri i pol godine svoje 40-godišnje kazne. Dobila je azil u Švedskoj budući da su ju tužitelji nastavili progoniti i nakon oslobađanja.

"Vlada mora izmijeniti ovu nepravdu i ove pogrešne zakone koji pogađaju nas siromašne žene koje imamo ginekoloških problema, a nikada one koje imaju novca i mogu posjetiti skupe klinike ili otići u inozemstvo i napraviti pobačaj. Teodori želim sreću. Nije lako početi ispočetka ali nije ni nemoguće", rekla je Rivera za Guardian.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ivan969 15:49 18.Veljača 2018.

    Ovo je dobro pročitati da steknete dojam, što žele Markićka, Ilčić, Esih, Crkva u Hrvata, Bujanec, Glasnović i slična ekipa iz Hrasta, Mosta i derivacija tih Grozd udruga i stranaka, uvesti u Hrvatskoj.

  • baj_Iva 23:43 16.Veljača 2018.

    "izašla je na slobodu nakon što je odslužila 11 godina zatvorske kazne zbog teškog ubojstva. Ona je 2016. godine osuđena na strogu kaznu od 30 godina zatvora" 2016. je osuđena na 30 godina i odslužila je 11 godina ... Budući ... prikaži još!i da je tek počela 2018. godina, ta žena, očigledno, putuje kroz vrijeme :D