Life
16608 prikaza

Zbog ovih žena nastali su najveći glazbeni hitovi

Leonard Cohen, Suzanne Elrod, s djecom Lorcom i Adamom
Express.hr
Iako su pjesme postale evergreeni, manje je poznato da su nastale zahvaljujući fatalnim ženama

1. "The Girl from Ipanema", João Gilberto i Stan Getz

Zove se Heloisa Eneida Menezes Paes Pinto i imala je samo 17 kad  je pjesnik Vinicius de Moraes napisao ovaj tekst sjedeći u kafiću "Veloso" na Copacabani i gledajući Heloisu kako ide na plažu. Ona je kasnije postala foto-model. Sretno je udana i danas ima 73. godine iako izgleda mnogo mlađe. Pjesmu je otpjevala  Astrud Gilberto, supruga kompozitora João Gilberta kojem je saksofon odvirao slavni Stan Getz. U Brazilu te 1962. godine pjesma nije imala bog zna kakav uspjeh. Tek 1964. godine postala je hit u svijetu i osvojila Grammyja za pjesmu godine.

 

2. "Peggy Sue", Buddy Holly

Pjesmu je napisao inspiriran Peggy Sue Gerron koju je pokušavao osvojiti Buddyjev bubnjar Jerry Allison. I da, Jerry i Peggy Sue su prohodali, a ubrzo se i vjenčali. I to je Buddy Holly proslavio pjesmom 'Peggy Sue Got Married'.  

3. 'Donna' Ritchie Valens

Iako je postao slavan zbog pjesme 'La Bamba' i 'Come on, let's Go' iz 1958. godine, njegov veliki hit je ljubavna pjesma 'Donna' koju je posvetio Donni Ludwig, svojoj velikoj prvoj srednjoškolskoj ljubavi. U samo godinu dana, s jedva navršenih 17 godina, Valens je postao ultimativna zvijezda, a njegov život ugasio se već godinu dana kasnije, 1959. u avionskoj nesreći iznad Iowe, tijekom velike američke turneje. 

4. "Lady D'Arbanville", Cat Stevens - Yusuf Islam

Cat Stevens dvije je  godine hodao s Patti D’Arbanville. Ona je bila foto-model i Cata je upoznala u Londonu 1969. godine. Zbog nje je kantautor napisao i otpjevao još jednu pjesmu - 'Wild World'. Danas Patti ima 71 godinu i dva evergreena. 

5. "Sweet Child o'Mine', Guns N' Roses

Frontmen benda Axl Rose i Slash upravo su imali probu s Izzyjem Stradlinom koji se pridružio bendu. Za ovu pjesmu Stradlin je napisao nekoliko dionica. Axl je odmah sjeo i napisao tekst, a pomogla mu je i tadašnja djevojka i muza Erin Everly, pa je tako nastala jedna od najpoznatijih pjesama ovog benda. 

6. "My Sharona" - The Knack

Dough Fieger, pjevač u bendu zaljubio se u Sharonu Alperin čim ju je prvi put vidio, a ona ga je kasnije inspirirala za još nekoliko pjesama. Ipak, 'My Sharona' je bio veliki hit 80-ih, kad je pjesma nastala.

7. "Layla" - Eric Clapton

Eric Clapton ovu je pjesmu posvetio Pattie Boyd, koja je u to vrijeme bila u braku s njegovim najboljim prijateljem Georgeom Harrisonom. I brak i kasnija Claptonova veza s Pattie bili su dugo godina - pvouce-potegni. Pattie se razvela od Harrisona, pa osam godina kasnije - 1979. udala za Erica koji ju je vjerno čekao, pa se od njega razvela, pa su opet bili skupa i na kraju se definitivno razveli. Ali, Pattie je doista pala na ovu Ericovu pjesmu.

8. "Woman" - John Lennon

Pjesmu je, naravno, napisao svojoj sedam godina starijoj ženi Yoko Ono i to nedugo prije no što ga je Mark David Chapman ubio 8.12.1980. u New Yorku. Pjesma je izašla iz produkcije nakon njegove smrti kao singl s albuma 'Double Fantasy'. Pjesma se nadovezala na njegovu pjesmu 'Girl' koju joj je posvetio 1965., kad je još bio u "Beatlesima". 

9. "Brown Sugar" - Rolling Stones

Marsha Hunt bila je u kratkoj vezi s pjevačem Mickom Jaggerom, a s njim je dobila i kćer, danas 47-godišnju Karis Jagger, pa je tako nastala i slavna pjesma slavnog banda.

10. "Athena" - The Who

Pete Townshend, gitarist, back-vokal i autor tekstova svih pjesama, sreo je glumicu Theresu Russel na koncertu 'Pink Floyda'. Pokušao ju je šarmirati, ali ga je ona odbila, pa mu nije preostalo ništa drugo nego da pokuša s pjesmom. Originalni naziv pjesme bio je "Theresa", ali je Townshend promijenio ime nakon što je postalo jasno da nikad neće biti skupa.  

11. "Candle in the Wind" - Elton John

Sir Elton John imao je čast da otpjeva pjesmu na sprovodu princeze Diane. Odabrao je pjesmu 'Candle in the Wind', ali je stihove prilagodio situaciji. Budući da je Lady Di imala milijune fanova, nova verzija postala je daleko popularnija od originala i zapravo je proslavila pjesmu koja je ubrzo te 1997. godine, postala broj 1 na svjetskim top-ljestvicama.

12. "Walk Away Renee" - The Left Banke

Renee Fladen-Kamm hodala je s basistom benda Tomom Finnom, pa je često visila u studiju dok su dečki imali probe. Klavijaturist Michael Brown imao je samo 16 godina, pa kad god bi vidio ljepoticu svog starijeg kolege, počele bi mu se tresti ruke i nije mogao dobro svirati. Zato se bend s njim našalio i napisao pjesmu koja je 1966. godine postala hit. 

13. "Suite: Judy Blue Eyes" - Crosby, Stills and Nash

 Pjesmu su posvetili Judy Collins, djevojci Stephena Stillsa, koja je imala velike plave oči i koja je također bila pjevačica i tekstopisac. Pjesma govori o njihovom prekidu, a snimili su ju 1969. godine.

14. "Suzanne" - Leonard Cohen

Ova pjesma unosi mnogo zabuna. Cohenova nevjenčana supruga s kojom ima dvoje djece - Lorcu i Adama, zove se Suzanne Elrod, ali je ovu pjesmu Cohen zapravo napisao prije no što ju je upoznao. 'Suzanne' je pjesma o Suzanne Verdal, supruzi njegovog prijatelja. No, Suzanne Elrod je žena koja ima posebno mjesto u njegovom životu, fotografkinja je i njezine fotografije su na dva njegova albuma. Sin Adam je rekao:"Ne, tata nije mami napisao ovu pjesmu, ali je uvijek govorio da ju je njome prizvao u svoj život." Cohen je nepažnjom izgubio autorska prava nad tom pjesmom, o čemu govori u ovom nastupu:

15. "Je T'aime" - Serge Gainsbourg

Pjesmu je napisao karizmatični Serge Gainsbourg i to na nagovor Brigitte Bardot, koja ga je zamolila da napiše neku pjesmu koju bi ona mogla otpjevati. Kad je tadašnji Brigittin suprug Gunter Sachs shvatio o kakvoj je pjesmi riječ, Gainsbourg i Bardot su morali naglo prekinuti suradnju, pa je autor pjesmu snimio dvije godine kasnije s drugom fatalnom ženom, svojom djevojkom - Jane Birkin. To je ujedno i najpoznatija verzija ove erotske pjesme koja je dugo godina bila zabranjivana za zvođenje u radijskom eteru u mnogim europskim zemljama. 

16. "Jersey Girl" - Tom Waits

Pjevač i autor pjesme posvetio je stihove svojoj djevojci Kathleen Brenan. Par se upoznao u New Jerseyu za vrijeme snimanja njegove pjesme 'One From the Heart'.  

17. "In Your Eyes" - Peter Gabriel

Rosanna Arquette bila je inspiracija za dvije pjesme - jednu grupe 'Toto' koja se zove njezinim imenom, a druge koju je napisao Peter Gabriel i zove se 'In Your Eyes'. U vrijeme kad je nastala pjesma - 1986. godine -  Rosanna i Peter bili su u sretnoj vezi, koju su prekinuli šest godina kasnije. 

18. "It Ain’t Me, Babe" - Bob Dylan

Prema Dylanovoj biografiji ovu je pjesmu posvetio bivšoj djevojci Suze Rotolo. U njoj je ispričao priču o svojoj avanturi u Italiji iz 1963. godine, dok ju je tražio jer je ona tamo studirala.

19. "And I Love Her" - The Beatles

Paul McCartney je jednom rekao da je to bila prva pjesma kojom je impresionirao sam sebe. Napisao ju je impresioniran engleskom glumicom Jane Asher, s kojom je u to vrijeme bio u vezi. Pjesma je objavljena na njihovom trećem albumu 'A Hard Day's Night' iz 1964.

20. "50 Ways to Leave Your Lover" - Paul Simon

Pjesmu je napisao 1974. godine, nakon što se razveo od supruge Peggy Harper. Osam godina kasnije skrasio se u braku s poznatom američkom glumicom, koja je preminula 2016. godine, Carrie Fisher. No, Carrie je s Paulom izdržala jedva godinu dana.

21. "Something" - George Harrison

Pattie Boyd. Ista ona fatalna žena kojoj je Clapton napisao 'Laylu', dobila je vrijedan dar i od prvog supruga - Georgea Harrisona. Slavni 'Beatle' napisao joj je pjesmu "Something", dok ju je pokušavao osvojiti, ali je objavljena 1968. na 'Abbey Road' albumu 'The Beatlesa'. Inače, na pjesmi je Harrisonu pomagao Eric Clapton.

22. "Oh! Carol" - Neil Sedaka

Zanimljiva priča. Neil Sedaka imao je 19 godina kad je 1958. napisao, a 1959. godine objavio pjesmu posvećenu Carol King, ženi s kojom je kratko hodao u srednjoj školi. I osvojio sva prva mjesta na top-listama. Nekoliko mjeseci kasnije Carol King i njezin suprug Gerry Goffin uzvratili su Nielu Sedaki pjesmom 'Oh! Niel". Iako ova pjesma nije postigla nikakav uspjeh, King i Goffin napisali su kasnije za 'The Shirella's" pjesmu "Will You Love me Tomorrow" koja je bila pun pogodak.

23. "Crazy Love" - Van Morrison

Van Morrisonove pjesme "Crazy Love" i "Tupelo Honey" iz 1969. inspirirane su ženom Janet 'Planet' Rigsbee, a par je dobio i kćer Shanu 1970. Van Morrison je u SAD stigao iz Engleske, no nije mogao dobiti boravišnu dozvolu, pa je morao naći rješenje kako da ostane u Americi. Pomogla mu je Janet za koju se oženio. Ipak su se razišli 1973. godine.  

24. "Philadelphia Freedom" - Elton John

Elton John bio je blizak prijatelj nekoć slavne američke tenisačice Billie Jean King, pa je zamolio tekstopisca Bernieja Taupina da joj posveti pjesmu. Taupin nije baš bio inspiriran tenisom, pa je pjesmu nazvao 'Philadelphia Freedom' - kako se zvao slavni teniski klub čiji je Billie bila član. Ipak u pjesmi nema ni riječi o sportu.

25. "You're So Vain" - Carly Simon

Nakon što je objavila ovu pjesmu 1972. godine rekla je da se druga strofa pjesme odnosi na Warrena Beattyja. No, što je s ostatkom pjesme? Nakon mnogo nagađanja i pogrešnih zaključaka, ona je jednom konačno priznala da se pjesma odnosi na čovjeka imenom David. E sad - je li to Geffen, Cassidy ili Bowie - tko će ga znati! 

26. "Day Dreaming" - Aretha Franklin

Diva soula, R&B-a i jazza, napisala je ovu pjesmu za svog zaručnika Dennisa Edwardsa, ali se na kraju za njega nikad nije udala.   “Sve je bilo na meni. Ja sam taj koji se užasno prestrašio braka s takvom zvijezdom", priznao je mnogo godina kasnije Edwards. 

27. "You Oughta Know" - Alanis Morissette

Kanadska kantautorica posvetila je pjesmu komičaru Daveu Coulieru - barem on tako tvrdi. On je povezao tekst ove pjesme sa stvarnim životom i prijateljstvom koje njeguje s Morissette i kaže da ga tekst jako dobro opisuje. 

28. "Killing Me Softly" - Lori Lieberman 

Napisala je tekst ove pjesme inspirirana pjesmom "Empty Chairs", Dona McLeana. Inicijalnu verziju napisala je dok je bila na McLeanovom koncertu u jednom klubu u Los Angelesu. I tako je nastala nezaboravna pjesma.

29. "Lady in Red" - Chris de Burgh

To je de Burghova supruga Diane Davison, a u pjesmi je navodno opisao njihov prvi susret. Iako se u pjesmi nigdje izrijekom ne spominje Diane, ovjekovječena je njihova prva zajednička noć.

30. "Always" - Irving Berlin

Irving Berlin zaljubio se u 16 godina mlađu Ellin MacKay, ali se njezin otac silno protivio toj vezi ne toliko zbog razlike u godinama, koliko zbog Irvingove vjeroispovijesti. Ipak nije uspio razdvojiti zaljubljene i konačno su se vjenčali 1926. godine. Berlin je posvetio ovu pjesmu svojoj voljenoj kao bračni dar. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.