Life
3866 prikaza

Zbog divljih pasa mislili su da je zaklala svoje dijete

Scena iz filma "Cry in the dark"
Screenshot Youtube
Mediji su neprestano pratili priču, javnost se hranila pričom o majci koja je ubila svoje dijete, a da nema niti jedan suvisli motiv

Prije gotovo četiri desetljeća Australiju je potresala gotovo nevjerojatan slučaj u kojem je dvomjesečna Azaria Chamberlain tajanstveno nestala.

Tragedija se dogodila 16. kolovoza 1980. godine kada su Lindy i Michael Chamberlain poveli svoje troje djece na izlet na australski Ayers Rock, monolit usred divljine koji je poznat i po tome što ima jako mnogo divljih pasa (dingo). 

Ayers Rock | Author: Wikipedia Wikipedia
Dan je trebao, piše Vintage News, biti ležeran, no vrlo brzo nakon što su podigli šator, sve je pošlo po krivu. Lindy je čula bebu kako plače te je otišla do šatora da pogleda kćer. Kraj šatora je vidjela dinga koji je režao i onda pobjegao. Azarije nigdje nije bilo.

U tom je trenutku Lindy izgovorila danas već kultnu rečenicu "dingo mi je pojeo bebu" ("a dingo ate my baby") koja se spominje u čitavom nizu filmova, od "A Cry in the Dark" gdje Meryl Streep glumi Lindy pa do "Tropic Thunder".

U međuvremenu bračni je par proživljavao horor jer ih se optužilo za infanticid. S obzirom da nikakvi ostaci djeteta nikada nisu nađeni nekim se istražiteljima priča s dingom činila "nategnuta". I mnogo Australaca nije se moglo pomiriti s pričom jer su tvrdili da iako divlji psi mogu napasti stoku ne napadaju ljude.

U istrazi 1981. godine pronađeni su tragovi krvi u njihovom automobilu. Tužitelji su tvrdili kako je Lindy škarama prerezala grkljan kćeri i s mužem se riješila tijela, te da su zajedno smislili "dingo priču".

Mediji su neprestano pratili priču. Javnost se hranila pričom o majci koja je ubila svoje dijete, a da nema niti jedan suvisli motiv. 

Na vrhuncu skandala 77 posto Australaca reklo je kako smatraju da je Lindy Chamberlain kriva za ubojstvo, a ne neka divlja zvijer.
Sve je bio povod za neku insinuaciju. Suprug joj je bio pastor relativno nepoznate vjerske kongregacije koju su odmah optužili da je sekta koja žrtvuje djecu.

I rijetko ime Azaria, tvrdili su, znači "žrtvovanje u divljini" iako je to potpuno netočno (znači "bog pomaže").

Dingo | Author: Wikipedia Wikipedia
Drugi problem je kako su porotnici i publika doživjeli Lindy kada se pojavljivala na sudu. Nikada nije urlala, bila je odrješita i nije plakala, te je uvijek bila sređena. Proglasili su je "hladnom", rekavši kako nije nimalo nemoguće da je hladnokrvni ubojica.

Proglašena je krivom i osuđena na doživotni zatvor. Njezin je suprug dobio nešto blažu kaznu. Oni su se žalili ali bezuspješno. No, onda su se stvari promijenile 1986. godine.

Jakna koja pripada Azariji nađena je kod Ayers Rocka i to na mjestu gdje divlji psi imaju svoje jazbine. Novi dokazi dodatno su potvrdili sve ono što su Chamberlaini ispričali da se dogodilo onog dana prije četiri godine.

Presude su ukinute, a na smrtni list djevojčice napisano je kako je uzrok smrti "nepoznat". Tek 2012. i to nakon što je Lindy vodila žestoku kampanju je formalno napisano kako je uzrok smrti "napad dinga".

Australci su se pokajali, stvar je išla tako daleko da su se neki komičari ispričali što su u šali koristili termin "dingo mi je pojeo/uzeo dijete".

Nakon tog slučaja prijavljeno je još nekoliko napada dingo divljih pasa na ljude.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.