Life
5812 prikaza

Zašto tisuće bogataša bježe glavom bez obzira?

Bogataši
1/6
Thinkstock
U potrazi za mjestom za život posebnu pažnju pridaju sigurnosti, političkom stanju i zdravstvenom sustavu

Milijarderi sa svih krajeva svijeta počeli su, češće nego ranije, mijenjati svoje lokacije stanovanja. Njihovi najčešći razlozi preseljenja su izbjegavanje poreza ili bijeg iz zemlje opterećene ekonomskim ili političkim tenzijama. Oko 108.000 milijunaša otišlo je prošle godine, što je porast od 95.000 koliko ih se raselilo godinu ranije. 

"Današnji bogataši nemaju svoju zemlju. Svoj uspjeh ne smatraju vezanim uz jednu zemlju, već uz svoje poslovne strategije. Iznenađuje me što je toliko puno jako bogatih potpuno mobilno", rekao je Reaz H. Jafri, iz Withers Worldwide.

Današnja top destinacija za jako bogate je Australija, obećana zemlja, a slijede ju Kanada, SAD i Švicarska

Novi Zeland Utopijske priče Life Zašto milijarderi spremaju bijeg baš na Novi Zeland?

Po podacima ove organizacije najbogatijim strancima Australija je privlačna zbog manje stope kriminala, ne postojanja poreza o nasljeđivanju, i ukupne sigurnosti koja vlada u zemlji. Oni koji najviše zarađuju najčešće dolaze iz zemalja s engleskog govornog područja. Ostale zemlje koje se nalaze na vrhu te ljestvice raja za život Singapur i Karibi, već su godinama poznate kao prave porezne oaze, piše Business Insider.

Igre prijestolja u Baskiji | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Za razliku od ovih zemalja, Kina, Rusija, i Velika Britanija gube milijunaše. U slučaju Velike Britanije riječ je o nesigurnostima vezanima uz Brexit. 

Na toj se ljestvici nalazi i Španjolska u koju se u prošloj godini doselilio 1000 novih bogataša. Nedavno je ponosno osvojila prvo mjesto za poslovni uspjeh, i jedna je od najboljih zemalja za privlačenje, i razvoj talentiranih ljudi, što zasigurno ima puno veze s velikim izvorom bogatstva koje se okuplja u zemlji. 

Grčki otok Mikonos | Author: Flickr Flickr
Grčka je oduvijek bila popularno mjesto za odmor ultra bogatih, koji su sada odlučili tamo i 'pustiti korijenje'. Otok Mikonos još je odavan poznat kao mjesto za tulumarenja bogatih i njihove djece, a ekonomija se oporavlja nakon godina problema. 

Portugal je također jedna od zemalja koja ih privlači i to zbog sigurnosti, a nazivaju ga europskim Miamijem. 

Izrael se također nalazi na toj listi, posebno Tel Aviv, koji je postao hotspot za tehnološke startupove i prepun luksuznih nekretnina. 

Singapur Istraživanje Style Singapur već četiri godine najskuplji grad na svijetu

Singapur je već potvrđena lokacija na kojoj sad živi 44 milijardera i puno više milijunaša. Porezi su dovoljno maleni da bogatašima budu gotovo beznačajni. Novi Zeland mnogi će odabrati kao mjesto na koje će pobjeći u slučaju smaka svijeta. Posebno privlačna je to lokacija milijunašima iz Silicijske doline. 

Dubai | Author: Thinkstock Thinkstock
Na list su još i luksuzni i sigurni Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prošle godine postali dom za 2000 novih milijunaša. U porezni raj, ali i jedno od najskupljih zemalja na svijetu, Švicarsku, ih je stiglo 3000.

No najviše u SAD i Australiju, 10.000 i 12.000.

Australija tako čini se ima sve, engleskoj je to govorno područje, ima malu stopu kriminaliteta, rastuću ekonomiju, dobru klimu i dobar zdravstveni sustav. Sasvim dovoljno za vlasnike milijuna i milijardi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.