Life Svjetsko prvenstvo 2018
1806 prikaza

Zašto su svi navijači, po prvi put, nosili oznake oko vrata?

Brazilski navijači na Svjetskom prvenstvu u Rusiji
1/12
GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL
Navijači uživaju na prvenstvu i ne razmišljaju puno o sigurnosnim pitanjima i problemima

Svaki navijač svoj odlazak na neko prvenstvo, posebno svjetsko nogometno prvenstvo, pamti po nizu uspomena, ali i sitnica koje ga trajno podsjećaju na nezaboravno iskustvo i ostvarenje njihovog dugo željenog sna. 

Na ovom prvenstvu poseban suvenir je identifikacijska oznaka navijača, inovativna karta koja vrijedi gotovo kao ulaznica, a svaki navijač obavezan ju je imati na vidljivom mjestu tijekom utakmica. To je i prvi put da se na nekom prvenstvu koristi ovakva identifikacijska oznaka, bez koje ne nijedan navijač ne može ući na stadion. Omogućava ulazak u Rusiju bez vize, slobodan prijevoz u nekim slučajevima i između gradova u kojima se održavaju utakmice, pa čak i popuste u nekim trgovinama i restoranima, piše New York Times. 

Oznake koje su inače uobičajene za neke poslovne prilike, konferencije, seminare i VIP goste, vise oko vrata navijača koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Mogu poslužiti i kao dobar početak razgovora, no u posljednje vrijeme izazivaju zabrinutost zbog zaštite osobnih podataka i to posebno u zemlji koja je baza međunarodnih hakera s dugom povijesti praćenja svojih građana.

Ruski službenici i organizatori kažu kako je jedina i isključiva svrha tih oznaka poboljšati sigurnost i udobnost navijača. One su pak i zgodna prilika za praćenje lokacija navijača tijekom turnira i daju organizatorima prijeko potrebne osobne informacije o njima.

Hrvatski navijač u Rusiji | Author: REUTERS REUTERS
Većini se sviđaju, posebno kao suvenir koji će ih zauvijek podsjećati na njihov odlazak na prvenstvo. 

"Čuvat ću ovo do kraja svog života", rekao je 50-godišnji brazilski navijač Arnaldo Ylem dok je ponosno gledao u svoju oznaku na kojoj se nalazi njegova mala slika te ime napisano na engleskom i ruskom jeziku. 

Rusi su kreirali ovaj program za identifikaciju navijača kao dio opsežne sigurnosne operacije, provjere, jedne od najvećih grupa stranih turista koje su ikad posjetili zemlju. Svaka identifikacijska oznaka prijavljena je ruskom ministarstvu komunikacija i medija uz niz različitih dogovora sa FIFA-om.

Organizatori naglašavaju kako je ruska vlada pristala da će sve informacije koje prikupe, uključujući i datume rođenja, brojeve putovnica, telefonske brojeve, emailove i kućne adrese, biti "strogo povjerljive". 

Ukupno je takvih oznaka izdano više od 1,6 milijuna, a uključuju i VIP oznake za posebne goste. Svi koji prisustvuju utakmicama moraju ih imati, pa tako čak i osramoćeni bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter koji utakmice prati kao gost ruskog predsjednika Vladimira Putina i argentinska nogometna legenda Diego Maradona

Diego Maradona | Author: REUTERS REUTERS
Uz pomoć ovih oznaka ruske vlasti mogu pratiti put svakog navijača, te evidentirati njegove ulaske na utakmice. Tako su pronašli i Rodriga Vicentinija, navijača kojeg traži policija zbog odsluženja dvogodišnje kazne zatvora koju je dobio jer je opljačkao poštu u Brazilu. 

31-godišnji Brazilac je gledao utakmicu Brazila i Kostarike kada su ga pronašli. Interpolova lista traženih uspoređena je sa identifikacijskim oznakama pa je Brazilac uhićen nakon što je izašao iz stadiona. On sada čeka izručenje u Brazil. Ruske su vlasti provjerile svakog navijača u suradnji sa zemljama iz kojih dolaze, a sve sa ciljem sprječavanja terorizma ili sprječavanja ulaska huligana u zemlju ili na stadione na prvenstvu. 

"Identifikacijske oznake navijača omogućuju potpuno sigurnost, potpuni komfor na stadionima onima koji su tamo iz nogometnih razloga, a ne iz nekih drugih", rekao je Alexey Sorokin, voditelj lokalnog organizacijskog odbora. 

Kaže kako ih obvezuju stroga pravila o podacima koja su uključena u njihove ugovore s FIFA-om. 

Nogometna lopta Telstar 18 Lopta šarena Life Svako prvenstvo ima novu loptu: Potreba ili biznis?

Detaljne provjere navijača i oznake za navijače koji dolaze u Rusiju "potpuno su razumljive", smatra Chris Eaton, kreator FIFA-og sigurnosnog plana za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. 

"Nitko ne može zanemariti prijetnju koja stiže Rusiji od domaćih ili međunarodnih terorističkih organizacija", naglasio je. 

Unatoč tome zagovornici zaštite privatnosti koji se bave takvim slučajevima imaju grižnju savjesti zbog prikupljanja takve količine osobnih podataka. 

"Dio je to ekonomije nadzora u kojoj vam je ponuđeno nešto što zvuči jako primamljivo, kao što je odlazak na sportski događaj bez neke velike strke i zbrke, u zamjenu za osobne informacije", rekao je Timothy Edgar, stručnjak za pitanje cyber sigurnosti koji predaje na Sveučilištu Brown

"Rusija bi trebala uništiti te informacije čim turnir završi. Nakon što im više ne budu trebali ti podaci, trebali bi to učiniti, s obzirom kako bi te informacija potencijalno mogle nestati ili procuriti negdje drugdje", naglasio je Edgar. 

Engleski navijači na Svjetskom prvenstvu u Rusiji | Author: Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL
Ovakve slične identifikacijske oznake, propusnice za gledatelje, Rusi su koristili i na OI u Sochiju 2014. godine. U sklopu priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo 2020. godine u Kataru njihovi organizatori već su počeli s pregledom ovog programa. Da će koristili sličan program najavili su i organizatori prvenstva 2026. godine koje će se održati u Sjevernoj Americi, a uključivat će prelaske navijača preko granica SAD-a, Meksika i Kanade

No već je sada identifikacijska oznaka postali dio osnovne navijačke opreme. I neka manja prijetnja ili mogućnost ukidanja privilegija koje nosi, većinom prisustvovanja utakmica,  mogla bi promijeniti ponašanje navijača. Meksička nogometna federacija, zbog prijetnji kaznama ali i gorim sankcijama od strane FIFA-e zbog homofobnog skandiranja njihovih navijača, izdala je upozorenje "kako bi izbjegli da ostanete bez vaše navijačke oznake" u nadi da će smiriti takvo ponašanje. 

Zlatko Dalić On je anomalija Top News Dalić je pokazao kako se dolazi na vrh, ali uzalud...

Nakon upozorenja takvo skandiranje je prestalo, a Meksiko je ispao s prvenstva nakon što ih je eliminirao Brazil. 

Mediji su pisali kako su neki navijači iz zemalja Latinske Amerike koji su prevarili Ruskinje da im se pridruže u vulgarnim skandiranjima, identificirani upravo zahvaljujući svojim navijačkim oznakama. Sorokin naglašava kako posljednju riječ u oduzimanju ili poništavanju identifikacijske oznake navijača imaju snage zakona. 

No dok se lagano šeću ulicama ruskih gradova, navijači ne razmišljaju o tim brigama i presretno mašu svojim oznakama. 

"S ovim možete sve, a bit će to i dobar suvenir sa Svjetskog prvenstva", rekao je 71-godišnji Pierre Louvat iz Francuske.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MiroV 15:23 16.Srpanj 2018.

    Sljedeci korak , "dobrovoljno" cipiranje.