Life
6926 prikaza

Zašto nikad ne bi smjeli kopčati donji gumb sakoa

Muškarac u odijelu
Thinkstock
Najveća je modna greška muškaraca kopčanje svih gumba na sakou

Kad nosite odijelo, uvijek ostavite donji gumb otkopčan - jer ćete se u protivnom ogriješiti o najvažnije muško modno pravilo, ističu stručnjaci. Ako imate sako s tri gumba na njemu, ponekad možete zakopčati najgornji gumb, onaj u sredini uvijek, no nikad se ne smije kopčati onaj najdonji, piše Business Insider.

Većina današnjih odijela ima samo dva gumba, pa u tom slučaju treba zakopčati samo gornji gumb, a donji ostaviti otkopčan.

Pravila o kopčanju sakoa | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Ako odijelo nosite otkopčano ostavljate neformalan dojam i to je uobičajeno za takve prigode. Kada se svi gumbi zakopčaju to ne izgleda dobro i ne preporučuje se nikada. Prije sjedanja, preporučuje se otkopčati dugmad na sakou jer ćete inače izgledati kruto i izgužvano te ih opet zakopčati kada ustanete.

Leonardo di Caprio u odijelu | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL

Zašto se ne kopča?

Priča o tome kako je došlo do toga da se donje kreće od 1900-ih i doba britanskog kralja Edwarda. Naime, tada su se nosila odijela s dvostrukim kopčanjem i tradicionalna jahaća odijela s prslukom. Muškarci su tada otkopčavali posljednji gumb, kako bi im bilo udobnije jahati.

Kralj Edward i princ George | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Kad se pojavilo prvo odijelo s jednostrukim kopčanjem, kralj Edward je zaključio da izgleda loše kad su svi gumbi zakopčani. Osim toga, on je navodno imao izraženiji trbuh, pa je ostavljanja gumba otkopčanim imalo i svoje praktične razloge.

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.