Life
5837 prikaza

Zašto je Einstein na ovoj slavnoj fotki isplazio jezik?

Albert Einstein
www.publicdomainpictures.net
Jednu od najpoznatijih fotografija Alberta Einsteina snimio je Art Sasse

Sigurno ste već vidjeli ovu fotografiju sa slavnim fizičarem Albertom Einsteinom u neobičnoj pozi - isplažena jezika. Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje plutaju internetom i dobivaju razne prateće prigodne tekstove i priče.  

No, ovdje ipak nije riječ o montaži, nego je fotografija doista autentična. Što se to dogodilo i kojom se to prigodom ovaj genijalni fizičar tako opustio? Sve montaže koje ste vidjeli vjerojatno jesu uklopljene u nerealne scenarije i prigode, no Einsteinovo lice i - jezik na fotografiji su njegovi. 

Stvarna priča ide ovako: Za 72. Einsteinov rođendan njegovi su mu prijatelji i kolege pripremili proslavu 14. ožujka 1951. godine u Princeton klubu. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi medija.  

Pri kraju proslave Einstein je već bio prilično izmoren. Ali je obavljao dužnost i revno pozirao fotoreporterima. Na kraju se jedan Einsteinov prijatelj ponudio da ga odveze doma s proslave. I taman kad je profesor Einstein ulazio u vozilo jedan je fotoreporter povikao "E, jel može još jedna fotografija".  

Fotograf Art Sasse koji je snimio taj trenutak tvrdi da se Einstein nakon toga okrenuo i isplazio jezik, a on je okinuo fotografiju koja je postala slavna.  

Fotografija se svidjela i samom Einsteinu, koji je od fotografa naručio čak devet primjeraka, od kojih je neke iskoristio za slanje čestitki. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.