Life
6825 prikaza

Zarobljeni s druge strane granice - i razdvojeni 6 godina

Život u Sjevernoj Koreji
REUTERS
Samo je tražila bolje liječenje, a onda je zapela na neviđeni način...

Spašavala si je život u potrazi za boljim liječenjem, a sad između nje i njene obitelji stoji najutvrđenija granica na svijetu, ona između Sjeverne i Južne Koreje. CNN donosi priču o Ri Gum Ryongu i njegovoj kćeri Ri Ryo Gun koji žive u Pyongyangu u stanu modernom i velikom po tamošnjim standardima, s rijetkim namještajem, što je tamo također uobičajeno. Svakako, u ugodnom obiteljskom gnijezdu. A njihova supruga i majka, Kim Ryon Hu, s druge je strane granice i nije vidjela svoju obitelj već šest godina.

"Danas se navršava 2150. dan kako sam odvojena od svoje mame", kazala je za CNN Ri Ryo Gun. "Ne dan ili dva, nego šest godina." Njena majka Kim Ryon Hu živjela je relativno dobar život u Sjevernoj Koreji, sve dok 2011. nije otišla u posjet rođacima u Kinu kako bi tamo potražila bolju terapiju za svoju bolesnu jetru. Pola godine provela je u bolnici u Sjevernoj Koreji i tada čula da u Kini imaju bolje terapije. Međutim, u Kini je otkrila da kineski liječnici traže gotovinu za plaćanje, a ona toliki novac naprosto nije imala.

Život u Sjevernoj Koreji Rođendan utemeljitelja Life GALERIJA Pogledajte život u Sjevernoj Koreji

Kina Sjeverne Korejce inače smatra ekonomskim imigrantima, vrlo rijetko izbjeglicama ili bjeguncima, te ih vraćaju nazad gdje ove čeka kazna. U njenom slučaju posrednik joj je rekalo da Kinezi često odlaze u Južnu Koreju raditi, pa je tako postupila i ona. Ispostavilo se da se morala odreći državljanstva, te da nije imala pojma da se u tom slučaju više neće moći vratiti kući. Kad je shvatila, rekla je posredniku da želi odustati od svega, no on joj je uzeo pasoš.

"Drugi bjegunci, koji su bili sa mnom, rekli su mi da će me, ako izađem, uhvatiti kineska policija i da će mi život biti u opasnosti. Nisam imala pasoš i nije mi preostalo nego ići sa svima i tako završiti u Južnoj Koreji", ispričala je za CNN. A tamo, u jednom trenutku se čak predala južnokorejskoj policiji, rekavši da je špijun, u nadi da će je deportirati. Umjesto toga završila je u zatvoru na kazni od dvije godine zbog krivotvorenja pasoša i zbog špijunaže.

Posjeti i pisma prema Sjevernoj Koreji jesu dopušteni, ali samo uz odobrenje južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje. Samo, ona je imala status kriminalca i nije više mogla otputovati iz zemlje. A ako bi bilo što išla raditi na svoju ruku, riskirala bi sa do 10 godina zatvora zbog kontaktiranja s "članom protuvladine organizacije". To se već i dogodilo tisućama Sjevernih Korejaca koji su u 90-ima pobjegli u Južnu Koreju zbog gladi na sjeveru.

CNN-ova ekipa je u Seoulu Kim pustila snimku njene kćeri koja je, kad ju je posljednji put vidjela, imala samo 17 godina. "Oprosti mi što stalno plačem u trenucima u kojima bih ispred tebe trebala biti snažna", kazala je njena kći na snimci. Njeni kći i otac rekli su joj da su dobili odličnu novu kuću. "Na zid smo stavili obiteljsku fotografiju i čekamo dan kad ćeš se vratiti", rekao joj je suprug.

Kim II-sung Tajna UDBA-e Top News Sj. Koreja je na Pantovčaku imala tajnu kuću za otete 'neprijatelje'

Kroz suze Kim je CNN-ovcima rekla da je tako ponosna što joj je kći izrasla u vedru, sigurnu mladu ženu, što je završila ugostiteljstvo i zaposlila se u restoranu. No, u slučaju supruga i kćeri rekla je da joj je utjeha to što su svi još mladi. Ono što joj doslovno slama srce je što je odvojena od roditelja. "Tijekom ovih šest godina moj otac je postao starac kojega više ne mogu prepoznati", kazala je u suzama kad su joj pustili njihovu snimku.

Njen otac Kim Se Hwam i majka Jo Won Hui u 70-im su godinama života. Rekli su da propadaju sa zdravljem jer su odvojeni od kćeri. "Kako će ona ako se vrati kad ja već budem mrtva?", kazala je njena majka. Neki raniji bjegunci pričali su da su ponekad njihove obitelji snosile posljedice od režima zbog njihovog bijega. "Nije istina da bi nas vlada kažnjavala ili promatrala išta drugačije. Oni nam radije pomažu koliko mogu", kaže otac od Kim, koji navodi da im nastoje olakšati s obzirom na godine.

U nastavku pogledajte snimku iz stana jedne sjevernokorejske obitelji u Pyonyangu:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.