Life
17736 prikaza

Zabranjeno: Najčišćem jezeru na svijetu nitko ne smije prići

Jezero Mashu u Japanu
Wikimedia Commons
Kristalno čista voda razlikuje ga od svih drugih jezera na svijetu, a jezero je prekriveno maglom čak 100 dana godišnje

Za nastanak ovog nevjerojatnog jezera glavni je krivac erupcija vulkana koja se dogodila prije nekih 2000 godina, a stručnjaci tvrde da je jezero Mashu vjerojatno najčišće na svijetu.

Nalazi se u nacionalnom parku Akan-Mashu na otoku Hokkaido na sjeveru Japana, a starosjedilačko stanovništvo smatra ga svetim, zbog čega je zaradilo i nadimak "jezero bogova".

Kako je jezero okruženo gustom maglom i zidovima kratera visine od 200 metara koji se oštro spuštaju u vodu, japansko Ministarstvo okoliša strogo je zabranilo pristup obali jezera iz sigurnosnih razloga.

Ohridsko jezero MAKEDONIJA Life Dvije obitelji čuvaju tajnu s dna Ohridskog jezera

Ta nepristupačnost jezera koje u krajoliku djeluje baš poput ogledala zahvaljujući kristalnoj čistoj vodi pridonosi pričama o drevnim intrigama vezanim za njega, ali mu i omogućava da ostane tako čisto, piše BBC.

Jezero bogova

Na Ainu, jeziku starosjedioca, Mashu se često naziva i Kamuito, a prema narodnoj predaji svaki pojedinac bi u teškim trenucima života trebao otići do njega što bliže kako bi pronašao snagu za borbu.

Jezero Mashu u Japanu | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oni vjeruju kako u jezeru živi duh žene, a prema legendi ako posjetitelj vidi njegovu površinu obično obavijene maglom, doživjet će nesreću na jedan od dva načina: muškarci će doživjeti zastoj u poslu i karijeri, a žene neće moći imati djecu u mladosti već će morati čekati zrelije doba da se ostvare kao majke.

Magla 100 dana na godinu

Jezero je maglom prekriveno gotovo trećinu godine, a sa svojom dubinom od 212 metara jedno je od najdubljih u Japanu. Budući da nema značajnih dovoda ili otvora, jezero Mashu ostalo je netaknuto tisućama godina privlačeći posjetitelje. Osim što je poznato kao jedno od najljepših japanskih jezera, jezero Mashu ubraja se i među najčišća jezera na svijetu, s vidljivošću od 20 do 30 metara.

Jezero Mashu u Japanu | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Posjetitelji nisu u mogućnosti ploviti, plivati ​​ili ribariti u vodama jezera, ali tri obližnje promatračke kule i planinarska staza omogućuju svima koji žele testiranje sreće - pogledom na mistične vode jezera Mashu.

Vulkanska jezera su opasna koliko su i lijepa

Nakon što se vulkan uruši sam u sebe, preko padalina voda se u toj kalderi postupno podiže dok ne dosegne jednaku razinu vode što pritječe i vode što otječe. Kad se voda podigne do vrha, rub jezera ograničava daljnju stopu porasta vode.

Voda tako postupno tijekom godina nagriza vanjsku stijenku vulkana pa se razina jezera s nagrizanjem smanjuje. Voda je u takvim jezerima prilično kisela zbog vulkanskog djelovanja i isparavanja, a nerijetko je zelenkaste boje.

Našli jezero u francuskim Alpama Zabrinjavajuće Znanost Otkrili jezero na mjestu gdje ne bi trebalo biti

Najpoznatije kratersko jezero na svijetu je vjerojatno ono istog imena, Crater, koje se nalazi američkoj saveznoj državi Oregonu u planinama Mazama. Prostire se na 77 km2 i duboko je oko 597 metara. Jezero se "hrani" isključivo od padalina, bez priljeva i odljeva na površini što ga čini jednim od najjasnijih jezera na svijetu.

Jezero Mashu u Japanu | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Najveći vulkan na svijetu, Nevado Ojos del Salado (visok 6893 metra), smješten u Čileu ima stalno vulkansko jezero na visini od 6390 metara sa svoje istočne strane. To je vjerojatno najviše jezero na svijetu.

Zbog njihovog promjenjivog okružja, neka jezera postoje samo privremeno. Kraterska jezera mogu biti vrlo velika, a primjer toga je jezero Toba smješteno na indonezijskom otoku Sumatri koje ima ogromnu površinu od oko 1000 kilometara četvornih. Formiralo se prije 70000 godina.

Iako su mnoga kraterska jezera jako lijepa, ona mogu biti i vrlo opasna. Jezero Nyos, smješteno u Kamerunu, svojim je isparavanjima 1986. godine ugušilo oko 1700 ljudi, a kratersko jezero smješteno na novozelandskoj planini Ruapehu uzrokuje destruktivne lahare.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.