Life
129924 prikaza

Zabranjena sličica: Greškom smo vidjeli ubojstvo JFK-a

JFK prije ubojstva u Dallasu
1/4
Walter Sisco
Možda i najvažnijih dvadesetak sekundi filma godinama je dijeljeno u potpunoj tajnosti

Jako puno ljudi čulo je za Zapruderov film, jedinu snimku atentata na američkog predsjednika Johna Kennedyja. Točno 486 sličica filma nastalo je sunčanog dana studenog 1963. godine u Dallasu. Iza kamere je stajao krojač Abraham Zapruder i tih 26 sekundi filma zabilježilo je jedan od najopasnijih zločina.

Međutim, malo je poznato da je Zapruder osobno tražio da se ne objavi jedna sličica iz čitavog filma. Sličica broj 313 davala mu je noćne more zato što se na jasno vidi trenutak kada metak izbacuje Kennedyjevu moždanu tvar. Trebalo je proći više od desetljeća nakon ubojstva u Dallasu da američka i svjetska javnost napokon vidi tu ključnu sličicu.

Leonid Brežnjev Čudesno Life "Pokušao sam ubiti Brežnjeva, ali Kremlj se sramio to priznati"

Kako piše Smithsonian, Zapruder je prodao magazinu Life autorska prava na film za 150.000 dolara, ali je jasno rekao da on ne želi objaviti ključnu sličicu. Ne želi pustiti to zlo u američku kolektivnu svijest, a i Life ja kasnije dijelio njegovo mišljenje.

Naravno, netko je objavio čitav film, zajedno sa sličicom 313. Taj netko bio je Geraldo Rivera, slavni televizijski voditelj. Kad je on 1975. godine prvi put prikazao čitav film, američka javnost vidjela je nešto o čemu su tek čitali i tako su se rodile prve teorije zavjere. Kad je iduće, 1976. godine, posebno povjerenstvo krenulo s novom istragom zbog Kennedyjeva ubojstva, odlučili su biti temeljitiji. Po završetku istrage, tri godine kasnije, zaključili su da je CIA i FBI zadržala neke ključne dokumente i nisu ih isporučili ranijim istragama.

Daleko najkontroverzniji zaključak došao je temeljem snimke s policijskog radija koji je navodno zabilježio i četvrti pucanj s brežuljka ispred Kennedyjeve povorke. To bi značilo da je bio i drugi ubojica te da je Lee Harvey Oswald bio samo dio veće zavjere. Godinama kasnije, nakon nekoliko stručnih pregleda, američka akademija znanosti došla je do zaključka da snimka nije adekvatan dokaz. Tako je istraga došla na početak.

Kennedyjevi na vjenčanju JFK-a i Jacqueline Bouvier Klan Kennedy Life Moćna obitelj: "Djeci nismo dali da se debljaju i plaču"

Teorije zavjera su se pojavljivale kao gljive poslije kiše, a jako puno se pričalo o enigmatskom čovjeku s kišobranom. Svi su se pitali što je radio jedan ozbiljno odjeven čovjek, na osami, samo s kišobranom.  Louie Steven Witt, kako se zvao taj čovjek, sam je došao istražiteljima da bi ispričao svoje motive. Rekao je da je došao s kišobranom zato što se protivio političkom djelovanju Kennedyjeva oca, Josepha Kennedyja, bivšeg veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu i tridesetih godina prošlog stoljeća je podržavao popustljivu politiku prema Adolfu Hitleru. Ikona takve politike, premijer Neville Chamberlain, vratio se iz Berlina s jednim takvim kišobranom nakon što je dopustio aneksiju dijela Čehoslovačke. Proglasio je Chamberlain da je osigurao dugotrajni mir, ali već iduće godine su Nijemci i Britanci u bili u ratu.

Time je razriješena i jedna od posljednjih alternativnih teorija o Kennedyjevu ubojstvu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • DALIBORSKI 21:44 13.Ožujak 2018.

    ŠTO SE TIČE KENEDIJEVOG UBOJSTVA ,UBILA GA JE MAFIJA U KOJOJ JE BILA I POZNATA POPULARNA GLUMICA MERILIN MONROE ,KAO NJIHOVA LJUBIMICA! ONA JE UBIJENA OD STRANE BRAĆE KENEDY JER JE O NEKIM PRIVATNIM STVARIMA BRAĆE PREVIŠE ZNALA! MAFIJA POZNAVAJUĆI ... prikaži još!UĆI DOBRO OKOLNOSTI SMRTI GLUMICE ,OSVETILA SE KENEDIJU NA TAJ NAČIN.TOČNO JE I TO DA JE KENEDI UPUCAN SA DVA MJESTA OD 2 STRELCA. ŠTO SE U POČETKU NIJE ZNALO. NA SAMI DAN UBOJSTVA OSOBNO SAM PROSUDIO DA GA JE UBILA BAŠ MAFIJA ,NEZNAJUĆI TOĆNE OKOLNOSTI

  • Perun 13:22 12.Ožujak 2018.

    Organizirala CIA.

  • nelson 10:04 11.Ožujak 2018.

    taj čovhek s kišobranom nije sumnjiv netko je bio atentator iz ograde i plus oswald iz zgrade bila su 2 atentatora. ona babuška je misterija ta zena nije pronađena nikada