Life
8680 prikaza

Zabranila je svoje fotke iz profila radi dugog nosa

Elena Ceausescu
1/14
Onbekend / Anefo
Iako nikad nije završila ni srednju školu, dobila je niz počasnih doktorata, najviše iz kemije, a znanstvenici su joj morali pisati znanstvene radove koje je ona potpisivala

Od kraja 70-ih i tijekom 80-ih Elena Ceaușescu bila je jedna od dvije najmoćnije žene na svijetu. Drugu najmoćniju ženu tog vremena - Margareth Thatcher, izabrali su glasači u Velikoj Britaniji. Elena Ceausescu je bila samo žena predsjednika, ali nije bila samo najmoćnija, nego i najomraženija. 

Njezin muž bio je Nicolae Ceaușescu i bio je na čelu Rumunjske od 1965. godine. Uveo je željeznu diktaturu i od sebe i svoje supruge stvorio je kult ličnosti sličan onom kakav su u svojim zemljama uživali Mao Zedong u Kini, Staljin u SSSR-u i Hitler u nacističkoj Njemačkoj.  

Pitesti eksperiment u Rumunjskoj Pitesti Life Najgori zatvor komunista od kojeg se svima okretao želudac

Kako je Ceaușescuova pozicija jačala, jačali su i njegovi apetiti prema materijalnom bogatstvu. Stoga je veliki dio rumunjskog BDP-a trošio na izgradnju velebne palače koja je i danas među najvećima na svijetu u kojoj je živio neki vladar. Stvorio je vrlo moćni aparat sigurnosnih službi koji je bio toliko nametljiv da se procjenjuje kako je svaki deseti Rumunj u to vrijeme bio doušnik.

Diktator je to učinio kako bi se osigurala i produžila njegova vlast, a ne da bi zaštitio zemlju od vanjskog neprijatelja. Oni koji su se protivili Ceaușescuu, njegovoj ženi, njihovoj obitelji i prijateljima - nestali bi preko noći. 

Oboje su se zaljubili u bogatstvo i luksuz

Predsjednika je nesebično podržavala Elena, koju su zvali 'majkom nacije'. Po svemu sudeći, Elena je bila gruba, ne previše inteligentna, ali zato lukava i osvetoljubiva, te iznimno nesretna jer nije bila ljepotica. 

Rođena je u seljačkoj obitelji i nikada nije završila srednju školu. Kao i mnogi drugi siromašni ljudi početkom 20. stoljeća, okrenula se komunizmu koji je siromašnoj radničkoj klasi nudio ideju o tome kako će oni upravljati zemljom. 

Čovjek ispred tenkova na prosvjedu na trgu Tiananmen Nepoznati pobunjenik Life Čovjek ispred tenka: Ni danas mu se ne zna ime ni sudbina

Budućeg supruga upoznala je 1939. godine, a bio je mnogo gorljiviji komunist od nje. Ujedno, njemu je Elena bila 'ljubav na prvi pogled', no mnogi povjesničari su uvjereni da je sama Elena skovala plan kako da ga zavede i da je ona zapravo odabrala njega. Vjenčali su se 1947. godine, u vrijeme kada se komunizam pod pokroviteljstvom Sovjetskog Saveza počeo širiti istočnom Europom.

Dvadesetak godina kasnije, Nicolae Ceausescu je došao na vrh rumunjske komunističke partije i 1965. postao čelnik stranke. Dvije godine kasnije izabran je za predsjednika Republike.

Elena Ceausescu | Author: Town Council of the City of Toulouse Town Council of the City of Toulouse
U početku, Ceaușescu je bio relativno popularan u usporedbi s ostalim komunističkim vođama. Uveo je neke pogodnosti za radnike i tijekom prvih godina svog mandata prokrčio je svoj put u vanjskoj politici, što nije bilo jednostavno budući da je i Rumunjska, kao i ostale zemlje Istočnog bloka, uglavnom bila pod čvrstom moskovskom šakom. Rumunji su svog predsjednika doživljavali kao osobu koja se spremna suprotstaviti bezuvjetnim zahtjevima koji su stizali iz SSSR-a, da bi poboljšao životni standard stanovništvu. 

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, on je postajao sve više zaljubljen u bogatstvo i luksuz. Kad su rudari stupili u štrajk 1977., stranački aparatčiki su im poručili da “Veliki vođa” i njegova supruga osobno rade na rješavanju njihovih problema, ali da se ne mogu s njima susresti. Istina je bila da su svaki slobodni trenutak provodili u svom crnomorskom odmaralištu, okruženi poslugom.

Bila je ljubomorna na Imeldu Marcos

Budući da je Elena putovala svijetom, bivala je sve više ljubomorna na ono što su drugi imali. U Kini je bila ljubomorna na moć Mao Zedongove supruge, koju su na kraju zatvorili Maovi protivnici. Na Filipinima je pozavidjela Imeldi Marcos na raskošnom životu u kojem je uživala sve dok nisu protjerali njezinog supruga. 

Kako su godine prolazile, Elena je postala toliko toliko sujetna da nije dopuštala objavljivanje svojih profilnih fotografija kako se ne bi vidio njezin poveći nos. Prije objave tražila je da se svaka njezina fotografija obradi. 

Codlea u Transilvaniji Pariz istoka Ekonomix A rugali smo im se: Svi imaju posao i traže 3000 radnika

Kad su komunisti došli na vlast, Elena je bila tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, ali ne previše sposobna. Međutim, od 1972. godine, kad je njezin suprug postao siguran da će biti predsjednik na dulji rok, ona je ubrzo napredovala na ljestvici. Tijekom sedamdesetih godina počeli su ju 'birati' na sve važnije funkcije u vladi i Komunističkoj partiji, a 1980. godine čak je postala zamjenica premijera - odnosno druga osoba u vlasti. 

Poznata je kao iznimno osvetoljubiva osoba i bolje je bilo ne izazivati ju da ne pokaže tu svoju lošu stranu. Njeni neprijatelji, stvarni ili zamišljeni, odmah bi bili poslani na po kazni u najzabitije krajeve zemlje ili, još gore - u radne logore ili pred streljački vod. 

I ona i njezin suprug na kraju su vodili Rumunjsku ne kao komunističku zemlju, nego kao svoj osobni feud, a mnogi su usporedili obitelj Ceaușescu s mafijaškom organizacijom. Eleni su smetale i one obrazovaniji od nje. Pod kraj vladavine postala je tako i počasna doktorica kemije i autorica mnogih znanstvenih radova. No, prava je istina da su za nju to radili znanstvenici.

Elena Ceausescu | Author: Romanian National Archives Romanian National Archives
Nekolicina onih koji su to odbili, netragom su nestali. Iako je bila javna tajna da Elena nikad nije napisala niti jedan vlastiti rad, ni istraživanje, nitko joj se to nije usudio reći jer je bila supruga najmoćnijeg čovjeka u državi.

Bila je i voditeljica mnogih različitih vladinih odjela vezanih uz znanost, pa je dobila u narodu i posprdni nadimak 'Codoi', prema formuli za ugljični dioksid CO2. Inače "Codoi" nije samo formula, nego i stvarna riječ u rumunjskom rječniku, a znači 'veliki rep'.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.