Life
1974 prikaza

Za sprovod stoljeća potrošili 90 milijuna dolara

Generalna proba za sprovod kralja Bhumibol Adulyadeja
1/32
REUTERS
Kralj Bhumibol Adulyadej rodio se u Americi, školovao u Švicarskoj, uveo demokraciju i smatraju ga ocem nacije

Za petodnevnu ceremoniju sprovoda angažiralo se na tisuće profesionalnih umjetnika i amatera. Godinu dana neprekidno su radili razne skulpture ili ukrase koji će biti izloženi tijekom kremiranja kralja kojeg su još zvali i 'Veliki'. 

Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej u tradicionalnoj odjeći | Author: Pinterest Pinterest

-Njegovo ime Bhumibol znači 'moć zemlje' i on je doista bio moć naše zemlje. Dok radimo i u doticaju smo s tlom, mi umjetnici osjećamo da smo zauvijek s njim povezani, kaže umjetnik Insawang koji je godinu dana bez prekida modelirao u glini božanstvo Phra Phikanet, što je tajlandski naziv za hinduskog boga Ganesha.

Ide u nebo

- Phra Phikanet je bog umjetnosti i bog uspjeha, a to je također i bog koji će našeg kralja odvesti u nebo, kaže umjetnik. 

Oni koji ne izrađuju umjetničke kipove kao volonteri pomažu umjetnicima u čišćenju njihovih radionica, donose im hranu i čiste opremu. 

Tajlandski kralj kao dječak u SAD-u | Author: Pinterest Pinterest

Većina gotovih radova, na kojima se radilo bez prekida najmanje pet mjeseci, već su prevezeni na mjesto kraljevog sprovoda. U središtu Bangkoka pored Velike palače izgrađen je podij u obliku svetog hinduskog središta, planine Meru, te umjetna 50-metarska pustinja.

Dok je Tajland pretežno budistički, mnogi elementi sprovoda - uključujući Insawangovu skulpturu Phra Phikaneta - oslonjeni su na hindu tradiciju. Osim vjerskih motiva, umjetnička djela prikazuju različite scene i figure iz stvarnog života, poput infrastrukturnih projekata izgrađenih tijekom Bhumibolove 70-godišnje vladavine, kao i njegova dva omiljena psa, Khun Tongdaeng i Khun Jo Cho.

Mjesecima radili bez spavanja

Umjetnici se natječu kako bi dovršili svoja djela prije sahrane. Neki su se svaka četiri sata smjenjivali u istoj radionici, jer ih u Bangkoku nije bilo dovoljno, a drugi su, kako kažu, noćima spavali uz svoja djela, da bi ujutro nastavili s radom.

Kralj Bhumibol Adulyadej školovao se u Švicarskoj | Author: Pinterest Pinterest

Slikar Kiattisak Suwannaphong nadgledao je stvaranje osam ploča i niz slika kojima će se pokriti urna. Jarke ploče od tkanine imaju kraljevski amblem i scene inspirirane  kraljevim životom.

- Kralj je volio vedre i svijetle boje pa smo odlučili koristiti ružičastu, narančastu i žutu", rekao je Suwannaphong.

Svi umjetnici koji su sudjelovali morali su dobiti odobrenje od strane Odjela za likovne umjetnosti. 

Kralj Bhumibol Adulyadej bavio se fotografijom | Author: Pinterest Pinterest

Nekim umjetnicima omogućene su kreativne slobode, a glavni kipar Prasopsuk Ratmai kaže da je lice božanstva Narayana isklesao tako da izgleda kao kralj u mladosti. 

Tisuće umjetnika

Ali većina se striktno držala narudžbi organizacijskog odbora. Primjerice, jedan umjetnik, prema Anandu Chuchoteu, generalnom direktoru Odjela likovnih umjetnosti, morao je ipak ukloniti Apple, Facebook i Google logotipove iz njegova kipa, koje je stavio zato jer je znao za kraljevu naklonost novim tehnologijama. 

Kralj Bhumibol Adulyadej nije se odvajao od fotoaparata | Author: Pinterest Pinterest

- Svaki pojedini umjetnik ima svoj vlastiti stil ali se mora pridržavati odobrene skice", kaže Rattana, najiskusniji od svih jer je do sad već sudjelovao u čak četiri ceremonije sahrane članova kraljevske obitelji. 

Za turiste koji se ovih dana nađu u Bangkoku tajlandska Turistička uprava objavila je korisne smjernice i informacije. 

Kralj Bhumibol Adulyadej sa suprugom Sirikit | Author: Pinterest Pinterest

- Pozivamo turiste i posjetitelje da budu strpljivi i imaju razumijevanja. Tajlandski narod i u ovim trenucima je tradicionalno topao i gostoljubiv, a svi oni koji posjete našu zemlju vidjet će koliko ljubavi i poštovanja imamo za svog voljenog pokojnog kralja u trenutku kad se od njega opraštamo. 

Ulične procesije

Tako se ovih dana Turistička uprava Tajlanda obratila svima koje će se zateći u ovoj zemlji u, kako kažu, povijesnom trenutku sahrane kralja Bhumibol Adulyadeja, koji je umro prije godinu dana, točnije 13. listopada, u 88. godini. Pripreme za ovaj svečani sprovod trajale su godinu dana. Ceremonija počinje u srijedu 25. listopada i trajat će pet dana. 

Kralj Bhumibol Adulyadej sa suprugom Sirikit | Author: Pinterest Pinterest

Tajland će za posljednji ispraćaj potrošiti ukupno oko 90 milijuna dolara, što je sigurno najskuplji sprovod u ovom stoljeću. 

Nakon godinu dana priprema, Kraljevska ceremonija kremiranja bit će popraćena drevnim obredima, šarenilom i velikim uličnim procesijama koje će trajati četiri dana i to u povijesnom dijelu Bangkoka, u Sanam Luangu, gdje se nalazi trodjelni 50-metarski zlatni kraljevski krematorij, kojeg je izradilo desetak vrhunskih umjetnika.

Tajlandska kraljevska obitelj 60-ih godina | Author: Pinterest Pinterest

Područje oko Sanam Luanga, velika tržnica uz Veliku palaču, bit će otvorena za javnost tijekom petodnevne svečanosti kremiranja, no turiste će dočekati velika gužva, budući da će stotine tisuća Tajlanđana doći tijekom tih dana u glavni grad ne bi li odali počast 'ocu nacije', kako su nazivali kralja Adulyadeja. 

Nitko neće raditi

U dane sprovoda bit će zatvoreno i nekoliko turistički popularnih mjesta, a to je najprije bio Grand Palace u Bangkoku, gdje leži kraljevo tijelo, a do daljnjeg će biti zatvorene i Dvorana Throne Ananta Samakhom i Vimanmek Teak Mansion. Sve ulice oko Sanam Luanga bit će zatvorene za promet, ali će voziti javni prijevoz kako bi omogućio dolazak milijuna Tajlanđana.  Nekoliko cesta bit će zatvoreno za promet, uključujući i one oko Sanam Luanga.

Kralj Bhumibol Adulyadej svirao je klavir i saksofon | Author: Pinterest Pinterest

Samo kremiranje bit će 26. listopada, i počinje u 7 ujutro, a  taj dan proglašen je državnim praznikom. Zato neće raditi i mnoge tvrtke, barovi, zabavni parkovi, muzeji i restorani kako bi i njihovi zaposlenici mogli sudjelovati u ceremoniji, a oni koji ostanu kod kuće, moći će to pratiti u izravnom televizijskom prijenosu. Zatvorit će se i svi trgovački centri, a jedino će normalno raditi hitne službe i bolnice. 

Neće se zabraniti konzumiranje alkohola, ali 26. rujna neće raditi ni noćni klubovi, ni barovi. 

Kratki rukavi zabranjeni

I turistima se preporučuje prikladna odjeća. Većina Tajlanđana taj će dan nositi crnu odjeću u znak žalosti, što moraju i turisti ukoliko žele posjetiti mjesto kremiranja. Uska odjeća bez rukava bit će strogo zabranjena. 

U svečanoj vojnoj uniformi | Author: Pinterest Pinterest

Ujedno, 26. listopada, s početkom u 18:00 sati, u Sanam Luangu će se održati brojne priredbe u čast kralja i obilježiti kraj službenog jednogodišnjeg žalovanja zemlje. Ceremonija će uključiti Khon - ples pod maskama, lutkarske predstave i živu glazbu, a sve će trajati do 6 ujutro idućeg dana. 

 | Author: Pinterest Pinterest

Kralj Bhumibol Adulyadeja poznat je i pod imenom Rama IX. Vladao je od 9. lipnja 1946. do listopada prošle godine i najdugovječniji je monarh u tajlandskoj povijesti, a u trenutku smrti bio je najdugovječniji svjetski monarh. Mnogi mu pripisuju velike zasluge za okretanje zemlje prema demokraciji. Svoj novac je koristio za pokretanje raznih razvojnih projekata u seoskim područjima i bio je iznimno popularan. Bhumibol je rođen u SAD-u, a obrazovao se u Švicarskoj. U slobodno vrijeme bavio se glazbom i jedrenjem. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.