Life
1968 prikaza

Vrhunski chefovi: U jela stavljaju droge iz prirode

High Cuisine
Screenshot/Youtube
Ovi kuhari putuju u potrazi za najboljim sastojcima za jela, a neki od njih su poznatiji kao halucinogene droge

Dvojica kuhara iz Amsterdama zahvaljujući svojoj ljubavi prema kuhanju, ali i lakim drogama, postali su autori zanimljivog serijala koji istražuje mogućnosti kuhanja sa biljkama, začinima i uljima koji imaju psihoaktivne komponente. Njihov serijal High Cuisine premijerno je prikazan na nizozemskoj platformi Videoland, a dvojac priprema i kuharicu u kojoj će prikazati 100-ak takvih jela. 

Oni putuju Nizozemskom u potrazi za regionalnim jelima i halucinogenim drogama koje su u zemlji dopuštene. Ono što pronađu i što im se posebno svidi kombiniraju u elegantno prezentirane gastronomske delicije, kao što su jela poput divlje ikre s kupusom, slaninom, pačjim jetricama, različitim vrstama umaka sa hašišom, rakova iz Sjevernog mora s hrskavim algama, umakom od jogurta itd. 

Autori Noah Tucker i Anthony Joseph poznaju se više od desetljeća, i radili su u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. U Amsterdamu su bili vlasnici pet restorana, a sada su se fokusirali samo na jedan, Yerba, u kojem nude hranu baziranu na sastojcima iz prirode, divljim biljkama, lokalnim i održivim, ali nikako psihoaktivnim. Riječ je o veganskog i vegetarijanskoj hrani, i jelima bez glutena, piše The New York Times.

Pravi su tim, no za razliku od Tuckera koji uživa u drogi, Joseph ih nikada ne konzumira.

Časne sestre koje uzgajaju kanabis Majka zemlja Life Sad se i "časne" bogate prodajom trave

Pomislit ćemo odmah kako je Nizozemska jedina zemlja na svijetu, poznata po svom blažem stavu prema upotrebi lakih droga, u kojoj bi se ta emisija mogla emitirati. No glasnogovornik tamošnjeg ministarstva zdravlja Karim Mostafi, zakonitost emisije ne želi komentirati. 

"Nizozemska vlada teži prevenciji uporabe droga, u bilo kojem obliku. Nemamo znanja/ stručnosti o tome kako se rekreacijske droge mogu koristiti u pripremi obroka", naglašava. 

U Nizozemskoj vlada politika tolerancije prema marihuani, no prodaja i uporaba još uvijek su kaznena djela prema nizozemskom zakonu, ali vlasti biraju da ne progone počinitelje, naglašava se. I tako ostaje niz prostora za djelovanje, smatra David Duclos, šef komunikacija u Sensi Seeds, ovlaštenog distributera sjemenki marihuane. Što se tiče prodaje jestivih sastojaka od kanabisa, kaže kako "ne postoji nikakva regulacija po tom pitanju". 

Mnogi će pak reći da ovaj serijal pobuđuje svijest o tome kako bi se na najbolji način takva jela sa psihoaktivnim sastojcima trebala koristiti.

High Cuisine | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
"Kupite kutiju s tartufima koje možete tako pojesti, ili od njih napraviti čaj, ili možete od njih napraviti jako lijepo jelo ”, rekla je Iris Freie, predsjednica National Association of Smart Shops, govoreći o tzv. čarobnim tartufima, čarobnim gljivama.

"Objašnjavaju i činjenicu da su te tvari na nekim mjestima ilegalne i pitaju se zašto. Budući da su to prirodne stvari, zašto ih ne možemo konzumirati? Pokušavaju se usredotočiti na novi pogled u ovoj raspravi, i mislim da je to pozitivno", naglašava. 

Na ideju za ovakvu kuhinju došli su prije osam godina i tada su počeli istraživati Nizozemsku u potrazi za sastojcima, posjećivali farme za uzgoj marihuane, razgovarali za stručnjacima, isprobavali sastojke, kuhali, pripremali i isprobavali. Zatim su jela ponudili prijateljima, a nakon njihovog oduševljenja, krenuli su na put. U svakoj epizodi prikazuju različitu regiju, najbolje restorane u tom kraju ali i lokalne specijaliste za halucinogene droge, bila da je riječ o farmi marihuane ili gljiva. 

"Poput pravog kuhara, chefa, promatramo te sve sastojke, pokušavamo njihov okus iskombinirati s drugim s kojim bi najbolje odgovarao", naglašava Tucker.

"Čarobne gljive kombiniramo sa divljim gljivama tako da se razlika uopće ni ne primijeti, ali se osjeti njihov učinak", rekao je. 

Magične gljive kao lijek protiv depresije Psihodelična biljka Znanost Magične gljive više nisu droga nego lijek za depresiju

Slažu se da ne žele kod onih koji sudjeluju u kušanju njihovih jela, stvoriti osjećaj da ne znaju gdje su, već da osjete samo laganu euforiju.

"Kad da su popili vino uz večeru od četiri slijeda. Da budu veseli", dodaje Joseph.

Serijal pripremaju i za međunarodnu publiku. Na ljeto tako planiraju posjetiti Kolumbiju, Južnu Afriku, Brazil, Meksiko i Bali i prikazati kako se pejotl kaktus koristi u raznim lokalnim ritualima, i kako ga je moguće kombinirati sa kulinarskim specijalitetima iz regije. 

I prije je bilo sličnih pokušaja, reći će Duclos, pokušaja kombinacije kanabisa i jela, a "većinom su propali jer zajednica nije bila spremna za to". No s obzirom na blaži pristup konzumaciji marihuane koji je zavladao SAD-om i Europom, ali i sve većem prisustvu globalne kulinarske kulture, "pogodili su pravi trenutak", smatra Duclos.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.