Life
8729 prikaza

Vodila je žene u rat: Obrijala im glave i naredila da psuju

Maria Bočkareva
1/4
Wikipedia Commons
Prva žena u ruskoj vojsci bila je nemilosrdnija od mnogih muškaraca, ali je bila višestruko odlikovana

Maria Bočkareva, snažna i strašna seljanka poznata je po tome što je u Prvom svjetskom ratu postala jedna od prvih ruskih vojnih časnica i zapovijedala  jedinstvenom bojnom. Bila je to bojna sastavljena od žena, a borile su se na istočnom frontu. Bočkareva je umrla 16.svibnja 1920. godine, u dobi od 30, a strijeljali su ju boljševici, piše The New York Times.

Iako je živjela kratko, postala je svjetska senzacija. Bila je okrutna vojna veteranka, čija je privrženost ratnim ciljevima Rusije privukla pažnju ruskih i političara i vojnih veterana i novinara, ali i istaknutih aktivistica za prava žena.  

Stoljetne fotografije u boji Slike u boji Kultura Neviđena Rusija: Ovako se živjelo prije sto godina

Tijekom života susrela se s tadašnjim američkim predsjednikom Woodrowom Wilsonom, pa engleskim kraljem Georgeom V kao i sufražetkinjom Emmeline Pankhurst. Theodore Roosevelt joj je dao 1.000 dolara koje je dobio uz Nobelovu nagradu za mir. 

No, Bočkareva je bila ipak povijesna gubitnica jer je podupirala rat koji ju je doveo do potpune propasti. 

Propali brak

Njezin meteorski uspon do slave bio je potpuno zapanjujuć s obzirom na njezin strogi patrijarhalni odgoj. Rođena je u siromašnoj obitelji u srpnju 1889. i odrasla u sibirskom gradu Tomsk. Njezin je otac bio alkoholičar koji je tukao i nju i njezine tri sestre i majku. 

Ni njezin rani prvi brak, u koji je stupila s 15 godina, nije dugo potrajao jer je i njezin muž bio nasilni alkoholičar, napisala je u svojoj biografiji 1919. godine. Zapravo je bila u novom odnosu, suočavajući se sa starim obrascima koje je upoznala kao djevojčica. Od nasilja i alkoholizma je dakle pobjegla u vrijeme kad je Njemačka objavila rat Rusiji u kolovozu 1914. godine. 

Maria Bočkareva | Author: Pinterest Pinterest
Iako su bile rijetke, žene borci nisu bile sasvim nepoznate u Prvom svjetskom ratu. Bočkareva je odmah poslala telegram ruskom caru da joj dopusti služiti vojsku. 

U svojoj autobiografiji, koju je diktirala na ruskom jeziku, ali je objavljena na engleskom, opisala je kako ju je obuzeo uzvišeni osjećaj koji se širio Rusijom i natjerao da djeluje. 

"Moje je srce žudjelo biti tamo, u uzavreloj ratnoj atmosferi, da se krstim u toj vatri i da se zapalim u toj lavi. Duh požrtvovnosti me potpuno obuzeo. Domovina me zvala", objasnila je razlog odlaska.

Ljudmila Ulicka Ljudmila Ulicka Kultura 'Staljin nam u Rusiji ponovno postaje najdraži otac'

Čitatelji, doduše, sumnjaju u istinitost mnogih događaja o kojima piše u njezinoj biografiji, a jedan povjesničar se zapitao je li moguće da je njezina majka, kad je Bočkareva otišla u rat, doista strgnula sliku cara i razbila je u komadiće? Zatim, je li doista Bočkareva upoznala Vladimira Iljiča Lenjina i je li doista odbacila ideju da surađuje s boljševicima?

Ali jedno je sigurno - Bočkareva je obožavala vojnički život, prihvaćajući uniformu kao vrstu prerušavanja i potpune promjene stila života, počevši od šišanja na kratku frizuru. Posjećivala je javnu kuću i zavodila je žene. Umalo je poginula kad je zaspala na krovu vlaka i s njega pala.

I, prema njezinu pričanju, njezini su kolege vojnici također obožavali - njihovu "Yashku", kako su joj tepali, jer se dokazala i na bojišnici. 

Maria Bočkareva | Author: Twitter Twitter
Bočkareva je bila jedan od njih: izdržala je baražnu topovsku vatru, spašavala ranjenike iz ničije zemlje, volontirala u misijama izviđanja, a bila je i nekoliko puta odlikovana i preživjela nekoliko ranjavanja.

NASTAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jaska 11:06 29.Travanj 2018.

    Jel je umrla ili streljana?