Life
2720 prikaza

Vlasnik IKEA-e: Do smrti je žalio članstvo među nacistima

Ingvar Kamprad
1/10
TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
Vlasnik i osnivač najpoznatijeg brenda za prodaju namještaja, imao je zapanjujuć život

Švedski poslovni magnat Ingvar Kamprad bio je na čelu IKEA, jedne od najvećih svjetskih trgovina namještajem i najjačih svjetskih brendova, više od 70 godina.

Sa neto vrijednošću od 48,1 milijardu dolara bio je pri vrhu ljestvice najbogatijih milijardera. 

Prema pisanju Malcolma Gladwella, krasio ga je vrlo osobit karakter i nije ga bilo previše briga ako bi ga drugi zbog njegovih ideja, smatrali ludim. 

Evo kako je Kamprad pokrenuo revoluciju namještaja i postao milijarder.

Ingvar Kamprad utemeljitelj i vlasnik Ikee | Author: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL

Kamprad je rođen 1926. godine na jugu Švedske, a s 5 godina je počeo prodavati šibice da bi zaradio prvi novac. S 10 je vozio bicikl po susjedstvu i prodavao božićne ukrase, ribu i olovke.

U svojoj tinejdžerskoj dobi, Kamprad je uključen u nacistički pokret mladih pod utjecajem bake koja je imala njemačke korijene i bila velika Hitlerova obožavateljica. Kasnije je to vrijeme opisao kao "najveću pogrešku u svom životu", pa čak i napisao pismo svojim zaposlenicima tražeći ih oprost.

Ingvar Kamprad živio je u Švicarskoj | Author: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL

Kada je Kamprad imao 17 godina, njegov otac mu je dao novčanu nagradu za dobre ocjene u školi unatoč njegovoj disleksiji. Novac je iskoristio za utemeljenje IKEA 1943. godine. Kamprad nije u prvih pet godina proizvodio namještaj, nego je počeo u svojoj trgovini prodavati sitne ukrase za kućanstva, poput okvira za slike.

Ime IKEA je akronim za inicijale njegova imena i prezimena, plus inicijale za ime obiteljske farme gdje je rođen (Elmtaryd) i najbliže selo (Agunnaryd) ...

U muzeju Ikee portret Ingvara Kamprada | Author: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL

1956. godine Kamprad je revolucionarizirao tržište namještaja uvođenjem "flatpacking", metode koja je sada sinonim za IKEA namještaj, a koja smanjuje troškove, dopuštajući potrošačima da kupuju namještaj na komade i sami ga sklapaju.

Prema piscu bestselera, Malcolmu Gladwellu, Kamprad je bila rijetka vrsta - imao je kombinaciju savjesti, otvorenosti i neslaganja. Ove osobine ličnosti čine ga neustrašivim inovatorom na početku svoje karijere. 

Ingvar Kamprad utemeljitelj i vlasnik Ikee | Author: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL

U tom stilu Kamprad je učinio i za mnoge, nepopularan potez kad je premjestio IKEA sjedište iz Švedske u Kopenhagen u Dansku, 1973. godine kako bi izbjegao nepovoljne poslovne poreze za njegovu rastuću tvrtku. Također se preselio sa svojom obitelji u Švicarsku u znak prosvjeda protiv povećanja poreza Švedske. Ali korporacija sada ima sjedište u Nizozemskoj, a Kamprad je živio posljednje dane u Švedskoj.

Ingvar Kamprad utemeljitelj i vlasnik Ikee | Author: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL

Kamprad je vodio složenu korporativnu strukturu koja je uključivala humanitarni odjel i maloprodajni i franšizni odjel. Skupina tvrtki IKEA, sa sjedištem u Nizozemskoj, u vlasništvu je Zaklade Stichting INGKA, koja je također dobrotvorna korporacije. Sredstva Zaklade Stichting INGKA mogu se koristiti jednim od dva načina: ili da budu ponovno uložena u IKEA grupu i franšize, ili darovana u dobrotvorne svrhe.

Ingvar Kamprad utemeljitelj i vlasnik Ikee | Author: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL

Kamprad je bio otac jedne usvojene kćeri i tri biološka sina. Njegovi sinovi, Petar, Jonas i Mathias, imaju nevjerojatan utjecaj na IKEA - oni vode cjelokupnu viziju i dugoročnu strategiju. Godine 2013. njegov najmlađi sin Mathias imenovan je predsjednikom Inter IKEA holdinga SA, tvrtke koja kontrolira Inter IKEA grupu i prodaje franšize diljem svijeta, nakon što je Kamprad odstupio.

U proteklih nekoliko godina bilo je spekulacija o istinskoj vrijednosti Kamprada i bogatstvu njegove obitelji. Kampradovi odvjetnici odlučili su da se sredstva fondacije Stichting INGKA mogu koristiti samo na dva načina, ali nisu računali njegovu osobnu neto vrijednost. Međutim, neto vrijednost je 48,1 milijardu dolara.

Ingvar Kamprad | Author: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
Kampard: "Odlučio sam da burza nije bila opcija za IKEA", rekao je Kamprad. "Znao sam da samo dugoročna perspektiva može osigurati naše planove razvoja i nisam htio da IKEA postane ovisna o financijskim institucijama."

Objavljene su dvije knjige o IKEI. 1976. godine Kamprad je detaljno opisao ideju i ideologiju svoje tvrtke u "Testament trgovca namještajem", koji sada služi kao manifest za IKEU. Krajem 90-ih godina surađivao je sa švedskim novinarom na temu: "Vodeći po dizajnu: IKEA Story", o jednostavnosti u IKEI i vlastitom životu.

Volvo 240 koji je Kamprad vozio 20 godina | Author: Wikipedia Wikipedia
Kamprada su njegovi vršnjaci opisali kao vrlo skromnog čovjeka. Navodno je volio letjeti ekonomskom klasom, odsjedati u jeftinim hotelima i vozio je istog Volva dva desetljeća.

Danas, IKEA ima 370 prodavaonica u 47 zemalja. Prema Wealth-X-u, Kamprad nikada nije posudio novac niti je izdao zalihe sve dok nije postavio IKEu na čvrste temelje.

Ikea je stvorila Kampradu bogatstvo od 48 milijardi eura | Author: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL
IKEA Food Services godišnje zaradi oko 1,8 milijardi USD. Svaki IKEA trgovina ima bistro koji služi namirnicama izvorno iz Kampradovih švedskih korijena kao i lokalnih laganih obroka i jela. Švedski favoriti poput mesnih okruglica i slastica od šlaga dostupni su za kupnju u trgovini i online.

Knjiga žalosti povodom smrti Ingvara Kamprada | Author: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
Nakon što je u Švicarskoj proveo 40 godina, i proširio IKEU u globalnu tvrtku, Kamprad se 2013. vratio u svoj rodni grad u Švedskoj kako bi bio blizak obitelji i prijateljima nakon što je njegova žena umrla 2011. godine. Kamprad je bio glavni donositelj odluka u IKEI do svoje smrti. Kamprad bi uožujku navršio 91 godinu. "Oh, imam toliko posla i nemam vremena umrijeti", rekao je 2014. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.