Life
10370 prikaza

Viškog smetlara liječili na setu filma Mamma Mia

Pierce Brosnan sa suprugom Keely Shaye Smith u Visu
1/11
Matija Habljak/PIXSELL
Mještani našeg najudaljenijeg otoka prepričali su zgode s filmskog seta i kako su se sprijateljili s Pierceom Brosnanom

Iako je ekipa filma 'Mamma Mia' napustila otok Vis prije dva tjedna, Višani i dalje sabiru dojmove, i kažu da će njihov boravak još dugo pamtiti. Pierce Brosnan ih je oduševio jer se brzo uklopio u otočki život. 

Pierce Brosnan na biciklu u Visu | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

- U slobodno vrijeme moglo ga se vidjeti kako se vozi na biciklu i pozdravlja prolaznike, a sa suprugom je bio čest gost lokalnih restorana, od kojih mu je najdraži bio onaj u Stončici, gdje bi satima sjedio tik uz more i gledao kako mu kuhar priprema svježe morske specijalitete. To ga je oduševljavalo, pričaju mještani.  

Brosnan na biciklu

- Nakon tjedan dana, kad su otišli svi fotografi i novinari, Brosnan se sasvim opustio. Vozio se biciklom duž rive, ispijao kave u lokalnim kafićima i pričao s mještanima. Nakon nekoliko dana prestao je biti atrakcija lokalnom stanovništvu i to mu je silno godilo, kaže jedan Višanin. 

Keely Shaye Smith fotografira supruga Piercea Brosnana s obožavateljicom | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

- Osim ponekog turista koji bi ga prepoznao, više ga nitko nije zaustavljao ni gnjavio, iako nikomu nikad nije odbio autogram i tko god bi mu prišao, Brosnan bi stao i s njim se strpljivo fotografirao, govori mještanin koji je često vidio slavnog glumca kako, dok ispija kavu, u svoju bilježnicu skicira motive Visa.

Pierce Brosnan skicirao je motive Visa u svoju bilježnicu | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

- Otok se svidio i Brosnanu i njegovoj supruzi Keely Shaye Smith, pa su stalno ponavljali da se moraju vratiti na odmor jer su se, u mjesec dana koliko su bili tu, sasvim udomaćili

Pierce Brosnan s Colinom Firhom na ručku | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

Drugi mještanin kaže da su oduševljeni moćnom holivudskom produkcijom koja je, u 30-ak dana koliko je ekipa boravila na otoku, potrošila desetke milijuna kuna. Osim što su bili već godinu dana unaprijed zakupljeni svi vrhunski apartmani i vile, produkcija je rezervirala i mnogo manjih apartmana i kuća iako u njima na kraju nitko nije ni boravio:

Hrvatski san

- Zaradili smo novac, a nismo morali ni promijeniti ručnik, govori zadovoljna vlasnica jednog viškog apartmana i u šali kaže da joj se ostvario hrvatski san – da turisti pošalju novac, a ni ne dođu.

Kako kažu otočani, plaćalo se sve, čak i prazne barke, samo ako su trebale upotpuniti filmski kadar.   

Budući da se film uglavnom snimao uvali Barjoški, pokraj Komiže, do koje se dolazi samo morskim putem, na setu su morali imati osiguranu kompletnu logistiku. To je saznao i jedan komiški komunalni djelatnik koji se tih dana porezao.

Josh Dylan, Jeremy Irvine i Lily James na Gulash Partyju na Visu | Author: Zeljko Lukunic (PIXSELL) Zeljko Lukunic (PIXSELL)

- Umjesto u ambulantu, odveli su ga do glisera i prebacili na set u obližnju Barjošku jer je tamo dežurao i kirurg u slučaju da se netko na setu ozlijedi i da mu zatreba prva pomoć. Tako je i naš čovjek tamo ubrzo zbrinut, rana mu je zašivena, i umjesto u Visu, prvu pomoć je dobio na filmskom setu, te je sa zamotanim prstom opet vraćen gliserom u Komižu, priča jedan od domaćih suradnika na setu. 

Po televizor u Split

- Glumcima se maksimalno izlazilo u susret i svaka njihova želja bila je ubrzo ispunjena. Kad se Jeremyju Irvineu pokvario televizor u apartmanu, isto popodne iz Visa je isplovio gliser prema Splitu, a nekoliko sati kasnije, vratili su se s novim televizorom u Vis, prisjeća se jedan od hrvatskih zaposlenika. 

Josh Dylan, Jeremy Irvine i Lily James na Gulash Partyju na Visu | Author: Zeljko Lukunic (PIXSELL) Zeljko Lukunic (PIXSELL)

Tako se još jednom pokazalo koliko je sad već zaboravljeni bivši ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar, promjenom zakona o koprodukcijama i povratom poreza, pridonio razvoju hrvatskog gospodarstva.

Do sad gotovo zaboravljeni, predivni jadranski biser poput Visa, dobio je, osim filmske ekipe i novca koji su tamo ostavili, vrhunsku reklamu čije rezultate tek očekuju nakon što se film počne iduće godine prikazivati diljem svijeta. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.