Life
2063 prikaza

Više neće jesti pse: Zabranili prodaju psećeg mesa

Trgovina psećeg mesa u Južnoj Koreji
Humane Society
Južni Korejci zabranjuju klaonice pasa po kojima su ozloglašeni već desetljećima, kao i po svojim manifestacijama na kojima poslužuju pseće meso

Tori ima pet godina, on je mješanac i njegov pasji život naglo se promijenio, iz dronjaka u bogato, visoko društvo. Godinama ga je maltretirao njegov stari vlasnik, objašnjava CNN, prije nego što ga je spasila južnokorejska organizacija za prava životinja. Dvije godine proveo je u azilu za životinje, da bi ga sada udomio predsjednik Moon Jae-in.

Bivša južnokorejska predsjednica Park Geun Hye Južna koreja Top News Predsjednica dobila 24 godine zatvora zbog - korupcije

On je prošlogodišnje izbore premoćno dobio kao kandidat centrističke, odnosno vrlo blago centrističko-lijeve stranke Mingoo, nakon užasnog korupcijskog skandala bivše desničarske predsjednice Park Geun-hye. Novom predsjedniku jedno od doista važnih predizbornih obećanja u kampanji bilo je podizanje svijesti o dobrobiti napuštenih pasa i zaštiti životinja. I dok je 2018. godina bivšoj predsjednici donijela pravomoćnu sudsku presudu i kaznu od dvije godine zatvora, on je dobio novog najboljeg prijatelja.

Torijev novi čopor u vrtovima predsjedničke rezidencije u Seulu bit će dva korejska lovačka psa i njihovo novopridošlo klupko štenaca, inače dar novom južnokorejskom predsjedniku od kolege sa sjevera Kima Jong-una. Torijeva životna priča važna je zato što simbolizira promjenu u društvu koje pse više neće promatrati kao potencijalnu večeru, nego kao neprocjenjivog životnog pratitelja. U svakom slučaju, barem sudeći prema fotografijama, predsjednik Južne Koreje nema problema s privrženošću Torija.

Dotle da bi mu predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je jesenac na Pantovčaku udomila kujicu Kiku, mogla i malo pozavidjeti.

Desetljećima je Južna Koreja bila na udaru kritika zbog kulinarskog postupanja sa psima.

Od 2015. godine s 13 farmi pasa u toj zemlji organizacije iz cijelog svijeta, tako i iz SAD-a, Velike Britanije i Kanade, spasile su 1600 pasa i odvele ih preko mora na sigurno. To plus kampanje urodilo je plodom. Već od 2005. do 2014. godine broj restorana koji serviraju pseće meso opao je za 40 posto, najviše zbog pomanjkanja mesa. Posljednjih godina broj južnih Korejaca koji jedu pseće meso bitno opada, a istodobno eksponencijalno raste broj onih koji ih drže kao kućne ljubimce.

Zatvor Hongcheon I to je sloboda Life Plaćaju da bi išli u zatvor i bili jedan dan bez mobitela

A sada, pred parlamentom su dva prijedloga zakona koji će značiti, ako prođu, da je industrija psećeg mesa definitivno gotova. Prošlog mjeseca vlasti Seongnama, predgrađa Seula, zabranile su daljnji rad najvećoj klaonici pasa u Južnoj Koreji, Taepyeong. Tamo su ih strujom godišnje ubijali na stotine tisuća. Istraživanje Gallupa iz lipnja ove godine navodi da 70 posto građana ove zemlje više nikada ne pada na pamet jesti pseće meso.

Samo tri godine ranije takvog je stava bilo 44 posto građana. Jedan od razloga je i sve veća usamljenost Korejaca na jugu.

„Sve više jednočlanih kućanstava i visok stres uslijed interakcije s drugim ljudima, moguće je da su također pridonijeli ovome“, kazao je za CNN Suh Eun-kook, profesor psihologije sa Sveučilišta Yonsei u Seulu.

1/4

„Ljudi sude o ljudima, ali psi o ljudima ne sude. Umjesto toga psi pružaju bezuvjetnu ljubav i to je, čini se, pridonijelo rastu popularnosti pasa kao kućnih ljubimaca.“

Danas u Južnoj Koreji svaki četvrti odrasli stanovnik ima ljubimca i na njega u prosjeku troši mjesečno 90 dolara, što je ozbiljan biznis koji je prošle godine dosegnuo 3,4 milijardi dolara. Za 2020. procjenjuje se da će doseći već 5,4 milijardi dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.