Life
39705 prikaza

Vile prevaranta vrijede milijune, a prodane su za siću

Montauk Madoff
Screenshot/Youtube
Zanimljivo je da su nekretnine osramoćenog milijardera bile zapuštene i neukusno uređene pa ih je država jedva prodala

Kada je agent za nekretnine Jason Haber 2009. godine prvi puta vidio penthouse koji je pripadao Bernardu Madoffu na Upper East Sideu u stanu su i dalje bile privatne stvari osramoćenog financijaša. Bijele polo majice bile su poslagane u ormaru, a električni je brijač bio ispred ogledala.

"Bilo je to jako neugodno jer smo znali da je to sve njegovo i bilo je jako čudno biti tamo. U stanu su bili i federalni agenti koji su popisivali inventar, a meni su oduzeli telefon da slučajno nešto ne uslikam", rekao je Haber koji radi za agenciju Warburg Realty i koji je pokušavao "preuzeti" nekretninu od struktura vlasti.

Prošlo je gotovo deset godina otkada je Madoff svojim sinovima priznao kako je njegova kompanija, de facto, jedna velika Ponzijeva shema koji je u to vrijeme vrijedila oko 50 milijardi dolara ali čiji su temelji bili od zraka.

Njegovo je priznanje pokrenulo slijed događaja koji je završio tako da je sud naredio preuzimanje i prodaju njegove četiri najvrjednije nekretnine uključujući penthouse na Manhattanu gdje je Madoff proveo nekoliko mjeseci u kućnom pritvoru. Novac koji je treba biti zarađen od prodaje njujorškog stana, doma na Floridi, vile na jugu Francuske i kuće u Montauku, trebalo je proslijediti njegovim žrtvama.

Madoff je priznao krivicu na 11 točaka financijske prevare, pranja novca i krivokletstva. Dobio je 150 godina zatvorske kazne, a danas odslužuje devetu godinu. U međuvremenu su nekretnine, prodane u doba najgore krize nekretnina, dobile na vrijednosti (riječ je o milijunima dolara), djelomično radi oživljavanja tržišta nekretnina, a djelomično jer su novi vlasnici uložili novac u njih.

Neslavni penthouse na Manhattanu gdje su Madoff i njegova supruga Ruth boravili većinu vremena, na primjer, prodala se se 2010. godine za 8 milijuna dolara. Danas je procjena da vrijedi 13 milijuna dolara, piše The Wall Street Journal.

Penthouse u New Yorku

Prodan za: 8 milijuna dolara

Današnja vrijednost: 13.268 milijuna dolara

Madoff New York | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Haber, koji na kraju nije dobio šansu da preproda ali se sjeća, kaže, da je stan bio zapušten i pohaban.

"Rekao sam  jednom od agenata da Madoff svoje milijune definitivno nije koristio da održava prostor i onaj tko ga dobije morati će puno uložiti", rekao je Haber.

Madoff New York | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Stan je 1984. godine kupila Ruth Madoff i procijenjen je na 7 milijuna dolara, a za 8 milijuna dolara kupio ju je Alfred Kahn, nekadašnji šef i CEO kompanije 4Kids Entertainment sa suprugom Patsy. Kahn kaže da je mislio da je to racionalna procjena vrijednosti.

"Mislio sam da nitko to nikada neće kupiti, i još k tome su na jedvite jade puštali potencijalne kupce da vide nekretninu", kaže Haber.

Madoff New York | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Par Kahn se kasnije razveo, a Patsy Kahn je dom išla prodavati za 17.25 milijuna dolara 2013. godine da bi cijenu spustila na 14.5 milijuna. Na kraju se za tu cifru i prodala 2014. Lawrenceu Benensonu, trgovcu nekretninama. 

Stan na dvije etaže u zgradi koja datira iz 1927. godine s neo-klasicističkim karakteristikama, uključujući prozore inspirirane starom Grčkom, stupovima i bogatim štukaturama. Ima tri spavaće sobe te četiri kupaonice i veliku terasu.

Michael Graves, Kahnov tadašnji agent za nekretnine, rekao je kako je Madoffov publicitet često "radio" protiv prodaje jer su neki potencijalni kupci to vidjeli kao teret. Nisu mogli zamisliti da kupe nekretninu u koju će pozvati svoje prijatelje među kojima možda ima onih koji su preko Madoffa izgubili novac.

Madoff New York | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
"To je komplicirana priča, ali prodaja je kasnije krenula. Bilo je jako puno onih koji su nastradali i mnogo onih koji su od nekretnine bježali radi povijesnog konteksta", kaže Graves.

Gospođa Kahn je odmah nakon prve posjete stanu znala kako ga može poboljšati.

"Goleme cerade bile su iznad prozora tako da nikada niste vidjeli nebo, kao da se podsvjesno htio skrivati", rekla je.

Kada se uselila Kahn je prijatelje pozvala na "obred čišćenja" koji je uključivao paljenje lavande i kadulje kako bi se dom oslobodio negativne energije.

Madoff New York | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
U potpunosti je uklonila sve tamne zavjese i stan ukrasila modernom umjetnošću, a prijateljima koji su posjećivali stan davala je da se flomasterima potpisuju na vrata

Da se stan prodaje danas vjerojatno bi postigao istu cijenu kao i 2014. godine, ukoliko se više ništa ekstenzivno po stanu nije radilo. Prosječna cijena za trosobni stan na Manhattanu je 2014. bio 3.728 milijuna, a 2017. 4.094 milijuna.

Cap d'Antibes vila

Prodana za: 1,3 milijuna dolara

Današnja vrijednost: 1,6 milijuna dolara

Madoffov dom na jugu Francuske je vila u mediteranskom stilu s tri spavaće sobe, sa krovovima od terakote i zelenim škurama- 

"Smještena je u kvartu Chateau des Pins, luksuznoj zajednici s teniskim terenima i pogledom na more. Ima 24 apartmana u sedam vila", objašnjava Guillaume Turquois, agent koji je Madoffu pomogao da kupi vilu.

Madoffovi su imanje kupili 2000te godine, a prodana je biznismenu iz Rusije 2009. godine za 1.3 milijuna dolara.  Turquois kaže kako vila nije bila posebna.

"Lijepa, ali ništa drugo, ništa posebno, nikakav glamur i luksuz", kaže Turquois. Da je danas na tržištu procijenjeno je da bi se prodavala za 1.6 milijuna dolara.

Madoff vila jug Francuske | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Palm Beach kuća na plaži

Prodana za: 5.65 milijuna dolara

Današnja vrijednost: 12.1 milijuna dolara

Madoff Florida vila | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Svoju vilu u karipskom stilu na Floridi, u Palm Beachu, kupili su 1994. godine i nisu na njoj mnogo radili. Madoff i mnogi njegovi klijenti bili su članovi Palm Beach Country kluba.

Agenti za nekretnine koji su 2009 prodavali imanje opisali su kuću s pet spavaćih soba i 817 kvadrata "klasičnim otočkim domom". Ima visoke stropove, pokrivenu lođu, bazen i vez za jahtu.

Madoff Florida vila | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Kuća na plaži u Hamptonsima

Prodana za: 9.41 milijuna dolara

Današnja vrijednost: 21 milijun dolara

Njihova kuća u mjestu Montauk također je bila uređena vrlo mračno s mnogo orijentalnih tepiha. 

Montauk Madoff | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Svi su agenti za nekretnine upamtili kako su i agenti pokušavali istaknuti ono malo vrlina (osim lokacije) koja se može vidjeti ispod Madoffovog groznog uređenja. 

Novi vlasnici, StevenDaryl Roth kupili su je 2009. za 9.42 milijun dolara. Ima nesmetan pogled na ocean, kilometarsku pješćanu plažu i bazen. Instalirali su novo stubište. te pomaknuli glavnu spavaću sobu iz prizemlja na drugi kat.

Rothovi imanje upravo prodaju jer imaju druge dvije kuće relativno blizu te ne stignu tamo provoditi vremena koliko bi htjeli. Za kuću traže 21 milijun dolara. Roth je na čelu agencije za nekretnine Vornado Realty Trust.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.