Life
15413 prikaza

Užas kalifata: Rađale su bez tableta za bolove

Raqqa
REUTERS
Samira iz Raqqae svjedočila je okrutnosti ISIL-ovih boraca prema djevojčicama koje su im rađale djecu

Njihov je život obilježio bijeg iz svijeta kojeg poznajmo i želja da tom svijetu na neki način naštete. No sada mu se žele vratiti. Žene koje su prije nekoliko godina napustile svoje kuće i otišle u Siriju kako bi postale mladenke ISIL-ovaca žele se vratiti kući, i to sve više njih. 

Dvije žene iz Alabame i Alberte žele se vratiti kući nakon što je britanska tinejdžerka Shamima Begum tražila da se vrati prije poroda, sina kojeg je rodila prošlog tjedna. Ova 19-godišnjakinja preselila se u Siriju i postala tzv. ISIL-ova mladenka, žena udana za borca čiji je cilj odgojiti novu generaciju ISIL-ove djece. 

Begum je prije četiri godine pobjegla iz Londona i uz tri kolegice iz razreda započela takav život. 

Među tim ženama je i Hoda Muthana iz Alabame koja je zatražila oprost u nadi da će se moći vratiti u SAD. Druga žena, Amy, govorila je o odlasku iz Kanade u Siriju i njezinoj želji da se vrati u Albertu.

Shamima Begum i njezine razredne kolegice Amira Abase i Kadiza Sultana pobjegle su iz istočnog Londona u veljači 2015. godine u Siriju kako bi postale žene boraca. Begum se udala za nizozemskog borca Yago Riedijka, s kojim je imala dvoje djece, koja su se razboljela i umrla, piše The Insider. 

Samira al-Nasr u 40 godina rada u Raqqi porodila je na tisuće beba, ali kaže da ništa nije nalik onom porođaju kojem je prije dvije godine nazočila kao posebno odabrana primalja islamske države.

Nekoliko trenutaka nakon što se jednom turskom paru rodilo dijete, ocu islamskom borcu i njegovoj mladoj ženi - on je svog tek rođenog sina pokušao odjenuti u dječju vojnu odoru. Otac je ponosno izjavio da će i njegov sin odrasti i postati islamski militant. Samira mu je odmah prigovorila da to ne radi, jer da dječja nježna koža ne može podnijeti grubi materijal i nakon pregovaranja, uspjela ga je u to uvjeriti. 

Izraelski napad na Gazu 2018. Top News 10 krvavih ratnih sukoba koji će početi u 2018.

Samira al-Nasr, 66-godišnja žena jedna je od milijuna onih koji su živjeli pod nasilnom vladavinom islamske države u Siriji i Iraku. Svjedočila je nastranoj militantnosti kakvu svijet još nije vidio. Bila je prisiljena porađati na stotine beba islamskih vođa, prisustvujući najintimnijim trenucima njihovih izoliranih života koje opisuje neki put kao obične, a neki put groteskne.

Odmah nakon što je vojska Islamske države 2014. godine osvojila Raqqu i pretvorila ju u glavni grad, Nasr je počela dobivati telefonske pozive u svako doba dana i noći, pa je tako stekla ugled primalje 'podmlatka Kalifata'. Tijekom tri godine vozili su ju taksijima i policijskim autima u domove islamskih obitelji od kojih su mnogi bili stranci. 

Raqqa, Sirija, nakon što je SDF protjerao ISIL | Author: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL
"Moje su emocije bile pomiješane. Od straha i ljutnje, do bespomoćnosti. I nije bilo ni radosti ni ponosa što sam morala raditi za militante i njihove supruge. Nisu ni poštovali ovu profesiju. Bila sam prisutna pri rođenju, a onda bi me izbacili iz stana. Nisam stigla ni dati ženi koji savjet", kaže Samira.

Djeca "kalifata" tretiraju se kao rekviziti. Oni su glavni likovi u ISIL-ovim propagandnim spotovima, koji su često pokazivali djecu europskog, azijskoj ili afričko porijekla kako proučavaju Kuran ili se igraju s oružjem ili pak treniraju pucanje. Ostali spotovi podrazumijevali su prikazivanje adolescentnih momaka koji su vršili egzekucije nad ljudima koje su smatrali otpadnicima ili neprijateljima.  

David i Dragana Haines Čeka ih Haag ili Guantanamo Top News Kurdi otkrili gdje je ISIL pokopao 'sisačkog zeta'

Mlade žene bi uglavnom bile ushićene nakon što bi postale majke, iako mi se činilo da je većina ostala u neplaniranoj trudnoći. Svi su inzistirali na dojenju čak i čvrstom odgoju a da pupčana vrpca još nije bila ni odrezana. Muževi su nametali stroga pravila. Zabranili su Samiri da ženama daje lijekove protiv bolova ili drugu vrstu medicinske pomoći. Rekla je da bi žene neki put imale trudove i po 10 sati, ali muževi nisu dopuštali da im se daju tablete za opuštanje mišića, kakve se ženama daju rutinski.

"Te su žene podnosile jako puno boli. Muževi su tvrdili da bi lijek prekršio njihovu vjersku tradiciju i rekao da će zbog tih bolova bog ženu nagraditi", govori al Nasr koja je uvjerena da su se zapravo bojali da ne otrujem žene. Jednostavno nisu imali povjerenja u mene i lijek koji bih donijela. Nisu mi dopuštali ni da im dam čašu vode, osim one koju bi muž natočio."

Prisjetila se svojih iskustava porađanju ISIL-ovih beba s odvratnošću i bijesom. Osjećala se poniženo jer Nasr je ponosna žena koja zna svoj zanat i navikla je na poštovanje. Ona također ima oštar jezik, a njezin je posao izdavanje naredbi i savjeta, a ne da bude poslušna i krotka. 

Raqqa, borbe između SDF i ISIL | Author: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/PIXSELL ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/PIXSELL
Na vanjskom zidu njezine kuće usred pustoši koja je ostala nakon ratnih razaranja, još uvije visi znak koji oglašava njezine usluge. , uvelike je poštedio pustoš koju su joj stradali susjedi, visi znak koji oglašava svoje usluge. Poznata je kao Umm Alai, odnosno 'Alaiova mama' a dobila ga je rođenjem sina koji je također liječnik u Raqqi. Znak je probijen trima mecima i podsjetnik je na divlje bitke prošle godine, kad su snage SAD-a protjerale Islamsku državu iz grada.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.