Life
46580 prikaza

Utjerivači dugova: Dužnike su zatvarali u kaveze sa psima

Agresivni pas
Thinkstock
Donosimo seriju feljtona nagrađivanog novinara Hajrudina Merdanovića i Vilima Cvoka o hrvatskoj mafiji i najgorim kriminalcima Balkana

Po kockarnicama hrvatskih hotela krajem 1980-ih godina i početkom 1990-ih godina stasali su prvi kamatari. Dok su zagriženi kockari bacali karte, kocke ili vrtili rulet u blizini su kamatari mirno ispijali svoja pića i čekali da se božica Fortuna osmijehne i njima. Nije trebalo dugo čekati kada bi do njih došao čovjek sav u kockarskoj groznici uvjeren da je baš sljedeća partija njegova. Odmah su mu dostavljali “keša” koliko je trebalo. 

- Na početku nije bilo nikakvih ugovora, a kamata se kretala od 10 do 30 posto dnevno. Znači, ako bi kockar posudio 10.000 njemačkih maraka i zaradio 5-6 tisuća, odmah je isplatio dogovorenu kamatu i počastio - prisjeća se dobro upućeni sudionik tadašnjih zbivanja. Drugi su vidjeli da posao dobro ide pa su se i oni uključili. Kod dužnika su nastupali na više načina. Neki kamatari su sami brinuli o naplati duga, a drugi su koristili usluge utjerivače.

Policijski automobil - ilustracija očevida Feljton Top News Prljavi policajci: "Nije ti dovoljna jedna kurva"

- Treba razlikovati iznudu i naplatu duga - priča “tvrdi dečko” sa zagrebačkih ulica koji je, kada se bavio naplatom, odnosno utjerivanjem dugova, izgradio respektabilnu karijeru. - Naplatu duga radi i banka. To je najnormalnija poslovna transakcija. Naplaćujem svoj dug. Na koji način? Onim resursima kojima raspolažem. Ako treba i “fizikom”, ali “fizika” je zadnja stvar. Ona nastupa ako dužnik ignorira sve druge varijante. Koja je ”fizika” kod banke? Deložacija. Ovrha. Znači naplata duga je potraživanje svog novca i to čak i s kamatom od 15 posto godišnje. Sve drugo bi bila iznuda. Svaka štedionica koja daje novac uz kamatu od četiri posto mjesečno je kamatarenje. Iznuda je i ako ti ja sada kažem dužan si mi 20.000 eura. Ti me pitaš zašto, a ja ti kažem tak. Utjera duga je kad mi netko dođe i kaže taj i taj mi je dužan toliko novaca. Hoćeš li za mene naplatiti dug? To sam radio. Tako smo jednom došli do dužnika koji nam se kleo da je uplatio dug na račun. 

- Poslat ću ti da vidiš da je uplaćeno. Imaš ti faks? - pitao je mog prijatelja. Ovaj mu je odgovorio: “Pa koga ti zajebavaš pa nemam ni osnovnu.” Radili smo jednom i za gospođu zaposlenu u banci. Ona je došla po usmenoj preporuci. Znači, ona dolazi i kaže: ”Pero Perić mi je dužan 10.000 DEM već godinama i kaže mi da ih neće vratiti. Hoćete li preuzeti dug? Bila bih zadovoljna s pola. Kažem joj da ćemo preuzeti dug. Dođemo kod dužnika s gospođom i pitamo Peru Perića je li posudio novac. Nakon što kaže da je, mi kažemo gospođi da preuzimamo dug i da ona više s tim nema ništa. Potom pitamo Peru Perića kada ćemo dobit novce. On počne muljati. No, prije toga ja rabijatnog prijatelja ostavim u autu i kažem mu da isturi glavu i izgleda opasno i mrko gleda. 

Očevid - ilustracija zločina Feljton Life Kralj kocke: "Stavio mu je pištolj na čelo, je*** mu mater"

- Razgovaramo sada kao ljudi. Kažeš da si dužan. Kada namjeravaš vratiti dug? Za mjesec, godinu? Važno je da ispoštuješ dogovor. Ako počne muljati kažem mu: “Sad ja s tobom razgovaram. Vidiš onog čovjeka gore u autu. Sutra kad te on vidi, još će te petorica vidjeti, a uskoro još petorica. U svakom trenutku ću znati gdje si. Kako ćemo se dogovoriti? Lijepo ili tako kako si ti sada počeo, bezobrazno?” To je funkcioniralo u 99 posto slučajeva. Pazi, posudio si novac - znači kriv si. Prevarant si? Opet si kriv. Mislio si da nećeš morati vratiti? Nisi imao sreće, nisi računao da ću ja doći – rezimirao je poslovnu politiku. 

- Po gradu se znalo tko se bavio naplatom duga. Primjerice, kao kada ti ukradu auto. Ti mi kažeš gdje je ukraden, ja nazovem prijatelja itd. Isto tako je i s ovim poslom. Bilo je situacija… Pokojni Jadranko Smoljan tlačio je i otimao ljudima. Doslovce se iživljavao na njima, tako smo prijatelj i ja s njim imali posla, a da ljudima koji su tražili pomoć, nismo ništa naplatili. U tim stvarima nekad nije bitno ni zaraditi nešto, nego samo pokazati da si jači od nekoga. Smoljan je bio u Tomatu, lokalu u Tkalčićevoj. Prijatelj mu je rekao: “Čuj debeli, zašto tlačiš čovjeka? Prestani s tim odmah? Jel’ ti jasno?” – Jasno je, odgovorio je. I tako smo riješili problem u par situacija – završio je sugovornik. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ivan1 11:23 25.Srpanj 2018.

    4,5 godina zatvora za riješti se smeća koje ti prijeti djeci i nije neka velika cijena...

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 14:10 23.Srpanj 2018.

    Nošta čudno u državi s HDZ sudstvom.