Life
20637 prikaza

Usred pustinje su našli njeno tijelo, ali nisu rekli istinu

LaVena Johnson
Screenshot/Youtube
Vojska je zaključila da je riječ o samoubojstvu, ali obitelj se i dalje bori da prava istina iziđe na vidjelo

LaVena Johnson rođena je i odrasla u američkoj saveznoj državi Missouri. U srednjoj školi bila je odlikašica i za razliku od vršnjakinja, ona nije htjela postati glumica. LaVena je sanjala o pokretanju vlastite filmske kompanije s braćom i sestrama

Nakon završetka škole pristupila je američkoj vojsci i poslana je u Irak tek dva mjeseca prije dvadesetog rođendana. Samo osam dana prije rođendana, 19. srpnja 2005. godine, pronađena je mrtva. Bila je to prva američka vojnikinja koja je poginula u Iraku, ali nije poginula u borbama. Njezina smrt proglašena je samoubojstvom, barem je tako zaključila službena vojna istraga.

Američka vojska ispričala je kako ju je dečko ostavio nekoliko dana prije njenog odlaska u Irak i to preko e-maila. Na dan smrti isprintala je sve te mailove, kupila slatkiše u trgovini i zaputila se u svoj šator. Nedugo nakon toga, zapalila je sve poruke od dečka, zapalila je šator i sebi je ispalila hitac iz puške u glavu. Mrtvozornik je zaključio da je LaVena počinila samoubojstvo i na tome je njihova istraga stala.

Obitelj ne vjeruje

Obitelj nije povjerovala u službenu priču. Govorili su da nije imala povijest depresije ili mentalnih bolesti, a samo dan ranije je pričala kako će se vratiti doma prije Božića. 

LaVena Johnson | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Vojska je vratila tijelo obitelji u Americi i tu je priča dobila neočekivan zaplet. Njezin otac primijetio je da joj nos slomljen i da ispod mrtvačke šminke još uvijek krije modrice po licu. Nakon što su proveli osobnu istragu otkrili su doista uznemirujuće detalje. LaVenini zubi su bili polomljeni, usnica joj bila rasječena, a pronađeni su tragovi kiseline na području prepona.

Čak ni smrtonosna prostrjelna rana nije odgovarala onome što je vojska pričala. Mrtvozornik u SAD-u rekao je da veličina rane nikako ne odgovara kalibru metka za pušku, već da je puno veća vjerojatnost da je ubijena iz pištolja. Niti položaj rane nije odgovarao samoubojstvu.

Teške opekline šaka

Na rukama je imala rukavice i kada su ih skinuli, vidjeli su da ima teške opekline šaka. Fotografije s mjesta zločina pokazale su ugrize po gornjem dijelu tijela, a i postojao je trag krvi koji je vodio u šator. Kad se uzme u obzir i kiselina u preponama, pretpostavljali su da ju je netko silovao i ubio pa je zatim pokušao ukloniti sve tragove zločina s tijela ubijene LaVene.

Njezina obitelj i dalje je uvjerena da ona nije počinila samoubojstvo, ali američka vojska nije pristala ponovno otvoriti istragu u uzroke smrti i taj slučaj se i dalje vodi kao samoubojstvo. U godinama nakon njene smrti obitelj je pokušavala natjerati vlasti da otkriju ubojicu. Međutim, kako je to ispričala odvjetnica Sheryl McCollum za jednu američku radio stanicu: "Vojska nije dovoljno brzo obavijestila roditelje niti su pružili sve informacije. Jednostavno nemamo ništa čime možemo natjerati vojsku da otvori istragu".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.