Life
7328 prikaza

Umro je Marlboro Man: Ulogu je dobio zbog John Waynea

Marlboro Man - Robert C. Norris
Tee Cross Ranches
Najpoznatije lice slavne reklamne kampanje, a nikad u životu nije popušio ni jednu cigaretu

Robert C. Norris, rančer poznat po ulozi Marlboro Mana u televizijskim reklamama za brand cigareta, umro je 3. studenog u Colorado Springsu. Imao je 90 godina.

Njegova smrt u Pikes Peak Hospiciju i palijativnoj skrbi objavljena je na njegovoj web stranici Tee Cross Ranches.

Gospodin Norris, prikazan u reklamama Marlboro s cigaretom u ruci ili ustima, bio je zaštitno lice marke Marlboro više od desetljeća, piše New York Times.

"Angažirali su ga reklamni agenti kad su ga prvi put vidjeli na fotografiji u društvu glumca Johna Waynea s kojim je bio prijatelj", rekao je njegov sin Bobby Norris za KKTV u Colorado Springsu.

Tunel u podzemnoj s reklamama Prava znanost Life Mračne tajne: Ovako nas oglašivači varaju

Marlboro Man se prvi put pojavio 1955. nakon što je tvrtka za proizvodnju cigareta i duhana Philip Morris i reklamna agencija Leo Burnett Worldwide obnovila imidž ovim cigaretama. Norris je bio jedan od nekolicine muškaraca koji su se pojavljivali u reklamama za Marlboro tijekom njihovih kampanja tijekom desetljeća.

Marlboro je osnovan kao ženska marka cigareta, prije nego što su ga počeli reklamirati kao macho proizvod za kauboje.

Profesor Scott Ellsworth, predavač na Sveučilištu u Michiganu i bivši povjesničar Instituta Smithsonian, tijekom dvije godine proveo je gotovo 60 intervjua s bivšim ljudima iz Marlboroa, Philippovim direktorima Philippom Morrisom i Leom Burnettom kako bi istražio marketinšku strategiju Marlbora.

"Kampanja Marlboro Man je jedna od najuspješnijih reklamnih kampanja svih vremena. Apsolutno je osvojila svijet", rekao je profesor Ellsworth.

Oglasna kampanja pomogla je Marlboru da postane vodeća svjetska marka cigareta 1972. godine i od tada ostaje vodeća marka. Prema Forbesu, više od 43 posto svih cigareta kupljenih u Sjedinjenim Državama prošle godine bile su upravo marke Marlboro.

Barry Vacker, izvanredni profesor medijskih studija na Sveučilištu Temple, rekao je da je Marlboro Man došao tijekom burnog razdoblja hladnog rata, pokreta za građanska prava i prava žena i pojave rock 'n' roll-a.

Filter 57 OTIŠLO S DIMOM Life YU-logika: Filter 57 pakirao se naopako. Evo zašto

"Stajao je kao ikonički simbol, pojedinac koji kontrolira svoju sudbinu. Bio je uvjerljiv lik na vrhuncu našeg straha od uništavanja nuklearnom energijom i konzervativna suprotnost promjenama vrijednosti", kaže Vacker

Sam Norris privatno nikad nije zapalio cigaretu iako se proslavio upravo kao zaštitno lice najpoznatijeg brenda i to zbog reklame koja se u SAD-u i Europi prikazivala više od 14 godina.

"Na kraju je odustao od kampanje jer ga je smetalo što daje loš primjer svojoj djeci", piše na njegovoj web stranici.

Godine 1964. medicinari su pušenje proglasili opasnošću po zdravlje, a duhanska se industrija suočila s postroženim propisima. Philip Morris, najveći nacionalni proizvođač cigareta, priznao je desetljećima kasnije da pušenje uzrokuje rak pluća nakon pojačanog pritiska tužbi, regulatora i Kongresa.

Andrej Plenković i Milan Kujundžić Država laže Ekonomix Što će Kujundžić postići većim cijenama cigareta i alkohola

Federalna zabrana televizijskih i radijskih reklamama za cigarete stupila je na snagu 1971. godine, a Marlboro Man kampanja, među ostalima, bila je prekinuta kasnih 90-ih i u SAD-u pa je tako nestao razlog sporova između duhanske tvrtke i brojnih država.

Norris je rođen u Chicagu 10. travnja 1929. godine. Mnogi su mu rođaci bili financijaši i pravnici. Odrastao je u St. Charlesu, u Illinoisu, oko 40 milja zapadno od Chicaga, a pohađao je Sveučilište u Kentuckyju, gdje je igrao nogomet.

Marlboro Man | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Oženio se s Jane Wright 1950. godine a preselio se u Fort Collins, Colorado, 1953. Te godine, Norris je ušao u posao s konjima i stokom.

Nekoliko godina nakon preseljenja u Colorado Norris je kupio 20 000 hektara zemlje i osnovao Tee Cross Ranch. Na kraju se proširio na 63 000 hektara i stvoren je drugi najveći ranč u Arizoni.

Ručni sat Jeste primijetili? Life Trik: Satovi u reklamama uvijek pokazuju isto vrijeme

Bio je filantrop, obožavao umjetnost i životinje i pokrenuo Festival svjetskog kazališta u Koloradu, navodi se na web stranici ranča.

2003. godine na ranč je doveo pet slonića koji su pronađeni u Zimbabveu bez roditelja. Na nagovor svoje djece usvojio je jednog slonića i prozvao ga Amy, a sve je zabilježeno u knjizi za djecu - "Kauboji previše vole slonove", koju je napisala njegova kćer Carole Sondrup.

Osim njegove kćeri Carole i sina Bobbyja, Norris ima još dvoje djece - Stevea Norrisa i Leslie Penkhus, sestru Lavern Gaynor, i 13 unučadi. Supruga mu je umrla 2016. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:08 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site